Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Advertisements

Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Veszélyhelyzet: „Energiaital” Vizsgáztatásaink alkalmával is egyre több problémával találkozhatunk Ugye nem ezt akarjuk? Egészségünk érdekében ne tegyük!
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
AZ EMÉSZTŐRENDSZER B.I.P. SZEMMEL Kerepesi Istvánné Ilona.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Családi költségvetés Szakmák éjszakája április 15.
Matematikai nevelés pszichológiai, pedagógiai meghatározottsága Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.1. Kalóriaszükséglet Klikk a folytatáshoz.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Helyi védett értékek bemutatása
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Szolnok Városi Kollégium
Egészséges táplálkozás
Alapszabály 60-év felett
A felvilágosodás korának testkultúrális reformjai
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Ötletbörze Név.
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
EVS European Voluntary Service
Az egészséges táplálkozás
A napsugárzás jótékony hatásai:
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Kérdés és válasz Minták és technikák
Segíteni vagy megmenteni
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A Vízerőmű.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
1993-as közoktatási törvény
Operációkutatás I. 7. előadás
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Közétkeztetési Kerekasztal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Avagy vissza az őskorba!
Aktív, egészséges életmód
Szívünk egészsége – az egészséges táplálkozásról
Felnőttképzés a közművelődésben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Egészséges élet – egy életen át I.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Állampolgári jogok és kötelességek
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
Miért is szeretjük az óvodánkat?
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak * (*A TÉT Platform és az MDOSZ oktatóanyaga alapján) AA

Az egészség Mi az egészség? Mit tehetsz az egészséged érdekében?

Egészség - életmód Napirend: Alvás Étkezés Tanulás Szabadidő: sportolás

Miért fontos a megfelelő táplálkozás? Érezd jól magad! Ne légy beteg vagy elhízott! Nőj nagyra, legyél izmos! Ne fáradj el hamar! Jól fogjon az agyad!

Ne csak egyél, hanem táplálkozz! Sokat és finomat szeretek enni! Ez nem baj. Fontos, hogy ügyelj a mennyiségre és összetételre!

Ne csak táplálkozz, mozogj is! A mozgás alapvető szükséglet. Biztosan szóltak már Rád is így: maradj már nyugton! Mozgás során felgyorsul a táplálékok feldolgozása a szervezetedben. Mozgás során az energiád felszabadul és sok örömhormon termelődik! Mozgás: Örömforrás Hasznos időtöltés Társaságban különösen jó élmény!

Az ételek-italok legfontosabb összetevői Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok)‏ Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok)‏ Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)‏

Szervezetünknek energiára van szüksége Nem mindegy, hogy mit „tankolunk”!

Táplálkozás - testmozgás Energiaegyensúly Táplálkozás Testmozgás

Energia „mérleghinta” Amit megeszel és megiszol, abból van energiád, abból növekedsz és tested abból újul meg.

Napi energiaszükséglet alapanyagcsere sport házi munka, tanulás Összes

Energiafelhasználás 1 óra testmozgás ~ fél liter üdítőital energiatartalma fél óra kocogás ~ 2–3 gombóc fagyi

A sportolás energiaigénye Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Nem mindegyik ilyen!

Kiegyensúlyozott étrend

Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?

Napi 5 étkezés Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd 40%

Mennyit együnk? Zöldségek, gyümölcsök naponta 3–4 alkalommal Édességek, rágcsálnivalók ritkán Zsírok, zsíros ételek naponta maximum 7 dkg Tojás hetente 2 alkalommal Húsok, hal, szárazhüvelyesek naponta 1 adag Tej és tejtermékek napi 3 adagban Gabonafélék, burgonya napi 3–4 adagban Zöldségek, gyümölcsök naponta 3–4 alkalommal

Napi folyadékszükséglet Felkelés után Reggelihez Délelőtt, szünetekben Ebédhez Délután Vacsorához Vacsora és lefekvés között 7-9

Sportolás utáni teendők Sportolás után ne feledkezz meg a következőkről: Igyál vizet, ásványvizet, mert ezzel tudod pótolni a folyadékot, ugyanakkor nem jelent plusz energia bevitelt! Alaposan tusolj le! Szánj elegendő időt a pihenésre!

Mihez kell a só? Tested víztartalmának megőrzéséhez. A mozgáshoz, izmaid működéséhez. Az ételek megemésztéséhez.

Sóból is megárt a sok Szereted a mogyorót? Válaszd a só nélkülit! A paradicsomot, uborkát ne sózd! Élvezd az ételek természetes ízét! Az elkészült ételekben elég só van, ne tegyél rá többet!

Cukorból is megárt a sok Egészségesebb, ha cukor helyett természetes édesítőszereket használsz! Pl. cukor helyett MÉZ

Ne a tévére hallgass… Ne a reklám miatt vegyél vagy vetess meg szüleiddel egy élelmiszert! Ne feledd: nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen mennyiség! A sportközvetítések izgalmasak, érdekesek, de ezzel nem helyettesíthető az általad végzett testmozgás. Állj fel és menj el sportolni heti rendszerességgel!

Összefoglalás Emlékszel? Így kezdtük az órát: lehet, hogy mennyiségileg sokat és jóízűen eszel, mégsem biztos, hogy mindazt fogyasztod, amire szervezetednek szüksége van. Légy tudatos! Ne csak egyél, mozogj is! Gondold át: táplálkozz okosan, sportolj rendszeresen! Élj egészségesen!