Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
MI A SEO? KÜLSŐS SEO CÉG VAGY SAJÁT SZAKEMBER? MIKOR MELYIKET VÁLASSZAM, ELŐNYÖK/HÁTRÁNYOK Horváth Ernő – WebSEO Kft
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat Bocskay József Tudásalapú szociális társadalom Szociális gazdaság fejlesztése Modern menedzsment eszközökkel.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
1 Niche Tárgya a fajok koegzisztenciájának problémája A fogalom fejlődése: Grinnell – térbeli Elton – funkcionális Hutchinson – hipertérfogat modell Juhász-Nagy.
A Határtalanul! Erdélyben program célkitűzései Sport és turizmus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Internet tudományos használata
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Valószínűségi kísérletek
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Programstruktúrák.
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
Szigetbiogeográfia A tapasztalat szerint:
Kápia termesztése talajon
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kockázat és megbízhatóság
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
A talajok szervesanyag-készlete
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Hipotézisvizsgálat.
Classis Human Vezetési Tanácsadó
Projektmunka Földrajzolok
Összefüggés vizsgálatok
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
Szerkezetek Dinamikája
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Nyílt nap Iskola neve Dátum.
Sztochasztikus kapcsolatok I. Asszociáció
Életfeltételek, források
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Kalickás forgórészű aszinkronmotor csillag-delta indítása
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Munkanélküliség.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Szerzője Konzulens neve
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
Megfigyelés és kísérlet
Klasszikus genetika.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
A bioszféra.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Kompetíció szerepe a közösségszerkezet alakításában Kérdés: befolyásolja-e, és ha igen, milyen mértékben, a fajok közötti verseny a közösség szerkezetét? Az interspecifikus verseny sajátosságai niche-felosztás kompetitív kizárás Schoener (1983) A tanulmányok 90 %-a mutatott versenyt Connell (1983) A tanulmányok 40 %-a mutatott versenyt Biometriai problémák Verseny a fitofág rovarok között 12 Cephaloleia és Chelobasis bogárfaj együttélése a Heliconia imbricata trópusi növényfajon, a kompetíció jelei nélkül Cephaloleia Chelobasis Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

Miként deríthetjük fel a jelenleg folyó versenyt? Sakktábla v. negatívan kapcsolt eloszlások (Diamond 1975) Két Macropygia kakukk-galamb faj eloszlása a Bismarck- szigetvilágban. New-Ireland Pápua Új Guinea New-Britain Előfordulási függvények (nem jó kompetitorok) J= azon szigetek aránya, amelyet elfoglalt a faj, S = a fajszám, de egyben a terület méretét is jelöli Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

Niche differenciálódás Alpesi tisztás Bombus-fajokal, amelyeknek eltérő hosszúságúak a szájszerveik. Növények: Delphinium és Epilobium Niche komplemen-taritás és diffúz kompetíció?? Minden magassági régióban 1 hosszú, 1 közepes és 1 rövid szájszervű Bombus dominált. Bombus-faj Proboszcisz-hossz Corolla-hossz Növényfaj appositus kyrbiellus hosszú Delphinium sylvicolla bifarius frigidus rövid Epilobium flavifrons közepes hosszú és rövid occidentalis rövid és kirágás Durván négy csoport – GUILD – különíthető el. Def.: azok az élőlények, amelyek ugyanazt a forrást hasonló módon használják. Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.

El kell távolítani egy vagy több fajt a rendszerből. Miként győződhetünk meg arról, hogy a status quo-t a verseny tartja fenn?  DIFFÚZ KOMPETÍCIÓ? El kell távolítani egy vagy több fajt a rendszerből. Morfológiai különbségek (un. hutchinsoni arányok) keresése A tapasztalat azt mutatja, hogy a niche-felosztás nagyobb szabályosságot mutat, mint amit a fajok pusztán véletlenszerű eloszlása/egymás mellé rendelése alapján várnánk Neutrális modell és null-hipotézis Mintázat detektálásra Evelyn Hutchinson Az adatokban mutatkozó mintázat NEM biológiai szervező erőket, hanem csak véletlen hatásokat tükröz a közösségi ökológiában ez a fajok véletlen kolonizációját és kihalását jelenti. Hutchinsoni arányok szomszédos fajok között: testtömegre 2,0 hosszméretekre: 1,3 = Hangszerek, eszközök (pl. kerékpár méretek), írólap oldal méretarányok (pl. az A4-é 1,42) stb. közelítik a H.-i arányt. De: lásd az aranymetszés szabályát (1,618) és annak kritikáját – Falus Róbert könyvét! Szentesi-Állatökológia-Komp. és Közszerk.