ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
KŐVIRÁG 6.
Nemzeti cselekvési terv
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
„Vegyszerezett világ” Pál János, Levegő Munkacsoport
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A kibocsátási jelentések elkészítésével kapcsolatos tapasztalatok a Holcim Hungária Zrt. Hejőcsabai cementgyáránál június 27.Balatoni István.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Készítette: Magyar Orsolya
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Előnyök és alkalmazási területek
Konzulens: Dr. Pitlik László
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Buccalis kenet a connexin-26 gén 35delG mutációjának non-invazív szűrésére kisgyermekeken Torkos Attila 1,2, Magnus Teschner 2, Peter Erfurt 2, Gerrit.
Az erdők megelőző tűzvédelme Magyarországon (aktualitások, tervek)
Pecze Rozália Syngenta Kft Budapest Vásárváros 2012 január 27. Illegális növényvédőszerek.
A gélelektroforézis Alkalmazása: különböző molekulák (nukleinsavak, fehérjék) -méret szerinti elválasztását, -detektálását -mennyiségének meghatározását.
Munkahelyi egészség és biztonság
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
„Vegyszerezett világ” Növényvédő szerek Pál János, Levegő Munkacsoport.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
ELŐNYÖK ÉS LIMITÁCIÓK MOLEKULÁRIS MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATI MÓDSZEREK ALKALMAZHATÓSÁGA A BIOREMEDIÁCIÓBAN Balázs Margit.
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Phytophthora fajok hatása az erdei fák egészségi állapotára Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdő- és Faanyagvédelmi Intézet.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
FaragóT:Nemzetközi klímapol 1 A NEMZETKÖZI KLÍMAPOLITIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS AZ ABBÓL ADÓDÓ FŐBB HAZAI FELADATOK dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Fekete – fehér. Igen – nem
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
Rendőrség és az informatikai biztonság Dr. Peszleg Tibor r. őrnagy Nemzeti Nyomozó Iroda.
Stipkovits István ISZ auditor SGS Hungária Kft.
HACCP rendszer.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
A problémafeltárás technikái
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Előadás másolata:

ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter

Áttekintés Élelmiszerek jogi- és felügyeleti szabályozásából eredő veszélyek, probléma bemutatása Vizsgálat célja Módszer bemutatása Vizsgált minták Eredmények Következtetések Javaslatok 2

Élelmiszer felügyeleti szabályozás veszélyei EU csatlakozással egységesített rendszer, erősebb hazai szabályozás csökkenése Erősödő egységes jelentés rendszer, helyenként nem megfelelő mennyiségű adatszolgáltatással Versenyszféra védelme és az áru szabad mozgása érdekében az erősebb nemzeti előírások kiegyenlítődése Jogi szabályozás gyengébb felügyeleti szinten való megjelenése egyes élelmiszerfajták esetében WHO rangsorában szerepelő fő patogének által veszélyeztetett élelmiszereken a hangsúly Kevésbé akut, de hosszú távon veszélyt jelentő megbetegedéseket okozó kórokozókra irányuló ellenőrzés mérsékelt Új kórokozók és szennyező anyagok megjelenése Globalizált élelmiszerek megjelenése Globális felmelegedés, időjárás extremitások 3

Vizsgálat célja Fűszerpaprikák penészgomba szennyezettségének példáján keresztül feltárni a hazai élelmiszer szabályozás esetleges hiányosságait, feldolgozva a jelenlegi szabályozási és felügyeleti rendszert. Forrás: Pinterest, Science foto 4

Vizsgált élelmiszer és kórokozó Fűszerpaprika  kevésbé ellenőrzött élelmiszer csoport  hazai felhasználása elterjedt (0,47 kg/fő/év)  Sűrűn előforduló veszélyt hordozó kórokozók és szennyeződések lehetősége Aspergillus flavus, Fusarium spp.  fokozott veszélyt hordozó toxintermelő penészgombák  termesztés és tárolás során szaporodó  a szervezetben hosszú időn át kumulálódó toxin  nehezen semlegesíthető káros anyagcseretermék 5

Módszer bemutatása I. Penészgomba fajok jelenlétének kimutatására is alkalmas módszer molekuláris alapú polimeráz láncreakció segítségével. Előnye: - széleskörű használati lehetőség - munkaigényes előkészületet nem igényel - pontos fajmeghatározás - gyors eredmény 6

Módszer bemutatása II. PCR készülékben fajspecifikus primerekkel a penészgomba DNS szekvenciájának sokszorosítása  DNS izolálása; visszaoldott DNS előkészítése  keresett szekvenciák sokszorosítása PCR készülékben, DNS megjelenítése gélképeken gélelektroforézis segítségével . 7

Fusarium spp. gélképe 8

Vizsgált minták Hazai forgalomban kapható 26 különböző fűszerpaprika, amelyek közül 19 minta forgalmazói és 7 termelői Származását tekintve 18 hazai, 3 külföldi és 5 vegyes származású A mintavételezés a 4/1998. (XI.11.) EüM rendelet alapján történt 9

Eredmények I. Fűszerpaprika minták származása Érintettség Aspergillus f. Hazai termelői, kereskedelmi33,30% Vegyes kereskedelmi40% Külföldi kereskedelmi33,30% 10

Fűszerpaprika minták származása Érintettség Fusarium spp. Hazai termelői, kereskedelmi38,80% Vegyes kereskedelmi60% Külföldi kereskedelmi33,30% Eredmények II. 11

Következtetések A penészgomba érintettség igazolható, a pontos mennyiségi meghatározás további vizsgálatokat igényel (mikotoxin) Import termékek érintettsége miatt nemzetközi összefogás elengedhetetlen az ellenőrzésben Árverseny miatt gyengébb minőségű termékek megjelenése (szennyezett termékek feljavítása hazai terméssel) Élelmiszerek jogszabályozása a kevésbé ellenőrzött területeket is lefedik, gyakorlati betartatásában felmerülnek aggályok 12

Javaslatok Szélesebb körben megvalósuló élelmiszerbiztonsági szűrések rendszeresítése Elsődleges betárolási helyek sűrűbb vizsgálata indokolt Szennyezett áruk piacra kerülésének megakadályozása, hatósági felügyelet történő megsemmisítésekkel Vizsgálatok kiterjesztése újabb szennyező ágensekre Élelmiszer nyomonkövetésére és az élelmiszer hamisítások ellen az EKÁER rendszer nemzetközi szintű bővítése 13