Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
Advertisements

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Egészséges táplálkozás
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Gyűjtőköri szabályzat
Becslés gyakorlat november 3.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Kockázat és megbízhatóság
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Kvantitatív módszerek
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Hatékony és pontos munkavégzés
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Kvantitatív módszerek
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Kvantitatív módszerek
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Felhasználóképzés a kórházban
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek
Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Pénzügyi kontrolling bemutatása
Alkalmazott statisztikai alapok
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KRÉTA-ESL Bemutató.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A bioszféra.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Hagyományos megjelenítés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Kvantitatív élelmiszermikrobiológiai vizsgálati módszerek Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. 2018.11.18.

A kvantitatív vizsgálati módszerek csoportosítás Direkt sejtszám meghatározás Cél: összes csíraszám meghatározása Módszer: mikroszkópos Hiba: sejtek aggregátumokba tömörülnek, nem tesz különbséget élő és elhalt sejtek között Indirekt sejtszám meghatározás Módszer: optikai, tömegméréses, kémiai Cél: összes élőcsíraszám meghatározása Módszer: tenyésztéses A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. 2018.11.18.

1. Tenyésztéses módszerek Speciális utalás Élő, szaporodásra képes Szilárd tápközegen telep Folyékony tápközegben zavarosság Mérhető anyagcseretermék-képzés Egységes, standardizált módszerek alkalmazása Univerzális tápközeg nincs Különböző igény a szaporodási feltételek iránt Pipettázási hibák befolyása az eredményre jelentős (!min. 10%!) Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. 2018.11.18.

1.1. Telepszámlálásos eljárások (CFU,KBE) Pontosság párhuzamosok és/vagy ismétlés Feldolgozás 30 percen belül Azonos tenyésztési feltételek: Előkészítés táptalaj mennyiség/lemez vízszintes szilárdulás Inkubálás max. 6 lemez egymáson páratartalom/tömegvesztés (48h<15%) Leolvasás mintamaradványok lupe, sztereomikroszkóp Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. 2018.11.18.

1.1.1. Lemezöntéses módszer Folyamata Decimális hígítási sor készítése Egyértelmű jelzéssel ellátott petri-csésze 1-1 ml szuszpenziót pipettázunk Steril, 45-50 °C-os táptalajból 15-20 ml kerül minden Petri-csészébe Alapos keverés óvatos mozgatással Megfordítani a Petri-csészéket (szilárdulás után) Inkubálás (T, t) Telepszámlálás 2018.11.18.

A csíraszám számítása Csak azokat a lemezeket vonjuk be az értékelésbe, amelyeken a telepszám 10-300 (nagyméretű telepek esetén 10-150) közötti. A csíraszámot az értékelésbe bevont lemezeken megszámlált telepszámok súlyozott átlagaként adjuk meg a hígítási fok figyelembe vételével az alábbi képlet alapján: ċ=telepszám súlyozott középértéke Σc=a számításba bevont valamennyi lemez telepeinek összege (legalacsonyabb és az azt követő kiértékelhető hígítási fokok) n1=a legalacsonyabb kiértékelhető higítási fokhoz tartozó lemezek száma n2=a következő kiértékelhető higítási fokhoz tartozó lemezek száma d=a legkisebb kiértékelt hígítási szint hígítási faktora A kapott értéket minden esetben normál alakba hozva adjuk meg eredményként. Ennél a vizsgálati módszernél célszerű az alkalmazott táptalajt úgy megválasztani, hogy az tiszta, áttetsző legyen, mert az opálos színű táptalajok zavarhatják a kolóniák felismerhetőségét. 2018.11.18.

1.1.2. Felületi szélesztéses módszer Folyamata Előre leöntött, megszilárdult, szikkasztott felületű lemez (szárítás-nyitott 50 °C –30perc-zárt 37 °C-4 h v. 50 °C-2h) A felületre hígításonként 0,1 ml szuszpenziót pipettázunk (párhuzamosan!) Egyenletes szélesztés steril üvegbottal v. kis kémcső gömbölyű végével. Inkubálás (T, t) Telepszámlálás 2018.11.18.

