Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu"— Előadás másolata:

1 egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
szabálytalan alaprajzú /halmazfalu

2 B C C B B A D B

3 tanya city / városközpont / városmag / belváros agglomeráció alvóváros

4 / 3535 ezer fő / 4866 ezer fő / 1695 ezer fő

5 = fő Városlakó: = fő : × 100 = 64,99% 64,99 (65)%

6 > < <

7 Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági növekedés FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

8 Gazdasági fejlettség, gazdagság, szegénység:
magas a gazdasági fejlettség, állampolgárok többsége jómódban él, egyéni és társadalmi szabadság, magas szintű iskoláztatás gazdasági fejlettség alacsony, alapvető szociális problémák, nincsenek megfelelő élelmezési, egészségügyi és kulturális feltételek

9 A gazdasági növekedés mutatói:
A gazdasági növekedést a bruttó hazai termék évi átlagos %-os növekedésével fejezzük ki. A bruttó hazai termék (GDP=Gross Domestic Product) valamely ország által egy év alatt megtermelt, illetve létrehozott termékek és szolgáltatások piaci áron számolt összértékének felel meg.

10 A bruttó nemzeti termék GNP a bruttó hazai terméknek a nemzetközi tranzakciók (ügyletek) értékével kiegészített változata. Vagyis egy adott ország esetében, a külföldről beáramló és a külföldre kiáramló jövedelmeket kivonjuk egymásból, s az így kapott értéket hozzáadjuk az illető ország bruttó hazai termékének értékéhez. GNP=beáraló és kiáramló jövedelem különbsége + GDP A nemzetek saját valutájukban fejezik ki ezeket az értékeket, de publikálni egy főre számolva, $-ban kifejezve szokták. Az adatokat a Világbank teszi közé.

11 Az egy főre jutó bruttó hazai termék:

12 A gazdasági fejlettség mutatói:
GDP/fő értéke, GNP/fő értéke, születéskor várható átlagos élettartam mutatója, a felnőtt korú lakosságon belül az írástudatlan emberek %-os aránya

13 A Világbank a GNP egy főre eső mutatója alapján 3 jövedelemcsoportba sorolja:
Az alacsony jövedelemmel rendelkező országcsoport átlagos GNP/fő értéke csak mindössze 410 USD, vagyis a világ átlagos egy főre eső bruttó nemzeti termék mutatójának csak 8,4%-a. A világ legszegényebb országa, a Kelet-Afrikában lévő Etiópia, ahol 1999-ben egy lakosra csak mindössze 100 USD GNP jutott. Az itt született gyermekek csak 43 évre terjedő élet elé néznek ben az alacsony jövedelemcsoport ,,legfejlettebb" állama, Ukrajna volt.

14 A közepes jövedelemszintnek megfelelő GNP/fő értékekkel rendelkező államok 1999-ben a 756 és a 9265 USD/fő közötti bruttó nemzeti termékkel rendelkező államok voltak. Magyarország a közepes jövedelmű csoporton belül a magasabb fejlettségű alcsoportban található. Az egy főre eső GNP értéke 4650 USD-nek felelt meg és a születéskor várható élettartam átlagosan 71 év volt. A közepes jövedelemcsoportban a legalacsonyabb GNP/fő értékkel Kína rendelkezett. Az utóbbi évtizedben Kínában volt a legnagyobb a gazdasági növekedés. A közepes jövedelmű csoportban Dél-Korea az az ország, amelynek GNP/fő értéke 1999-ben a legnagyobb volt, 8490 USD.

15 A magas jövedelmű országcsoporthoz tartozó államok átlagos GNP/fő mutatója 1999-ben 25730 USD.
A Világbank által közölt mutatók alapján a világ hat legfejlettebb országa: Svájc (38350 USD) a világ leggazdagabb országa. Norvégia (32880 USD) Japán (32230 USD) Dánia (32030 USD) USA (30600 USD) Szingapúr (29610 USD)

16 Napjaink világát a szélsőséges egyenlőtlenségek jellemzik
Napjaink világát a szélsőséges egyenlőtlenségek jellemzik. Az egyes országok a gazdasági fejlettséget tekintve rendkívüli módon eltérnek egymástól.


Letölteni ppt "egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu"

Hasonló előadás


Google Hirdetések