Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ipari forradalom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ipari forradalom."— Előadás másolata:

1 Az ipari forradalom

2 Ugye tudjuk,hogy ma már repülővel szinte bárhová eljuthatunk… Vonattal néhány óra alatt elérünk Veszprémből Budapestre… Hajóval átszelhetjük a tengereket és óceánokat… Az autó megkönnyítette nekünk a „kisebb”távolságok megtételét… A telefonnal pedig másodpercek alatt felhívatunk bárkit.

3 NA DE MILYEN VOLT EZ RÉGEN?

4 A gőzgép 1769-ben James Watt feltalálta a gőzgépet.A működési elve: -A gőzkazánban felforralják a vizet. -A hőt fa,szén elégetéséből nyerjük. -A víz magasnyomású gőzzé(4-5 bar)alakul. -Ez az erő megmozgat egy dugattyút. -Ezt az egyenes mozgást forgómozgássá alakítják. Ezzel hajtják meg gőzmozdonyok kerekeit.

5 A vasút 1825 előtt a vasúti szerelvényeket lovak vontatták.Lassú és piszkos,emellett a lovaknak is nagyon megterhelő volt.Egy mérnök,George Stephenson,az 1800-as években kísérletezett a vasúttal,feltalálta a gőzmozdonyt ben Stephenson Rakétája elérte az 50 km/h-s sebességet!Sokan azt gondolták,hogy a nagy sebesség megárthat.Ám a vasút egy évtized után a legfontosabb közlekedési eszközzé vált!A vasútvonalak pókhálóként fonták be Európa térképét.Kezdetben csak a gazdagabbak utazhattak vonaton,azonban később létrejött három osztály: -Az első osztály a leggazdagabbaknak,ez nagyon kényelmes volt; -A másodosztály a középrétegnek,itt a kényelem már nem volt olyan nagy ,mint az első osztályon; -És a harmadosztály a szegényebbeknek,itt már tényleges fapadokon ültek az emberek! Így a népesség jó része utazhatott ezen az új közlekedési eszközön.Fent pedig a világ leggyorsabb gőzmozdonya látható,ez 203 kp/h-s sebességet érte el!!!

6 A hajózás Fulton-t hasonlóan Stephensonhoz a gőzgép segítette a munkájában.Ő viszont a fejlett gőzgéppel dolgozott.A régi gőzgépek nagyok és nehezek lettek volna egy hajóba.Az ötlet sikeres lett:megépítették az első gőzhajót,amely 1807-ben indult első útjára az Amerikai Egyesült Államokban.Nem hajócsavar hajtotta,hanem az oldalára szerelt lapátkerekek.Ezek után az egyik legsikeresebb teherszállító- eszközzé vált a hajó.

7 A gőzgéppel való hajózás
Miután feltalálták a gőzhajót, egyre több lett belőlük.1819-ben a Savannah nevű gőzhajó.1 hónap alatt átkelt az Atlanti-óceánon,és kikötött Angliában.A teljesítménye 30 lóerő volt összesen! A Titanic az úgynevezett „Kék szalag”-ban lelte „halálát”.Ezen a versenyen a gyorsaság volt a fontos.A leggyorsabb hajó nyerte el a „szalagot”. A Titanic 1912-ben jéghegynek ütközött,és hajnali 2:23 perckor végleg elsüllyedt.A motorjainak teljesítménye kétszer lóerő volt!

8 A Morse-távíró Samuel Morse találta fel a a Morze-távírót.Ennek a jelrendszere pontokból és vonalakból állt. Ez tette lehetővé a biztonságos közlekedést,gyors adatátvitelével.Elektromos árammal működött,és egy kart kellett röviden vagy hosszan nyomogatni. A segélykérés elsőleges jele(lent).

9 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Hasonló->


Letölteni ppt "Az ipari forradalom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések