A végtelen paradoxonjai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TŐKEKÖLTSÉG Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért cserébe Az elcserélt pénzek.
Advertisements

Foglalási rendszerek és adók a szállásadásban Csapó László Attila Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet Alkalmazott Informatika.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Gazdaságstatisztika, 2015 RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA Gazdaságstatisztika október 20.
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Ötcsillagos a turizmus A turizmus ágazat teljesítménye 2005-ben Dr. Kolber István Regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.
Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kockázat és megbízhatóság
Gazdasági informatika - bevezető
Berényi Eszter – Damásdi Judit
Valószínűségi kísérletek
Adatbázis normalizálás
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Komplex természettudomány 9.évfolyam
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
A tökéletes számok keresési algoritmusa
Kockázat és megbízhatóság
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kockázat és megbízhatóság
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Kockázat és megbízhatóság
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A legnagyobb közös osztó
Kérdések és válaszok az előfizetéses rendszerekről
Szervezetfejlesztés II. előadás
Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt.
A teljesített kérés.
V. Optimális portfóliók
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Tartalékolás 1.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
2. Bevezetés A programozásba
Business Mathematics
Válasszon úticélt, a többit bízza ránk!
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Volt: Ha egy interpretáció modellje egy A mondatnak, és alkalmazzuk rá valamelyik lebontási szabályt, akkor az interpretáció egy minimális kibővítése modellje.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Az én házi feladatom volt:
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
AVL fák.
Munkagazdaságtani feladatok
Szervezet-fejlesztés
A KRÉTA rendszer céljai, fejlesztési irányai
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A szállítási probléma.
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
A piaci árak alakulása Bevezetés Mi a vizsgált probléma?
Mikro- és makroökonómia
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Munkagazdaságtani feladatok
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Mikro- és makroökonómia
A geometriai transzformációk
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Hagyományos megjelenítés
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

A végtelen paradoxonjai Egy szállóban minden szoba tele van. Éjszaka beállít egy új vendég, és szobát kér. Meg tudja-e ezt oldani az éjszakai portás? És ha a szállodában végtelen sok szoba van (Hilbert-szálló)? És ha a Hilbert-szállóhoz érkezik egy busz végtelen sok vendéggel? És ha végtelen sok busz érkezik végtelen sok vendéggel? A szultán minden nap betesz a kincstárába két aranytallért. Éjszaka jön egy tolvaj, és elvisz egy aranytallért. n nap után hány tallérja marad a szultánnak? És végtelen sok nap után? A mozgó sorok paradoxonjában: igaz-e, hogy a fél egységnyi szakaszon ugyanannyi pont van, mint az egy egységnyin? Bolzano: Paradoxien des Unendlichen (megj. 1953): ezeket a paradoxonokat nem lehet megoldani, mert a (valódi) rész mindig kisebb, mint az egész. (Euklidész) Cantor (1850-es évek): ez az euklidészi axióma a végtelen sokaságokra nem igaz.

Két halmaz „ugyanakkora”, ha kölcsönösen egyértelmű megfeleltetésbe hozhatók. (Akár végtelen, akár véges.) Cantor: vannak különböző nagyságú végtelenek. Dedekind, 1888: egy halmaz akkor és csak akkor végtelen, ha van olyan valódi része, amelyik ugyanakkora. Más lehetséges megközelítés: egy halmaz akkor és csak akkor véges, ha egyenként le lehet számlálni, és egyszer elfogy.

Szóritész a kopaszságról Akinek százezer hajszála van, az nem kopasz. (K premissza) Aki nem kopasz, és elveszít egyetlenegy hajszálat, attól még nem válik kopasszá. (I premissza) K1: Akinek 99 999 hajszála van, az nem kopasz. (K-ból és I-ből) K2: Akinek 99 998 hajszála van, az nem kopasz. (K1-ből és I-ből) K99999: Akinek egy hajszála van, az nem kopasz. K felállításának alapja: tkp. mindegy, hogy hány hajszálunk van, biztos, hogy véges sok van, azaz lefelé számlálással elérünk -ig. I: a hajszálak számát tekinthetjük gyakorlatilag végtelennek. A matematika ismer olyat, hogy I bármelyik esetét el lehet fogadni igaznak, és ebből nem feltétlenül következik, hogy I (mint univerzálisan kvantifikált mondat) igaz.

Newcomb-paradoxon Előttünk van két doboz, A és B. Ezekbe egy nagyon megbízható jövendőmondó helyezett el pénzt, amihez úgy juthatunk, ha mind a két dobozt kinyitjuk, vagy csak a B dobozt nyitjuk ki. A jövendőmondó tett ezer forintot az A dobozba, ha azt jósolta, hogy mind a két dobozt kinyitjuk, akkor B-be nem tett semmit, ha azt jósolta, hogy csak a B-t nyitjuk ki, akkor abba egymilliót tett. Melyik lehetséges lépést válasszuk? (I) Csak a B dobozt nyissuk ki. A jövendőmondó tudta, hogy a B dobozt fogjuk kinyitni, ezért odatette az egymilliót. Nyertünk 1 000 000 forintot. (II) Nyissuk ki mind a két dobozt. Nem tudhatjuk, hogy a jövendőmondó mit jósolt, de ha ezt jósolta, még mindig jobban járunk 1000 forinttal, ha így járunk el, mint ha csak az üres B-t nyitnánk ki. Ha meg azt jósolta, hogy a B-t fogjuk kinyitni (pl. azért, mert az előbbi gondolatmenetet tulajdonítja nekünk) akkor most jól kicseleztük, és egy ezressel többet nyertünk. tehát így mind a két esetben jobban járunk.

Az (I) döntésről Ha a jövendőmondó abszolút megbízható, azaz lehetetlenség olyan szcenárió, amikor nem találja el, akkor biztos, hogy az (I) döntés a helyes. De ennek – úgy látszik – elég vad metafizikai következményei vannak. Ha feltételezzük, hogy létezik tévedhetetlen jövendőmondó, ez azt jelenti-e, hogy a cselekedeteink teljesen determináltak, „valójában” nem döntünk. Nem jelent-e ugyanez a feltételezés backward causationt?

Ha nem akarunk ekkora metafizikai csapdákba lépni, tegyük fel, hogy a jövendőmondó p valószínűséggel találja el a jövőt. Ebben az esetben az (I) döntés választásával a nyereségünk várható értéke p*1000000 + (1-p)*0 a (II) döntéssel pedig p*1000 + (1-p)*1001000 Ez utóbbi mindig kisebb, mint az (I) stratégia várható értéke, hacsak p>1/2. A Várható Haszon Maximalizálásának stratégiája (VHM): ha a lehetséges kimenetelekhez valószínűségeket tudunk rendelni, és ha a várható haszon minden esetben numerikusan jellemezhető, akkor törekedjünk a várható érték maximalizálására. Ez az (I) döntést javasolja, hacsak a jövendőmondó nem teljesen vaktában beszél.

A (II) döntésről A Dominancia stratégiája (D): Van valahány lehetséges választásunk, és van egy ismeretlen tényezőnek több lehetséges kimenetele. Minden döntés-kimenetel-párhoz hozzá tartozik valamilyen hasznosság. Ezeknek nem kell numerikusan jellemezhetőnek lenni, elég, ha összehasonlíthatóak (hasznosabb – kevésbé hasznos). Döntsünk úgy, hogy egyetlen lehetséges kimenetel esetén se járjunk rosszabbul, mint a többi lehetséges választásunk esetében, és legyen legalább egy kimenetel, amikor jobban járunk (ha van ilyen választásunk). Ez egyértelműen (II)-t javasolja. Vagy legalábbis úgy látszik.

Tekintsük két lehetséges kimenetelnek most nem az, hogy a jövendőmondó így vagy úgy helyezte el a pénz, hanem hogy tévedett, vagy nem tévedett. Ha (II)-t döntöttük és a jövendőmondó eltalálta, akkor van 1000 forintunk. Ha (II)-t döntünk és a jövendőmondó nem találta el, akkor van 1 001 000 forintunk. Ha (I)-et döntünk és a jövendőmondó eltalálta, akkor van 1 000 000 forintunk. Ha (I)-et döntünk és a jövendőmondó nem találta el, akkor van 0 forintunk. Tehát ha a jövendőmondó eltalálta, akkor az (I) döntés a kedvezőbb, ha viszont nem találta el, akkor a (II). Azaz nincs a D stratégiának megfelelő döntés. VHM vagy D a racionális stratégia? D-hez az adott példában mi a kimenetelek helyes meghatározása?