Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Testek úszása,lebegése és elmerülése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Testek úszása,lebegése és elmerülése"— Előadás másolata:

1 Testek úszása,lebegése és elmerülése

2 Azt, hogy egy test fennmarad vagy elmerül a folyadékban, a testre ható gravitációs erő és a felhajtóerő egymáshoz viszonyított nagysága határozza meg!

3 Úszáskor a test sűrűsége kisebb, mint a folyadék sűrűsége. ( )
A Testek úszása Úszáskor a test sűrűsége kisebb, mint a folyadék sűrűsége. ( )

4

5 Lebegéskor a test sűrűsége egyenlő a folyadék sűrűségével ( ).
A Testek lebegése Lebegéskor a test sűrűsége egyenlő a folyadék sűrűségével ( ).

6

7 Merüléskor a test sűrűsége nagyobb, mint a folyadék sűrűsége ( ).
A Testek elmerülése Merüléskor a test sűrűsége nagyobb, mint a folyadék sűrűsége ( ).

8

9 A hőlégballonok A hőlégballont Zeppelin találta fel a XIX.sz.-ban.
A testekre a levegőben is a felhajtóerő hat! A hőlégballon addig emelkedik, míg átlagsűrűsége egyenlő lesz a környező levegő sűrűségével, ebben a légrétegben a léggömb LEBEG.

10

11 Jó kérdés… Egy tengeralattjáró tartályaiból vizet távolítanak el. Változik-e a tengeralattjáróra ható gravitációs erő? Miből következtettél? Változik, csökken a ráható gravitációs erő, mert vizet távolítottak el belőle. Változik-e a tengeralattjáróra ható felhajtóerő? Változik, nő a felhajtóerő, mert megváltozott a test átlagsűrűsége.

12 Jó kérdés… Úszik-e a jégdarab a benzinben, illetve a petróleumban?
A jég sűrűsége (0 0C): 999,868 kg/cm3 A benzin sűrűsége (18 0C): 740 kg/cm3 A petróleum sűrűsége (18 0C): 850 kg/cm3 A jég nem úszik a benzinben és a petróleumban.

13 Jó kérdés… Egy fa és vashordó színültig van töltve vízzel. Elsüllyednek-e, ha vízbe helyezzük őket! Ha az átlagsűrűségük nagyobb, mint a víznek, akkor elsüllyednek.

14 Jó kérdés… Miért süllyed el a vasból készült hajó, ha léket kap?
Alap esetben a vasból készült úszó hajó átlagsűrűsége kisebb a vízénél (mert belül üreges), viszont ha léket kap, a hajóba beáramló víz megváltoztatja a hajó átlagsűrűségét. A hajó átlagsűrűsége megnő és nagyobb lesz mint a vízé, ezért elsüllyed.

15 Jó kérdés… Milyen sorrendben helyezkedik el egy edényben az egymással nem keveredő víz, olaj és higany? A folyadékok sűrűségétől függ, a legnagyobb sűrűségű van a legalul. Olaj Víz Higany

16 Jó kérdés… Hol nehezebb az embernek a víz felszínén tartani magát: a Balatonban vagy az erősen sós vizű Holt-tengerben. A Balatonban nehezebb, mert a Balaton vizének sűrűsége kisebb, mint a Holt-tengernek.

17 Köszönöm a fiegyelmet!


Letölteni ppt "Testek úszása,lebegése és elmerülése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések