Érzelmek szerepe a kommunikációban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 1. Kommunikáció, a meggyőző kommunikáció.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Zeneterápia hatásai:  A zene serkentő, aktivizáló, lazító ernyesztő és légzésszabályozó  A zenének erős befolyása van a hangulatra, az érzelmi életre.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Sz. Hegedűs Rita és Szerecz György Magyar Nyelvstratégiai Intézet Budapest A NAT mint a tanár segítsége.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
A játékok tanítása, a játékvezetés, játékelméletek
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Alzheimer Café Újpalota
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 19
Szociális kompetencia
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Hogyan lehetünk boldogabbak?
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Segíteni vagy megmenteni
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Egészségügyi közbeszerzések
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Konfliktusok az iskolában
Hogyan szerethetjük egymást különböző nyelveken ?
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Közösségben ,együtt eredményesebben
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
TILTÁS + INFORMÁLÁS. TILTÁS + INFORMÁLÁS TILTÁS (Tabu) INFORMÁLÁS -> PORNÓ -> test mint szexuális objektum.
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Isten hozott! A család mint nevelő, és a hit továbbadója.
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
DARUS.
Szervezet-fejlesztés
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Az iskolai szervezet és fejlesztése
TUDATOSSÁG ÉLJÜNK A JELENBEN.
U8 – U10 célok a szezonra.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
EGYÜTT A BOLDOGABB ISKOLÁKÉRT!
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Madách Imre Útravaló verseimmel
Előadás másolata:

Érzelmek szerepe a kommunikációban Érzelmek szerepe a kommunikációban. Érzelmi intelligencia és az emberi kapcsolatok.

Az emberi kommunikáció sajátossága Értelem, gondolkodás.(kognitív jelenség) Kifejezése:verbálisan Érzelem Kifejezése: non verbálisan Viselkedés (mindenfajta megnyilvánulás és jelzés. (pl. öltözködés milyensége,színvilága)

A kommunikációban érzelmek tapadnak Partnerhez, partnerekhez (kapcsolati sík) Üzenethez, a mondanivalóhoz A helyzethez, ahhoz a szituációhoz amiben a kommunikáció zajlik

A kommunikáció fő szabálya A kommunikációs partnerek egymás gondolkodására, viselkedésére akarnak hatni, de a hatás mindig az érzelmeken keresztül érvényesül. Ezért a partnereknek előbb pozitív érzelmi kapcsolatot kell kialakítaniuk ahhoz, hogy az üzenet a befogadóhoz eljusson.

Érzelem Egy érzést jelöl, a hozzá kapcsolódó gondolatokkal: pszichés testi állapotokkal cselekvési késztetéssel Számtalan érzelem létezik, amelyek vegyülnek variálódnak egymással. (Sok árnyalatra még szavunk sincs)

Ember nincs érzelem nélkül Érzelmeinket 12-14 gén irányítja Neurobiológiai alapja van Megjelenítését a kultúra befolyásolja Egyéni adottságok és önnevelés megjelenítését szabályozza Segítenek Gátolnak Cél: pozitív érzések átélése. Flow.

Kétféle elménk Gondolkodó, tudatos elme Érző elme (megelőzi a gondolkodót) Oka: evolúciós,növeli a túlélés esélyét Ennek a két ellentétes agytevékenység egymásba játszása alkotja belső életünket. Minél áthatóbb az érzés, annál jobban eluralkodik az érzelmi agy

Az érzelmek két úton terjednek Fő út: Száraz és hűvös. Mérlegelő és „lassú”. Objektívabb. Mellék út: érzelmektől „csöpögő”. Pontatlan.(első benyomás) Extra gyors Nem tudatos Jó oldala: megvéd, örömet okoz (szerelem első látásra) Meggondolatlan cselekedetek

Az érző elme sajátossága Kötődésre teremtettünk. Interakció jön létre az agyak között. Az érzelmek ragadósak. Az érzelmek vírusként terjednek. Építő emberi kapcsolatok jótékonyan hatnak az egészségi állapotunkra.

Alapérzelmek Harag Félelem Szeretet Meglepetés Undor Élvezet Szégyen

Alapérzelmek jellemzői Mindegyik megtalálható mindenkiben, de más-más mennyiségben Megjelenésük tudatosan befolyásolható

Hangulat Rátelepednek az érzelmekre. Tartósabbak, mint az érzelmek. Senki nem tud egy álló napig dühöngeni, de morgolódni igen.

Temperamentum (vérmérséklet) Hajlam, egy bizonyos érzelemre vagy hangulatra

Emóciók zavarai Depresszió Agresszió

Érzelmi intelligencia EQ Érzelmek felismerése. Az érzelmek azonnali tudatosítása. Ha nem észleljük valódi érzelmeinket, ki vagyunk szolgáltatva nekik. Minél biztosabb vagy érzéseidben annál határozottabban irányítod életed.

EQ Önirányítás. Érzelmek kezelése. Érzelmeinken való uralkodás képessége. Tudjunk együttdolgozni számunkra nem szimpatikus emberekkel. Stressz türés. Akik kevésbé tudnak uralkodni érzelmeiken, azok állandó harcra kényszerülnek. Akik tudnak uralkodni hamarabb túljutnak a kudarcokon.

Önmotiválás Érzelmeink célok elérésére való mozgósítása. Figyelemösszpontosítás, az öröm átélése a cselekvés során. Pl. Szorgalmas és kitartó munkás legyen, ne hagyja magát eltántirítani.

Mások érzelmeinek felismerése Empátia és önzetlenség. Akikben van empátia könnyebben veszik a finom társas jelzéseket is, amelyek mások igényeit, vágyait közvetítik.

Kapcsolatteremtés Örömet találni abban, hogy emberek között vagyunk. Szívesen lépjünk kapcsolatba másokkal. Kezdeményezzük a beszélgetést Kérdezzünk

Érzelmek szerepe a tanulásban Az érzelmi nevelés javítja a szellemi teljesítményt Pl. zaklatottság leküzdése, figyelem összpontosítás, a késztetések megzabolázására, a munkához való felelős viszonyulás, a tanulmányok iránti érdeklődés

Jellem Önfegyelmen nyugszik Önmagunk irányításának, motiválásának képessége (időben megcsináljuk a feladatainkat)