Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)"— Előadás másolata:

1 Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)

2 Szégyen a futás, de hasznos?
Nem szégyen és bizony nagyon hasznos! A futás az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorol, többek között átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, és emeli a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. Ezeken felül segít egyensúlyba hozni az anyagcserét, támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat.

3 Sportágak: nagyon sokféle van – lehet választani!

4 A sport élettani szerepe
Egészségmegőrzés Táplálkozás + testmozgás = energiaegyensúly Levezeti az energiát Feszültség oldó Testformáló hatása van Aktív kikapcsolódás Szabadidő hasznos eltöltése (fizikai és lelki jóllét)

5 Minden életkorban lehet sportolni
Fiatal korban kell elkezdeni, hogy életformává váljon! Meg kell találni azt a sportot, ami: számodra a legmegfelelőbb, ott helyben űzhető (a feltételei adottak).

6 Sportolni lehet egyedül

7 Sportolni lehet közösségben

8 Sportolni lehet a családdal is…

9 Sportolni lehet szabadban és fedett pályán (is)

10 Sportolni lehet akkor is, ha:
Kicsit duci vagy… Kicsit sovány vagy… Nem vagy túl erős, magas, ügyes… Szemüveges vagy… Szégyenlős vagy… Nincs menő felszerelésed… Mozgásodban akadályoztatva vagy.

11 A sport által megtanulhatod:
Az önfegyelmet Mások (pl. az ellenfél) tiszteletét A rendszerességet (időbeosztás) A megfelelő személyi higiénét A kulturált szurkolást…

12 Ez nem sport…

13 Ha komolyabban gondolod a sportolást, akkor ezekre figyelj:
Ne menjen a tanulás rovására! A sport összeegyeztethető a tanulással: pl. Baji Balázs (világbajnokságon 3. helyezett futó) civil foglalkozása állatorvos. Az egészség a legfontosabb! Állandó orvosi felügyelet mellett sportolj! Ne használj teljesítményfokozó szereket! Figyel jobban oda a tudatos táplálkozásra. Gondolj mindig az élsport befejezését követő időszakra és tudatosan készülj rá! - Egyszer eljön az a nap, amikor abba kell hagyni az élsportot (sérülés, életkor). Ha készülsz rá nem lesz nehéz a váltás!

14 Mindegy, hogy mit, de SPORTOLJ!
Keresd meg, hogy ott a lakóhelyed közelében milyen lehetőség van a sportolásra (tornaterem, uszoda, szabadtéri pályák stb.). Válassz ennek megfelelően sportágat: ami tetszik, amihez igazán kedved van! Ha tanácstalan vagy, kérj segítséget a testnevelő tanárodtól (szüleidtől). Csak fokozatosan kezdd el a sportolást, de ez legyen rendszeres. Ne feledd, nem a legjobb felszereléstől leszel a legjobb sportoló. Légy kitartó – ne add fel, ha valami nem sikerül. Bátran tűzzél ki elérhető célokat, dolgozz érte, meglátod SIKERÜLNI FOG! Ha végképp nem találtál magadnak sportágat, akkor még mindig ott a lehetőség a futásra – hiszen a láb mindig kéznél van és futni szinte mindenhol lehet. És még valami: a sportolást, a mozgást elkezdeni soha nem késő!

15 Sportoló – sportág Tudod-e hogy melyik névhez melyik sportág tartozik?
Kapás Boglárka Varga Dénes Nagy Ádám Lékai Máté Hanga Ádám Szilágyi Áron Fucsovics Márton Baji Balázs Kozák Danuta Kézilabda Vívás Úszás Kajak-kenu Atlétika (futás) Vízilabda Kosárlabda Futball Tenisz

16 Sportoló – sportág Tudod-e hogy melyik névhez melyik sportág tartozik?
Kapás Boglárka Varga Dénes Nagy Ádám Lékai Máté Hanga Ádám Szilágyi Áron Fucsovics Márton Baji Balázs Kozák Danuta Kézilabda Vívás Úszás Kajak-kenu Atlétika (futás) Vízilabda Kosárlabda Futball Tenisz


Letölteni ppt "Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések