Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Advertisements

Kör és forgó mozgás.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Frekvencia. Különböző frekvenciájú szinusz hullámok a lentebbiek magasabb frekvenciájúak.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Multitasking - avagy a koncentráció halála
Geometriai transzformációk
3. tétel.
Áramlástani alapok évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Gondolatok egy összegzési feladat kapcsán
Kérdés és válasz Minták és technikák
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Egyszerű emelők.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Testek úszása, lebegése és elmerülése
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
Mechanikai alapfogalmak
Mechanikai alapfogalmak
A mozgási elektromágneses indukció
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
2. Koordináta-rendszerek és transzformációk
Tartalékolás 1.
Pontrendszerek mechanikája
Gázok és folyadékok áramlása
Legfontosabb erő-fajták
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Az anyagi pont dinamikája
Az energia.
A SÚLY.
Szerkezetek Dinamikája
Mi a káosz? Olyan mozgás, mely
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
Feladatok megoldása: nyomás, nyomóerő, nyomott felület kiszámítása
Ptolemaiosztól Newton-ig
Az elemi folyadékrész mozgása
Elektromos alapjelenségek
AVL fák.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Az atlétika versenyszámai
szabadenergia minimumra való törekvés.
Egymáson gördülő kemény golyók
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 8. előadás.
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A Föld, mint égitest.
Űrkutatás súlytalanság.
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
„Mi a pálya?”.
Atomok kvantumelmélete
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
Egyenletesen változó mozgás
Előadás másolata:

Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert a pontjaik olyan körpályán keringenek, amelyek középpontjai nem esnek egy egyenesbe. A testet merev testnek nevezzük, ha a mozgás során a pontjainak az egymáshoz viszonyított helyzete nem változik meg. Ugyanannyi idő alatt a merev test minden pontja ugyanakkora szöggel fordul el, ezért minden pontjának ugyanakkora a szögsebessége. Maga a kerék forgómozgást végez. Minél távolabb van egy pontja a forgástengelytől, ugyanannyi idő alatt annál nagyobb ívet kell befutnia, tehát annál nagyobb a kerületi sebessége.

Ha a test minden pontja ugyanabba az irányba mozog ugyanakkora sebességgel, akkor azt mondjuk, hogy tiszta haladó mozgást (transzláció) végez. Egy test végezhet egyszerre haladó és forgó mozgást is. Pl. az autó kereke menet közben együtt halad a kocsival és forog a tengelye körül. Ha a haladó mozgás sebessége megegyezik a forgómozgás kerületi sebességével, akkor azt mondjuk, hogy tisztán gördül.

A forgatónyomaték általános definíciója erő Vonatkoztatási pont (o) o-ból abba a pontba, ahol az erő hat (támadáspont)

Tengelyre vonatkozó forgatónyomaték Az erő nagysága szorozva az erőkarral, előjeles mennyiség. Nincs forgás a forgatónyomatékok egyensúlya esetén. http://www.dynamicscience.com.au/tester/solutions1/hydraulicus/torquework.html

Impulzusmomentum A z impulzusmomentum általános definíciója lendület Vonatkoztatási pont (o) o-ból abba a pontba, ahol az erő hat (támadáspont)

M-tömegű, v sebességű test tengelyre vonatkozó impulzusmomentuma A lendület nagysága szorozva a k-val, előjeles mennyiség. Kiterjedt, mereven forgó test impulzusmomentuma a részek impulzusmomentumának az összege Ahol teta a test forgástengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka.

Tehetetlenségi nyomatékok számolása

Azaz a forgatónyomaték az impulzusmomentum deriváltjával egyenlő Azaz a forgatónyomaték az impulzusmomentum deriváltjával egyenlő. A két képlet közül az első a tétel általános alakja, a másik tengely körüli forgás esetére áll fenn. E szerint a szöggyorsulást úgy kell kiszámolni, hogy a forgatónyomatékot elosztjuk a tehetetlenségi nyomatékkal. Ha a test nem rögzített tengely körül forog, akkor a fenti, úgynevezett impulzusmomentum tételt a tömegközépponton átmenő forgástengelyre szokásos alkalmazni.

Impulzusmomentum megmaradás: Külső forgatónyomatékok hiányában a rendszer tagjainak összegzett impulzusmomentuma nem változik.