Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testek úszása, lebegése és elmerülése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testek úszása, lebegése és elmerülése"— Előadás másolata:

1 Testek úszása, lebegése és elmerülése
Készitette: Páterka Bence

2 A parafa dugó fennmarad a vízen, a vascsavar elsüllyed, a gyertya pedig lebeg benne.
Azt, hogy egy test fenn marad vagy elmerül a folyadékban, a testre ható gravitációs erő és a felhajtóerő egymáshoz viszonyított nagysága határozza meg.

3 Úszik: Egy nyugalomban levő tömör test csak akkor úszik egy folyadék felszínén, ha sűrűsége kisebb, mint a folyadék sűrűsége. Úszáskor a test a térfogatának csak egy részével merül a folyadékba. A nagyobb sűrűségű folyadékból ugyanis a test térfogatánál kisebb térfogatnyit kell kiszorítani ahhoz, hogy a test egyensúlyban legyen.

4 Lebegés: A vízben feloldott só mennyiségének változtatásával elérhető, hogy a beletett tojás nem emelkedik és nem is süllyed, bárhol nyugalomban marad, lebeg a folyadékban. Ilyenkor a folyadékban teljesen elmerülő testre ható gravitációs erő egyenlő nagyságú a felhajtóerővel. Ez akkor teljesül, ha a test sűrűsége egyenlő a folyadék sűrűségével.

5 Elmerül: Egy test akkor merül el egy folyadékban, ha a testre ható gravitációs erő nagyobb, mint a felhajtóerő. Ez akkor teljesül, ha a test sűrűsége nagyobb, mint a folyadék sűrűsége.

6

7 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Testek úszása, lebegése és elmerülése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések