Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Advertisements

MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Bemutatkozik a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Mayer József Budapest február 27.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Az Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Hálózat (EQAVET)
A program általános célja
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
HHR.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
Posteinerné Toldi Márta
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében Molnárné Stadler Katalin az EQAVET Hálózat Igazgatóságának tagja Békéscsaba, 2017. október 19.

Szakmapolitikai háttér - EQAVET AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS AJÁNLÁSA a szakképzés Európai Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszerének létrehozásáról. Elfogadva a Tanács 2009. június 18-i ülésén.

Az EQAVET célja Segítse elő a szakképzés minőségének folyamatos fejlesztését. Viszonyítási (referencia) alapként segítse elő és támogassa a tagállamok nemzeti, regionális és helyi szintű minőségbiztosítási rendszereinek kialakítását, fejlesztését, reformját. Növelje az átláthatóságot és az összhangot a szakképzés minőségbiztosítása és minőségfejlesztése terén az egyes tagállamok szakmapolitika kezdeményezései és cselekvési akciói között.

Minőségi követelmények  MINŐSÉG Világos, egyértelmű cél Bevezetési terv Mérési rendszer Szisztematikus értékelési stratégia Látható és dokumentált kapcsolat a visszacsatolási mechanizmusok és a tervezési folyamat között Szisztematikus minőség megközelítés ……. Q

Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Hálózat Fő cél: Az EQAVET alkalmazásának ösztönzése, előmozdítása, szakmai támogatása. Az európai együttműködés fenntartása, fokozása. 34 tagország (Magyarország a kezdetektől tag) Irányítási struktúra EU Bizottság (Foglalkoztatásért felelős főigazgatóság) EQAVET Titkárság Közgyűlés 5 fős Igazgatóság (Magyarország is tagja) Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Hálózat Kétéves munkaprogram Fő tevékenységek: Tematikus munkacsoportok Peer learning szakmai rendezvények Információs szemináriumok Éves Hálózati találkozó EQAVET Fórum Honlap (www.eqavet.eu)

EQAVET stratégiai prioritások 1. Az EQAVET kiterjesztése, az EQAVET+ Keretrendszer kidolgozása. 2. Az együttműködés erősítése – NRP-k egymás között, NRP-k és az érdekelt felek - szociális partnerek, szakképző intézmények, gazdálkodó szervezetek - között. 3. A minőségbiztosítás kultúrájának elmélyítése – kiemelten a Rigai 2. középtávú célkitűzéshez kapcsolódóan „A szakképzés minőségbiztosítási mechanizmusainak továbbfejlesztése az EQAVET Ajánlással összhangban, és a minőségbiztosítási rendszer részeként folyamatos információs és visszacsatolási körök kialakítása és működtetése a tanulási eredményen alapuló szakmai alapképzési (IVET) és szakmai továbbképzési (CVET) rendszerekben.” .

EQAVET+ 7 prioritás területe A minőségbiztosítás kérdései az alábbi területeken: Munkaalapú tanulás-képzés és vállalaton belüli képzés. Tanulási eredmények leírásának és értékelésének folyamatai. Szakképesítések kialakítása, értékelése és tanúsítása. Tanulási eredményekhez kapcsolódó pedagógiai folyamatok. A tanárok és a szakoktatók szerepe a minőségbiztosítási folyamatokban. A nem-formális és informális tanulásban alkalmazott validációs eljárások az Európai Képesítési Keretrendszerrel és a nemzeti képesítési keretrendszerekkel összhangban. A minőségbiztosítási ciklus Felülvizsgálat, fejlesztés (Review) fázisának tervezése és javítása, továbbfejlesztése.

Az EQAVET Nemzeti Referencia Pont (NRP) Az EQAVET Nemzeti Referencia Pontot (NRP) az NSZFH működteti az NGM kijelölése alapján. Feladata: ellátni az EQAVET Ajánlásban foglalt feladatokat, többek között: Aktívan részt vesz a EQAVET Hálózat munkaprogramjának végrehajtásához. Folyamatosan tájékoztatja az érdekelt felek széles körét az EQAVET Hálózat tevékenységeiről. Rendszeresen tájékoztatja az EU Bizottságot és a Hálózat tagországait a nemzeti szinten végzett tevékenységekről, fejlesztésekről és azok eredményeiről. Konkrét kezdeményezéseket tesz az EQAVET nemzeti kontextusban történő ország specifikus bevezetésének és továbbfejlesztésének előmozdítására: biztosítja, hogy az információk eljussanak az érintettekhez, kapcsolatot tart és együttműködik a többi tagállam referencia pontjaival, kapcsolatot tart más szakmai szervezetekkel és munkacsoportokkal. EQAVET Hálózat: az EQAVET nemzeti szintű bevezetésének támogatása, a nemzeti NRP-k együttműködésével

EQAVET NRP FEJLESZTÉS PROJEKT 2017-2019 Tevékenységek Az EQAVET+ Keretrendszer gyakorlatban történő tesztelése. Az intézményi szintű pályakövetés módszertani ajánlásának kidolgozása. Az EQAVET minőségjel / tanúsítási eljárás bevezetésének szakmai előkészítése. Módszertani képzés szakképző intézmények számára az EQAVET Minőség- biztosítási Ciklus „Felülvizsgálat, fejlesztés” fázisának alkalmazására. Más EQAVET Referencia Pontokkal való együttműködés előmozdítása. Hazai társhálózatokkal való együttműködés előmozdítása. Záró konferencia. Az EQAVET NRP honlapjának tartalmi karbantartása. http://eqavet.nive.hu

Javaslat Tanácsi Ajánlásra: „A minőségi és hatékony tanulószerződéses gyakorlati képzések európai keretrendszere” 14 alapvető kritérium Írásos szerződés. Tanulási eredmények. Pedagógiai támogatás. A tanulás munkahelyi összetevője. Fizetés és/vagy kompenzáció. Szociális védelem. Munkakörülmények, egészségvédelmi és biztonsági feltételek. Szabályozási keret. A szociális partnerek bevonása. A vállalatok támogatása. Mobilitás és az útvonalak rugalmassága. Pályaorientáció és tudatosságnövelés. Átláthatóság. Minőségbiztosítás és pályakövetés.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!