A magyar társadalom a népszámlálás tükrében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A család 2 típus Kiscsalád: a szülők és a gyerekek Nagycsalád: 3-4 generáció él együtt, közösen gazdálkodtak, egy házban laktak.
Advertisements

TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Burkali Bernadett Farkasné Horváth Gabriella Dr. Bazsika Erzsébet Dr. Borcsányi Mónika Hamburger István Dr. Menyhárt Ildikó Parragi Katalin A Téti Kistérség.
A háztartások életszínvonala. Tartalom 1.Bevezetés 2.Jövedelmi helyzet 3.Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés 4.A háztartások fogyasztása 5.Összegzés.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A szakiskolák aktuális problémái
Ledó Ferenc Szentes FruitVeB+DélKerTész Elnök
Győri Péter: Hajléktalanság – romák – gyermekszegénység
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Készítette: Rubik László 5/c
Gyerekesélyek Magyarországon 2010
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen. A háztartás pénze és ideje.
A család „menedék egy szívtelen világban”
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Öröklési szerződés és Köteles rész
3 hely a világon, ahol a nők parancsolnak
A megélhetési stratégiák változása egy agrárdominanciájú térségben Rácz Katalin MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
I N N O V Á C I Ó KUTATÁS-FEJLESZTÉSI HAJLANDÓSÁG A RÉGIÓBAN
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
Afrika népességföldrajza
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
„Út a munkához”program
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Standardizálás.
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Munkagazdaságtani feladatok
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő A bemutatót készítette:
IV. Demográfia Halandóság
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
a hatékonyabb munkába segítésért
Állampolgári jogok és kötelességek
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkagazdaságtani feladatok
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iskolai szociális segítő
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kína népességföldrajza
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A magyar társadalom a népszámlálás tükrében Kovács Marcell, KSH, Népszámlálási főosztály marcell.kovacs@ksh.hu A társadalmi-gazdasági fejlődés jövőképe a helyi esélyegyenlőségi programokban, 2014. 12. 08.

A népesség számának alakulása, 1870–2011 1. Népességcsökkenés A népesség számának alakulása, 1870–2011

Kormegoszlás, a férfiak és a nők száma, 2001, 2011 2. Öregedő népesség Kormegoszlás, a férfiak és a nők száma, 2001, 2011 Csaknem 250 ezerrel kevesebb a gyermekkorú, mint az előző népszámláláskor. 171 ezerrel kevesebb 15–39 éves. 92 ezerrel kevesebb 40–59 éves. Csaknem 250 ezerrel több időskorú. Az ország minden tizedik lakosa 70 éves vagy idősebb.

A 100 aktív korúra jutó gyermek- és időskorúak száma, 1980–2011 3. Emelkedő eltartottsági ráta A 100 aktív korúra jutó gyermek- és időskorúak száma, 1980–2011

A népesség családi állapot szerint, 2011 4. Később kötött házasságok A népesség családi állapot szerint, 2011 Csökkent a házas családi állapotú népesség aránya, 52,3% >>> 44,4%. A 30 év alatti férfiak 95%-a, a 30–39 évesek közel fele nőtlen. A 30 év alatti nők 88%-a hajadon.

5. Kevesebb gyermek A száz 15 éves és idősebb nőre jutó élveszületett gyermekek száma, 1980 – 2011 A szülőképes korban levő (15–49 éves) nők 39%-a élt házasságban – a megszületett gyerekek több mint felének szülei éltek házasságban. 100 házas nő 179 gyermeket szült, 100 élettársi kapcsolatban élő 120-at.

6. Az élettársi kapcsolatok térnyerése A 100 házaspárra és élettársi kapcsolatra jutó gyermekek száma, 2001, 2011 Fontos fejlemény 2001 óta, hogy csökken a különbség a házaspárok és az élettársi kapcsolatban élők gyermekszáma között.

A családok száma és összetétele, 1990–2011 7. Változatos családformák A családok száma és összetétele, 1990–2011 A családok száma 2 millió 713 ezer, a párkapcsolatok összes családon belüli részaránya 80% feletti. A párkapcsolatokon belül egyre inkább tért hódítanak az élettársi kapcsolatok, számuk megközelíti a 405 ezret. Az egy szülő gyermekkel típusú családok száma 537 ezer.

A háztartások és a háztartásban élők száma, 1970–2011 8. Aprózódó háztartások A háztartások és a háztartásban élők száma, 1970–2011 A magánháztartások száma jelentősen emelkedett, 2011-ben meghaladta a 4,1 milliót.

A háztartások összetétele, 2011 9. Háztartások család nélkül A háztartások összetétele, 2011 A háztartások többsége továbbra is családon alapul. A családháztartások túlnyomó többsége egycsaládos, alig fordul elő, hogy több család vezessen közös háztartást. A nem családháztartások túlnyomó többségét az egyedülállók, kisebb részét egyéb összetételű – rokon, nem rokon személyekből álló – háztartások képezik.

Az egyedülállók száma, 1980–2011 10. Egyre többen élünk egyedül Az egyedülállók száma, 1980–2011 Az egyedülállók száma 1 millió 317 ezer fő. Négy évtizeddel ezelőtt minden hatodik, 2011-ben már minden harmadik háztartásban egy személy élt. 809 ezer nő és 508 ezer férfi vezetett egyedül háztartást. Az elmúlt évtizedekre vonatkozóan mindig igaz volt, hogy az egyedülállók több mint fele időskorú. Budapesten a háztartások 41 %-ában egy személy él.

A 25–34 évesek és a közülük szülőkkel élők száma, 1980–2011 11. Több felnőttkorú gyermek A 25–34 évesek és a közülük szülőkkel élők száma, 1980–2011

12. Közel félmillió akadályozott A fogyatékossággal élők a fogyatékosság típusa és korcsoport szerint, 2011

Köszönöm a figyelmüket! marcell.kovacs@ksh.hu