Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A boldog emberek tudják,
Advertisements

A sportszocializáció.
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Szülői elégedettség mérés eredménye
testi-lelki feltöltődést eredményező szabad felhasználású idő. Fajtái: aktív és passzív.
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
© Zsuzsa Gömöry, Györ 2005 Helen Parkhurst A Dalton-terv Gömöryné M. Zsuzsa.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Gyermekkori depresszió
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Pozitív gondolatok Ajándékok melyet ingyen adhatsz Automatikus.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Olvasd lassan és csendben!.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
Az én szüleim és a te szüleid
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.
Mindennapi veszteségeink
Az iskoláskor küszöbén
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Olvasd lassan és csendben!
Énekel: Zdenka Lorencová
Hát én lennék, és Botond!! 
Szent László Gimnázium
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Út a sikeres tanuláshoz
Bánki Hírmondó Szeptember. SZEPTEMBERBEN TÖRTÉNT…
 testi-térbeli biztonság  idő- és ritmusérzék  beszéd tisztasága  élményen keresztül történő megértés  kommunikáció, kooperáció, kreativitás 
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
TINIK A T I N I K A GYÜLEKEZETGYÜLEKEZET A TINIK- ÉRT?! A T I N I K - É R T ? ! ÉRT?! É R T ? ! A A.
Egy érdekes összefogás a nyugati végeken avagy szerszámkészítés Csepregen az iskola szemszögéből.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
SZMK Értekezlet május 9..
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
30 órás Akkreditált továbbképzés viselkedészavarokról pedagógusoknak, szülőknek Reményi Tamás A képzések időpontjai a következők: 1. Blokk -10.
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
A boldog emberek tudják,
A család ahonnan jövök.
A lelkigondozott védekezései
Útmutató hosszú távú túlélőknek
Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
A felépülés lehetséges útja (Prohaska-Di Clement-Norcross modell)
Előadás másolata:

Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában

az iskolatáska… Van akinek nehéz Van akinek könnyű

A kezdés (az újrakezdés) megterhelő lelkileg – fizikailag Felnőttnek (is) Visszarázódás (kötöttség) Látszólag megnő a felelősség – önmaga és gyermeke(i) Évszakváltás Diáknak (is) Új helyzet (elsős) vagy visszarázódás Kötöttség: napirend (korán kelés stb.) Megfelelés: iskola, felnőtt, diáktárs

Alkalmazkodás Idő: az újrakezdés min. 2 hét! Az új elkezdése (első osztály, iskolaváltás, tanárváltás) 1 hónap Türelem: magammal és másokkal. Segítség: észre kell venni, hogy kinek kell. Van akit „túlpörög”, van aki „magába zuhan”.

Elfogadó légkör Ha elfogadod a gyermekedet olyannak, amilyen, azzal tudod a legjobban erősíteni az önbecsülését. Legalább otthon kapja meg a feltétlen elfogadást, ha már az iskolában olyan sok feltételnek kell megfelelnie.

Kommunikáció Beszélgessetek sokat! Még ha a gyermeked nem is túl beszédes, vagy éppen abban a korban van, amikor inkább a barátaival mintsem a szüleivel osztja meg a gondolatait, legyél képben arról, hogy mi történik vele. Mi az, ami feldobja és mi az, ami lelombozza. Hogyan telnek a napjai, kik a barátai, mi érdekli. Így biztosan észreveszed, ha valami nem stimmel vele.

Biztatás Ne arra legyél kíváncsi, hogy mit nem tud (azt az iskola majd úgyis kideríti), hanem vedd észre, hogy mi az, ami jól megy neki és abban erősítsd. Segíts neki kideríteni, hogy mi az, amiben sikereket tud elérni és támogasd!

Felelősségvállalás Az iskola a gyerek dolga, nem érdemes beleszólni. A gyermeked iskolai teljesítménye nem téged minősít, nem attól vagy jó szülő, ha kitűnő tanulót és kiváló sportolót nevelsz. Ha nem ír leckét vagy otthon felejti a tornacipőjét azért vállalja ő a felelősséget!

Önállóság Engedd önálló döntéseket hozni. Legyen beleszólása a saját életébe. Add meg neki az életkorának megfelelő szabadságot. Ez persze nagy odafigyelést igényel a szülő (pedagógus)részéről. Ha jól dönt dicsérd meg, ha rosszul dönt jelezd neki!

Elegendő szabadidő Ne hajszold túl! Nem szükséges minden délután különórára járni. Pl. minél később kezd el zongorázni, annál később hagyja abba. Válasszon Ő érdeklődésének megfelelő különórát, mert azt fogja szeretni. Ha lehetséges az idegen nyelv kiválasztását is bízd rá (kicsit azért lehet segíteni…)

Sok mozgás - sport Feltétlenül sportoljon. Nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgásnak mind a testre, mind pedig a lélekre gyakorolt jótékony hatását. Nem kell versenyezni, de a rendszeres sportra megéri időt szakítani. A testnevelés a sport és a mozgás szeretetéről (megszerettetéséről) szóljon. A megfelelő sportág akár élethosszig űzhető…

Vedd észre, járj utána és kezeld a problémát! Hangulatingadozás (kamaszkor!) Intenzív érzelmi kitörés Depresszió (szorongás, alvászavar) Has-, fejfájás Gyakori megbetegedés Étkezési zavarok Egyedül nem megy… Szakember segítsége

Fel a fejjel! Az első tanítási szünet napja: Október 23. hétfő