Projektmenedzsment Erőforrás- és költséggazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Advertisements

MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Az állami köznevelési közfeladat-ellátás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Részekre bontás tilalma
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Mayer József Budapest február 27.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Munkanélküliség.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Tevékenységek felvétele
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Projektmenedzsment Erőforrás- és költséggazdálkodás Projektellenőrzés és -kontroll Projekmarketing és -kommunikáció Projekt lezárása

A költségkontroll céljai A pénzügyi információ-szolgáltatási kötelezettség (pénzügyi ellenőrzés, kormányzat felé) – kötelezettség. A projekt-team saját információs igényének kielégítése. Ebben az esetben a gyorsaság fontosabb a pontosságnál.

A költség-ellenőrzés fontossága Általában fontosabb a többi erőforrásnál, mert: Közvetlen hatás a profitra Veszteség, ha az ár nem fedezi a költségeket A vevő szorosabban ellenőrzi mint más forrásokat, és ha komoly problémát észlel, elállhat a szerződéstől. Szerződés típusok a költség viselője szerint: Költség plusz: cél a kontroll és ellenőrzés Fix áras: cél a csökkentés

Kontroll a teljes projektciklusban 6 elem: tervezés közzététel mérés összehasonlítás Jelentés előrejelzés és javítás

Hagyományos költség-kontroll (aktuális felmerült költség)t / (tervezett kiadás)t Kritikája: Nem tárja fel a problémákat (pl. késésben lévő tevékenységek) Néha a természetes mértékegység jobb mérce: Ha csak az elérhető (nem piaci javak) Ha valamely erőforrás kritikus Ekkor elkülönítve kell mérni

Létrehozott érték (Earned Value) Kiváltja a hagyományos módszert. Alapja, hogy a költségekhez, illetve felhasznált erőforrásokhoz értéket rendel az elvégzett feladatok szintjén. Folyamatosan összehasonlítja a tényleges teljesítést és a felmerült költségeket a tervezett teljesítéssel és költséggel (vagy erőforrás-felhasználással). Azt méri, hogy a projekt mennyi eredményt hozott létre a felmerült költségekből. Célja a probléma azonosítása és kijavítása.

Költségvetés elkészítése Adatgyűjtés WBS Költségközpontok vagy költségviselők meghatározása (költségkódok) Indirekt költségek: „függőágy” tevékenységek („hammocks”)

Adatgyűjtés Újszerűség: Újszerű költségeket, gyakran újszerű módon kell becsülni Részletesebb bontásban kell készíteni, mint egy normál költségvetést Figyelembe kell venni az információforrás hatását az adatok minőségére. Költségadatok = = f(erőforrás adatok, időbeli adatok)

WBS Munkacsomagokra bontás: Munkacsomag meghatározó adatai: egyértelműen meghatározhatóak menedzselhetőek Munkacsomag meghatározó adatai: Minden releváns információ a szükséges emberi és egyéb erőforrásokról, felszerelés- és berendezés-igényről, indirekt költségekről stb.

Költségközpont-kódok Költséglebontási struktúra a WBS mintájára minden szinten csak egy felelős személy állhat A kódolási rendszer projektspecifikus, és általában különbözik a szervezet hasonló, meglévő rendszereitől (kerülni kell az ütközést)

A költségvetés végső simításai Gantt/PNT a költségek tevékenységekhez rendelésével Kódok jelölik, hogy mely költségközponthoz rendelődnek a tevékenységek költségei (az összes tevékenységé) A felelős személyek név szerinti megnevezése, akik felelnek a költség-kontrollért az egyes tevékenységek és költségközpontok esetében

A költségek rendszere Három szintű mérés: Tervezett költségek Kötelezettségek Tényleges (realizált) költségek

Tervezett és tényleges költségek eltrése Tervezett költség – Kötelezettség = Variancia A variancia lehet pozitív vagy negatív irányú. A negatív irányú eltérés mindig rossz, de a pozitív nem szükségképpen jó. Még akkor is lehet rejtett probléma, ha egyáltalán nincs eltérés.

3+1 lehetséges ok, ami pozitív varianciát eredményezhet Jó költségkontroll Néhány keletkezett költség nincs rögzítve A tervezéskor egyes költségeket túlbecsültünk + Egyes tervezett tevékenységek nem valósultak meg (vagy nem fejeződtek be)

3 ok, ami negatív varianciát eredményezhet Rossz költségkontroll Nem tervezett tevékenység került elvégzésre Alulbecsült költségek

A probléma feltárása Adatok bővítése: a tevékenység elvégzett százaléka a tevékenység fennmaradó százaléka Variancia-elemzés: A varianciát felbonthatjuk rész-költségvetések varianciáira A részköltségvetések varianciát tovább bonthatjuk: Volumen-eltérés Költségráta változása

Költség- és ütemterv eltérések Minden időpontra kiszámíthatóak az alábbiak: BCWP: elvégzett munka terv szerinti kumulált költsége (budgeted cost of work performed) ACWP: elvégzett munka aktuális kumulált költsége (actual cost of work performed) BCWS: adott időpontig tervezett munka tervezett költsége (budgeted cost of work scheduled) Ezek alapján számított két eltérés (variancia): Ütemterv eltérése költségekkel kifejezve = = BCWP – BCWS Költségeltérés = BCWP – ACWP

Költség- és ütemterv eltérések Költségeltérés Ütemterv eltérés negatív nulla Késés & túlköltés A projekt késik de nincs túlköltés zéro Időben de túlköltés Időben és nincs túlköltés

Példa Projekt adatai: Kérdőíves felmérés 300 megadott címen, 3 kérdezőbiztossal Az interjúztatók díjazása: 1000 HUF naponta (fix díj) 400 HUF interjúnként Ütemterv: 10 interjú naponta, interjúztatónként Munkacsomag: 30 cím (tervezett időszükséglet 1 nap) Számolja ki a BCWS-t for minden napra! A következő dián található előrehaladásnak megfelelően számolja ki a 6 nap után a készültség százalékos mutatóit, a BCWP és az ACWP értékeket!

Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Day 5 Day 6 Day 7 Day 8 Day 9 Day 10 A B C D E F G H I J BCWS BCWP ACWP

Progress report Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Day 5 Day 6 Day 7 Day 8 Day 9 18 8 4 B 16 10 C 14 D 12 6 E F G H I J BCWS 15000 30000 45000 60000 75000 90000 105000 120000 135000 150000 BCWP ACWP

Projekt (előre)haladási jelentés Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Day 5 Day 6 A 18 60% 8 87% 4 100% B 16 53% 10 87% 4 100% C 14 47% 10 80% 0 80% 0 80% D 12 40% 6 60% 6 80% E 8 80% F G H I J BCWS 15000 30000 45000 60000 75000 90000 BCWP 9000 21000 35100 48000 59000 72000 ACWP 10200 22800 37000 50400 62800 75600

Az eltérések kiszámítása a 6. napon Ütemterv-eltérés költségadatokal = = BCWP – BCWS = 72000 – 90000 = -18000 Költségeltérés = BCWP – ACWP = 72000 – 75600 = = -3600 A projekt késik és túlköltekezik.

Előrejelzés Ütemterv-teljesítési index Schedule performance index (SPI) = BCWP/BCWS Költségteljesítési index Cost performance index (CPI) = BCWP/ACWP Befejezéshez szükséges tervezett költség Budgeted cost to complete (BCC) = BAC - BCWP Befejezéshez szükséges becsült költség Estimated cost to complete (ECC) = BCC/CPI Projekt előre jelzett teljes költsége Forecast cost at completition (FCC) = ACWP+ECC Számítsa ki a fenti mutatókat a példa adataival! BAC = Budget at Completition (a teljes tervezett projektköltség)

Megoldás BAC = 150 000 CPI = 72 000 / 75 600 = 95.24% SPI = 72 000 / 90 000 = 80.00% BCC = 150 000 – 72 000 = 78 000 ECC = 78 000 / (720/756) = 81 900 FCC = 75 600 + 81 900 = 157 500

Erőforrások Bármely változó, amely a projekt végrehajtásához szükséges és amely korlátos. Lehet raktározható vagy nem raktározható Az általában legfontosabbakat a 4M tömöríti: Men Machines Money Material Általában célszerű gép- vagy munkaórában megadni. Van, hogy költséggel helyettesíthető, azaz pénzben megadható (ha könnyű hozzájutni).

Erőforrás-információk megadása Erőforrás egységeinek megadása (időegységhez, feladathoz) A tevékenység időtartamára vonatkozó munkatartalom megadása. Erőforrás-vezérelt tevékenységeknél célszerű ezt választani (az erőforrás nagyságával változtatható az időtartam).

Erőforrás allokáció A terheléstervezés alkalmazása a projektekre Egy erőforrás (ember, gép, készlet stb.) lehet: Túlterhelt Alulterhelt Teljes terhelésű A túlterhelés szinte mindig kerülendő, mert a projekt teljesítését veszélyezteti, így általában alulterhelés valósul meg. Egy projekt lehet idő- és vagy erőforrás korlátos. Célszerű az egyiknek prioritást adni.

Terhelés kiszámítása SOW WBS: tevékenységek meghatározása Tevékenység-lista erőforrás-igényekkel Háló diagram: logikai kapcsolatok Gantt diagram: időbeli elrendezés Hisztogram: a Gantt diagramot egészíti ki, az egyes időszakok erőforrás igényeit mutatja. Feltüntetendő rajta az időszakokhoz tartozó kapacitás is, így azonosíthatóak a problémás időszakok. A hisztogram segítségével, a tevékenységeket a Gantt diagramon átrendezve kialakítható az erőforrások vmilyen szempont szerint optimális ütemezése

Rendelkezésre álló erőforrás meghatározása (kapacitás) Kiszámításához szükséges információk: Munka átlagos hatékonysági mutatója Hiányzási mutatók, munkaszünetek Erőforrások jelenlegi tervezett felhasználása (időben) Segédfeladatok időigénye, ütemezése Minden korlátozó tényező (pl. tér) Kapacitásnövelés lehetőségei

Mintapélda A projekt egy díszpark kialakítása lakótelepi környezetben. Ehhez először el kell készíteni a terveket (becsült időszükséglet 1 hét, erőforrás napi 8 emberóra). A tervek után 4 nap a költségvetés elkészítése (napi 4 óra). Ezután 3 nap alatt megtörténik az anyag és eszköz beszerzés (napi 4 órával számolva), amivel párhuzamosan zajlik a munkaerő szervezése (ez 7 napot vesz igénybe, napi 4 órával számolva). Végül 3 nap alatt (napi 24 emberóra) elvégzik a tényleges kertkialakítást.

Mintapélda Jelölés Leírás Közvetlen előzmény Tartam (nap) Napi emberóra- igény a Tervezés Nincs 7 8 b Költségvetés 4 c Beszerzés 3 d Toborzás e Kertészkedés c, d 24 Össz. 184

Mintapélda a (8) 7 b (4) 11 4 d (4) 18 c (4) 14 15 3 e (24) 21

Mintapélda (táblánál megoldva) Gantt Hisztogram: Aggregált erőforrásszintek: téglalapok jelölik a külön tevékenységeket Kapacitás-egyenes: meghatározás, módosítás Tervezés: a téglalapok mozgatásával, esetleg felosztásával kiegyensúlyozható az erőforrás-elosztás

Projektmarketing Specifikusabb a „hagyományos” marketingnél Célja a projekttermék „eladása” az érdekcsoportoknak, így biztosítva a támogatásukat vagy csökkentve az ellenállásukat Lehet differenciált/differenciálatlan Folyamata: Érdekcsoportok meghatározása Érdekek azonosítása, a projekt folyamataihoz való viszonyulás feltárása Az érdekcsoportok befolyásolási potenciáljának feltérképezése Érdekcsoportok szervezettségi szintjének felmérése Alkalmazandó marketing-mix meghatározása Az eredmények értékelése, rendszeres visszacsatolás

Érdekcsoport-térkép

Tipikus eszközök Projektbe, annak fázisaiba történő bevonás Konzultáció Egyéb kommunikációs eszközök Kompenzáció

A disszemináció szintjei részt vevő intézmények intézményvezetők szakértők munkatársak partnerintézmények szektor szereplői földrajzi régió (település, megye, NUTS2, ország stb.) szakmai / tudományos közösség

A disszemináció egyéb kérdései Célcsoportok Elsődleges Másodlagos Mit érdemes disszeminálni? Pl. áttételes hatások, nagatív tapasztalatok? Módszerek, csatornák és eszközök interperszonális kapcsolatok: lehetőség a visszajelzésre (pl. előadások, workshopok, kiállítások stb.) személytelen (tömeg) kommunikációs eszközök: alacsonyabb fajlagos ktg., sok megszólított (kiadvány, brossúra, hírlevél, sajtó, folyóiratok stb.) hálózatok Internet Feladatkörök Költségek

Projekt zárása Zárás 4 típusa: Megszüntetés: sikeres vagy nem teljesíthető Hozzáillesztés: a projekteredmény a szervezet önálló egységévé válik (pl. új üzem) Integráció: a szervezet egészébe épül be (nem önálló egység lesz), pl. egy új informatikai megoldás „Kiéheztetés”: megvonják a forrásait

Zárás feladatai Dokumentáció-szolgáltatási kötelezettségek Pénzügyi rendezés Jogi, szerződéses rendezés Erőforrások átirányítása vagy értékesítése Projekt-team megszüntetése vagy átirányítása Információ- és tudásmenedzsment feladatok: Jelentés, záróértekezlet, know-how átadás stb. Elemzés, projektmenedzsment ismeretek bővítése Szimbolikus záró események fontosak lehetnek

Köszönöm a figyelmet!