A csíraszám számítása ċ=telepszám súlyozott középértéke Σc=a számításba bevont valamennyi lemez telepeinek összege (legalacsonyabb és az azt követő kiértékelhető hígítási fokok) n1=a legalacsonyabb kiértékelhető higítási fokhoz tartozó lemezek száma n2=a következő kiértékelhető higítási fokhoz tartozó lemezek száma d=a legkisebb kiértékelt hígítási szint hígítási faktora 2018.11.18.

1.1.3. Membránszűrés Univerzális eljárás, mert alkalmas mennyiségi és minőségi vizsgálatokra is. A membránszűréses módszert alacsony csíraszámú folyadék- és gázminták vizsgálatára alkalmazzuk. A minta meghatározott mennyiségét membránfilteren átszívatva annak pórusain a mikrobák visszamaradnak. A membránfiltert táptalajra helyezve a filteren átdiffundáló tápanyagok révén a telepek magán a filteren alakulnak ki. 2018.11.18.

1.2. Határhígításos eljárás I.= Most Probable Number (MPN) Alkalmazhatóságnak alapfeltétele: a sejtek eloszlása az alapszuszpenzióban véletlenszerű legyen, vagyis a sejtek a szuszpenzió bármely részében azonos valószínűséggel legyenek megtalálhatók A folyékony táptalajban mikrobaszaporodás legyen tapasztalható már 1 élő sejtet tartalmazó inokulum beoltása esetén is. Pontosság növelése: hígítási arány csökkentése párhuzamosok ismétlés 2018.11.18.

Határhígításos módszer II. Folyamata Alapszuszpenziót készíteni és decimális alapon addig hígítani, míg az utolsó hígítás 1 ml-ében már valószínűleg már nem található a keresendő mikroorganizmus egyetlen sejtje sem. A hígításokból steril pipettával 1-1 ml-t kioltunk folyékony táptalajt tartalmazó csövekbe. A megkívánt pontosságtól függően hígításonként 2-2, 3-3, 4-4 vagy 5-5 párhuzamos leoltást végzünk. Inkubálás (T, t) A szaporodást mutató csövek számának és hígítási szintjének ismeretében a Hoskins-féle táblázatokban a kulcsszám segítségével meghatározzuk a legvalószínűbb élősejtszámot. 2018.11.18.

Hoskins-féle táblázat a cm3-enkénti élősejtszám megállapításához hígításonként 3-3 leoltás esetén Kulcsszám Alapérték 000 100 110 111 200 210 211 220 221 222 0.36 0.73 1.1 0.91 1.5 2.0 2.1 2.8 3.5 300 310 311 320 321 322 330 331 332 333 2.3 4.3 7.5 9.3 15 21 24 46 Tovább higítani! 2018.11.18.

Összcsíraszám meghatározás Mezofil aerob csíraszám: azon mikroorganizmusok telepképző egységeinek száma, amelyek PC-agarral öntött lemezen 30°C-on, 72 órán át aerob körülmények között inkubálva makroszkóposan számlálható telepeket képeznek. Plate Count Agar Összetétel: Tripton 5,0 g Élesztőkivonat 2,5 g Glükóz 1,0 g Agar agar 9,0 g Jellemzők: pH: 7,2±0,2 Szín: tiszta, áttetsző sárgás Állag: szilárd 2018.11.18.

Spórás baktériumok számának meghatározása Különböző hőkezelések hatására a vegetatív baktériumsejtek jelentős része elpusztul, míg a spórás baktériumok megőrizhetik életképességüket. Kimutatás elve: A terméket 10-15 percig 80 °C-on kezelve elpusztulnak a vegetatív sejtek, s a spórás baktériumokat optimális körülmények közé helyezve (tápközeg, hőmérséklet) kitenyésztjük és számukat a szokásos sejtszámolási módszerrel meghatározzuk. Jól reprodukálható eredmény eléréséhez hígítószerként olykor „életrekeltő” folyadékot alkalmazunk, ami 0,1%peptont tartalamazó fiziológiás sóoldat. A konzervek gyártásánál, gyümölcs és zöldségszárítmányok készítésénél alkalmazott különböző hőkezelések (sterilezés, blansírozás, szárítás) hatására a vegetatív baktériumsejtek jelentős része elpusztul, míg a spórás baktériumok megőrizhetik életképességüket. 2018.11.18.

