Környezeti Kontrolling

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
A társadalmi felelősségvállalás jelentősége, érvényre juttatása Huber Helga szakértő Tel:
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
VEZETŐI ÉLETPÁLYAMODELL – PORTFOLIÓ BŐVÍTÉS
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezeti teljesítményértékelés
SZÁMVITEL.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Projektmunka Földrajzolok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Innovációs képesség és jólét összefüggései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS 9. előadás
Cipész, maradj a kaptafánál!
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Pénzügyi kontrolling bemutatása
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
PIACORIENTÁLT - INNOVÁCIÓ
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
A SIKERTELENSÉG NÉHÁNY OKA
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Stratégiai gondolkodás
Előadás másolata:

Környezeti Kontrolling 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Miről is szeretnénk beszélni? környezet és kontrolling? környezeti kontrolling környezeti számvitel a gyakorlatban következtetések 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

A környezet és a kontrolling környezetvédelem egyre fontosabb szerepet játszik a vállalatok életében is. környezetvédelmi projektek megvalósítása összetett tudást igényel; környezetvédelmi szakembereknek és a kontrollingosoknak össze kell dolgozniuk. zöld számvitel 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Miért is fontos? környezetvédelmi projektek pénzügyi alátámasztása értéknövelő képesség hogyan teremthet hozzáadott értéket hogyan csökkentheti a költségeket és növelheti a nyereségességet. megoldás: megfelelő módszertan. 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Környezeti kontrolling kiindulópontja a környezeti felelősség kérdése a vállalati vezetés alrendszere (csakúgy, mint a hagyományos kontrolling) a környezeti vonatkozású tervezést, irányítást, ellenőrzést és információellátást koordinálja, illetve kiépíti ezek rendszerét 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Feladatai az információk megszerzése, elemzése. a vállalati folyamatok tervezésének és szabályozásának támogatása. Ehhez az anyag- és energiaáramok ismerete 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Környezeti számvitel "A környezeti számvitel a számvitel olyan ágaként definiálható, amely azokat a tevékenységeket, módszereket és rendszereket foglalja magában, amelyek egy meghatározott gazdasági rendszer környezetvédelmi problémáit vagy a környezetvédelmi tevékenység gazdasági hatásait tartják nyilván, elemzik, és jelentésekbe foglalják." (Schaltegger) 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Feladatai a környezetvédelem pénzügyi vonzatainak kiszámolása és elemzése megtérülési mutatók értelmezése és kiszámítása a gazdasági tevékenység bizonyos környezeti tényezőkre gyakorolt hatásainak elemzése kapott eredmények kommunikálása az érintettek felé 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Előny - nehézség A környezeti ráfordítások és hasznok felmérésével pontos képet ad a a vállalat környezeti teljesítményéről, annak a vállalat pénzügyi helyzetére gyakorolt hatásáról. A környezetvédelmi költségek jelentős részét nagyon nehéz vagy éppen lehetetlen pontosan azonosítani és számszerűsíteni. 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

A hagyományos számvitel miért nem elég? Bizonyos természeti erőforrásokat „szabad javakként” kezel, korlátlanul rendelkezésre állónak tekint. Csak a pénzügyi kategóriákkal kifejezhető eseményeket, ill. hatásokat „veszi észre”. A környezetvédelemmel kapcsolatos költségek gyakran évekkel, évtizedekkel a gyártást követően jelentkeznek, így a döntéshozatal során könnyen megfeledkeznek róluk. 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Gyakorlati példák Minél inkább tisztában van egy vállalat azzal, hogy mely tevékenységek okozzák költségeiket, annál inkább tudják koordinálni. Pl. egy sörüzemben az ivóvíz 90 %-a nem a termékbe került, hanem szennyvízként távozott. Ennek teljes költsége igen nagy volt, azonban a felhasznált víz visszaforgatásával ezt radikálisan csökkenteni tudta. Egy szállodában a szelektív hulladékgyűjtés révén csökkentek költségeik, ugyanis a szelektíven gyűjtött hulladékot ingyen szállítják el. 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Következtetéseink a vállalatokat a környezettudatos gondolkodás felé kell terelni ennek hatékony eszköze a környezeti kontrolling és a környezeti számvitel. a környezetvédelmi projektek megfelelő értékelése és a környezeti költségek azonosítása elengedhetetlen. a vállalatokat ösztönözni kell, hogy a megelőzést preferálják a büntetések, adók fizetése helyett. 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter

Csik Dóra-Lehoczky Eszter Köszönjük a figyelmet! 2018.12.25. Csik Dóra-Lehoczky Eszter