Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
A prevenció lehetőségei a szülészet-nőgyógyászat területén Prof. Papp Zoltán Semmelweis Egyetem ÁOK I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
Mozgáselemzés használata 1. 2 Módszer vizsgálata.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Sportbalesetek Somoskői Mihály, PTE Baleset-megelőzési konferencia, szeptember 30. Budapest.
Burkali Bernadett Farkasné Horváth Gabriella Dr. Bazsika Erzsébet Dr. Borcsányi Mónika Hamburger István Dr. Menyhárt Ildikó Parragi Katalin A Téti Kistérség.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Ismétlés. Mit jelentenek az alábbi kifejezések? Cyanosis: Szederjesség (kékes elszíneződés) Dyspnoe: Nehézlégzés, erőltetett légzés Bronhoscopia: Hörgőtükrözés.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Dohányzás,nikotin függőség
Mozgásszervi rehabilitáció
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Mélyvénás thrombozis.
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest)
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
„Munkaerőpiaci kutatások 2016”
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Értékesítési képviselő – Food
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
1993-as közoktatási törvény
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
rendellenességei, betegségei
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
Családi vállalkozások
Tóth Andrea Diaverum Zalaegerszegi Dialízis Központ
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Mozgásszervi prevenció és rehabilitáció A prevenció és rehabilitáció adaptálása különböző szervrendszeri megbetegedésekre

Mozgásszervi betegségek és megelőzésük A mozgásszervi betegségek a munkaképesség-csökkenés, táppénzes morbiditás, mozgáskorlátozottság és rokkantság leggyakoribb okozói közé tartoznak. A lakosság kb. 10%-át érintik. Időskorra 90%-a populációnak szenved valamiféle mozgásszervi problémával. Népegészségű jelentőségűek: derék-, hát-, nyakfájás lágyrész reumatizmus arthrosis arthritis köszvény osteoporosis Előfordulási gyakoriság lokalizáció szerint: gerinc betegségei alsó végtag csípőtáj nyak felső végtag váll Ezen betegségek primér és szekunder prevenciója az alapellátás kiemelt feladata Csecsemő-, gyermek- és serdülőkorban végzett prevenció Iskolai padok és képernyős munkahelyek a fiatalok testméreteihez illesztett méretezése Tartási rendellenességek: túlzott lordotikus tartás, kyphosisos tartás, hanyag tartás, scoliosis

Derék-, hát- és nyakfájás A derékfájás/lumbágó, a hátfájás a lakosság nagyobbik részét érinti élete során. A nyak- és hátfájás főleg a számítógép intenzív használatának terjedésével válik egyre gyakoribbá A derékfájás hátterében megerőltetés, spondylosis (spondylarthrosis), porckorongsérv, spondylolysthesis állhat Ismert kockázati tényező: nehéz terhek emelésével járó munkakör, és az ergonómiailag helytelen emelés A 12 kg-ot meghaladó tömeg rendszeres emelésével járó munkakör bizonyítottan kockázati tényező (foglalkozás egészségügy!) Összefüggés van a dohányzás és a derékfájdalom között: köhögés, rosszabb tápanyag diffúzió Kockázati tényező a hosszú ideig tartó gépkocsi vezetés és gépkocsiban ülés a vibráció miatt Megelőzés: a fizikai munkakörülményekre alkalmasság gondos mérlegelése, a munka ergonómiai feltételeinek biztosítása, a helyes munkavégzés betanítása A képernyős munkahelyeken biztosítani kell a megfelelő testhelyzetet, a munkavégzés közbeni szüneteket és testhelyzet-változtatást, illetve lazító-kompenzáló gyakorlatokat kell beépíteni.

Lágyrész-reumatizmus Azon mozgásszervi betegségek összefoglaló neve, amelyek nem a csontokból vagy ízületekből indulnak ki, hanem az inakból, ínhüvelyekből, bursákból, szalagokból, izmokból (pl. bursitis, tendinitis, tendovaginitis, periathritis humeroscapularis) Kóreredetükben akut megerőltetés (pl. ínhüvelygyulladás), krónikus irritáció (pl. aszfaltozók prepatelláris bursitise), trauma (pl. ínruptúra), degeneratív elváltozás (pl. tendinosis) vagy fertőzés (bakteriális tendinitis) játszik szerepet. A megelőzésben a megfelelő pályaválasztás is szerepet játszik, pl. gyenge hátizomzatú, enyhén scoliosisos fiatal nem való fodrásznak. Lényeges a normális BMI, kerülendő a testi-lelki túlerőltetés. Pszichés terhelés önmagában kiválthatja az ízületek, izmok fájdalmát Az un. krónikus kifáradásos szindróma (chronic fatige syndrome) a menedzserek betegsége, és a lágyrész-reumatizmus ennek a kórnak az egyik vezető tünete. Pszichés stressz – somatikus-endokrin stressz – immun-szuppresszió - reumatizmus

Arthrosis Az arthrosis degeneratív ízületi megbetegedés Az ízületi porc pusztul és a porc alatti csontszövet burjánzik és átrendeződik Generalizált forma: pl. menopauza után Másodlagos arthrosis: pl. trauma után alakul ki pl. bányászok könyök és térd arthrosisa, féloldali térdsérüléseket gyakran követi arthrosis Elhízásnál gyakori a térd arthrosis 55 évnél idősebbeknél a térd arthrosis többlethalálozással jár Előfordulási gyakoriság: kéz > térd > csípő, 45 év alatt gyakoribb a férfiakon, 45 év felett gyakoribb a nőkön Az elsődleges megelőzésben fontos a ergonómiai viszonyok optimalizálása

Arthritis A reumatoid artritis krónikus ízületi gyulladásos betegség. Jellemzője a proliferatív synovitis, melynek következtében tönkremegy az ízületi porc, erodálódik a csont, és az ízületek deformálódnak Leggyakoribb a kéz és a csukló megbetegedése Merevséget, fájdalmat, duzzanatot és deformitást okoz Súlyos mozgáskorlátozottságot eredményezhet A hormonális fogamzásgátlók csökkentik az incidenciát

Mozgásszervi rehabilitáció Hivatalos jegyzet alapján: Szerző: Fiszter Ildikó Medicina, Budapest, 2009

2) FNO „A funkcióképesség, fogyatékosság és egészség nemzetközi osztályozása” Alapelvei: A fogyatékosség élettapasztalatként való felfogása, amely bárkivel, bármikor megtörténhet, mint valamely probléma észlelése a funkcióképességben A diagnózistól teljesen független, pl. végtaghiányt okozhat baleset, diabetes érbetegség.

3) Az életminőség és vizsgálata Magában foglalja Fizikai egészség Pszichés állapot Függetlenség foka Társadsalmi kapcsolatok Környezethez való viszony Személyes hit WHOQOL 100 6 tárgykör, 24 téma, témánként 4-4 kérdés

4) Tesztek a rehabilitációban

Funkcionális függetlenség mérése

Technikai segédeszköz ellátás