Spórás baktériumok számának meghatározása Aerob spóraszám: azon mikroorganizmusok telepképző egységeinek száma, amelyek 80 °C-os hőkezelést követően PC-agarral öntött lemezen 30°C-on, 72 órán át aerob körülmények között inkubálva makroszkóposan számlálható telepeket képeznek. Anaerob spóraszám: azon mikroorganizmusok telepképző egységeinek száma, amelyek 80 °C-os hőkezelést követően PC-agarral öntött lemezen 30°C-on, 72 órán át aerob körülmények között inkubálva makroszkóposan számlálható telepeket képeznek. 2018.11.18.

Penész- és élesztőgombák számának meghatározása Növényi termékeink természetes mikroflórájának igen gyakori képviselői az élesztő- és penészgombák, hiszen minden anyagot tartalmaznak Mikróbák száma függ: érettség fokától (pl. túlérés) szállítás körülményeitől (nagy távolságra, hőség) hosszan tartó, nem megfelelő tárolás feldolgozási folyamat alatti leállások, nem kielégítő technológia (válogatás, mosás) A penész- és élesztőgombák benn maradhatnak a félkész, vagy kész termékben, ahol romlást okoznak (erjesztés, penészedés), vagy az egészségre káros anyagokat termelhetnek (pl. mikotoxinokat). Mennyiségi kimutatásuk kis pH-ra beállított táptalajokon (pH 3,5- 4), lemezöntéssel vagy szélesztéses módszerrel történik. Minden anyag: anyagcserefolyamathoz, szaporodáshoz) Mint: C, N-forrás, vitamin, ásványi sók Penészgombaszám meghatározás fűszerpaprikából Élesztőgombák számának meghatározása üdítőitalból (az üdítőitalok romlásának 90%át élesztőgombák okozzák). 2018.11.18.

Kvalitatív élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálati módszerek 2018.11.18.

A kvalitatív vizsgálati módszerek Jelenlét igen/nem, ha igen identifikálás Dúsítás- revitalizálás, arány növelés Elektív, szelektív, differenciáló tápközegek Speciális tenyésztési paraméterek Izolálás - lemezöntés Tiszta tenyészet - szélesztés előállítása 2018.11.18.

Identifikálás Morfológiai vizsgálatok Mikromorfológiai (sejtmorfológia)- alak, méret, mozgásképesség, festhetőség, tok, spóra, sejtosztódás, sejtcsoportosulás Makromorfológiai- folyékony és szilárd táptalajokban létrehozott tenyészet alaktani vizsgálata Mikroorganizmusok szaporodására ható környezeti tényezők Speciális anyagcseretermékek kimutatása (pl. kataláz, oxidáz, indol, koaguláz, thermonukleáz, zselatin elfolyósítás, NO3, O/F teszt, Ureáz, VP próba, hemolízis stb.) Antigénszerkezetet elemző szerológiai vizsg. Genetikai tesztek 2018.11.18.

Optikai módszer Tömegmérés Kémiai módszer Kalibrációs görbe (nem lineáris) - fotométer Nefelometria- <106 sejt/ml – fényszóródás Turbidimetria- > 106 sejt/ml – fényelnyelés Tömegmérés Sejttömeg meghatározás (szűrés, centrifugálás, szárítás, mérlegelés) Kalibrációs görbe (nem lineáris) Kémiai módszer pl. sav-lúgképzés mérése, összes N meghatározása 2018.11.18.

Mikroszkópos módszer Min. 105 /ml sejtszám Gyors, konzerválható Számlálókamrás eljárások Definiált térfogat hálózatbeosztás Szorzófaktor Pontosság összes megszámolt sejt/számláláshoz igénybevett négyzetek száma THOMA-, BÜRKER-KAMRA Festéses eljárások Adott mintamennyiség Adott terület Látótérátmérő ill. –terület BREED- FÉLE 2018.11.18.