Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Komplex természettudomány 9.évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Komplex természettudomány 9.évfolyam"— Előadás másolata:

1 Komplex természettudomány 9.évfolyam
2.Kinematika-Számolások Komplex természettudomány 9.évfolyam

2 1.Alapfogalmak 1. feladat: Béla motorral északi irányba halad 43,2 km/h sebességgel 28 percig, aztán keleti irányba 28,8 km/h sebességgel 19 percig. Mekkora utat tett meg? Mekkora volt az elmozdulása?Mekkora az átlagsebessége? Ábrázold a mozgást út-idő és sebesség-idő grafikonon! 2. feladat: Zsófi 8 perc 20 másodperc alatt 15 km-t tett meg robogóval indulva, de észreveszi,hogy elvesztette zsebkendőjét, így megfordul, és 6 percig halad 90 km/h sebességgel, míg meg nem találja. Mekkora utat tett meg? Mekkora volt az elmozdulása? Mekkora az átlagsebessége? Ábrázold a mozgást út-idő és sebesség-idő grafikonon!

3 2. Egyenesvonalú egyenletes mozgás
1. feladat : A leggyorsabb szárazföldi állat a gepárd. Vadászat közben a sebessége elérheti a 110 km/h-t is. Ezt a sebességet csak rövid ideig(max. 4,5 s) tudja tartani. Mekkora utat tud megtenni ez alatt? 2. feladat : A hang sebessége levegőben 340 m/s, a tömör rézrúdban 3700 m/s. Mennyi idő alatt tesz meg 100 m-t a hang ezen anyagokban? 3. feladat : A leggyorsabb hal-a fekete nyársorrú hal- egyenletes sebességgel 100 m-t 2,76 s alatt tesz meg. Mekkora sebességgel úszik ekkor? 4. feladat : Egy pizzafutár maximálisan mekkora távolságra hordhat pizzát ha a teljes útra fél órája van? Pizzával megrakva 20 km/h sebességgel, visszafelé „üresen” 32 km/h-val halad egyenletesen.

4 3. Egyenletes körmozgás 1. feladat: Béla az autószerelő műhelyben az állványon elhelyezkedő traktorának gázt ad, és az 1,2 m átmérőjű hátsó kerekei 2,5 1/s fordulatszámmal forognak. Mekkora a periódusidő és a kerekek szélső pontjainak kerületi sebessége? Mekkora a centripetális gyorsulása? 2. feladat: Béla régi szenvedélyének, a körhintázásnak hódol. A 2,5 m sugarú körhintát úgy megpörgeti, hogy 1,25 s alatt fordul körbe egyszer. Mekkora a fordulatszáma és szélső pontjainak kerületi sebessége? Mekkora a centripetális gyorsulása? 3. feladat: Béla mint űrhajós a kiképzésen 7g gyorsulásnak szeretné kitenni szervezetét, ezért egy 5 m sugarú centrifugába helyezik. Mekkora fordulatszámmal, periódusidővel és kerületi sebességgel mozog Béla?


Letölteni ppt "Komplex természettudomány 9.évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések