Kossuth Lajos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Habsburg – ház.
Advertisements

Klauzál Gábor élete és kora
Életképek a reformkori Magyarorszogról
Készítette: Kosztolányi Anna és Bódai Eszter
Klauzál Gábor és kora.
Bibliotheca Corviniana
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Az országgyűlés felépítése és működése
Készítette: Klapka Roland És Szőnyi Mihály
Készítette: Krasznai Vilmos
„Hazáért és szabadságért”
A reformkor
Winston Churchill Készítette: Bosits Dorina 8.o.  Született: 1874 London  Meghalt: 1965 London  2-szer lett miniszterelnök  Felesége:  Felesége:
Vörösmarty Mihály élete
Mátyás király, az igazságos
A lánchíd története.
Moliere 24/B.
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Készítették H.T.K.T. Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói: Jurcsisin Martin 7. c Jakabfi László 8. c.
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Klauzál Gábor és kora Készítette: Domján Andrea és Hízó Ildikó
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
Korom Tamara: A szatmári béke
Készítette: Staberecz Dóra
Készítette: Szabó Renáta
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
A reformkori romantika Magyarországon
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
II. Rákóczi Ferenc.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
József Nádor élete és munkássága
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Zrínyi Ilona Élete.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Reformkor Magyarországon
A reformkortól a szabadságharc leveréséig (1830—1849)
Politikai irányzatok a reformkori Magyarországon
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
Ifj. báró Wesselényi Miklós Zsibó, december 30.–Pest, 1850.április 21. Készítette: Molnár Tamás 11B.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
A liberális ellenzék Alsótábla Felsőtábla. Az Országgyűlés pozsonyi épülete.
Hazánk a Habsburg Birodalomban
Készítette: Banyó Enikő
Régi és ritka könyvek tára
Kodály Zoltán felvidéki gyűjtőútja
Irinyi és Kossuth barátsága
„A haza bölcse” „A nemzet prókátora”
A Napkirály udvarában.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A törvényes forradalom
Kazinczy Ferenc
Wolfgang Amadeus Mozart
Kassák Lajos Nézzük együtt….
Kazinczy Ferenc.
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
I. Ferenc József.
Készítette: Fertig Dávid
Készítette: Rubik László és Horváth Gábor 5.C Forrás wikipádia
DON BOSCO SZENT JÁNOS.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Árpádházi Boldog Jolán
A HUNYADI LÁSZLÓ OPERA FODOR ANDRÁS 10.GB.
Előadás másolata:

Kossuth Lajos

Pesten dolgozott joggyakornokként. Kossuth Lajos 1802-ben, birtoktalan kisnemesi családban született Monokon. Pesten dolgozott joggyakornokként. 1823-ban ügyvédi vizsgát tett, majd Zemplén megyében szerezte meg ügyvédi gyakorlatát, és reformellenzékiként itt kapcsolódott be a politikai életbe.

Az 1832-1836-os diétán távollevő arisztokratákat helyettesített. Az 1830-1831 –es kolerafelkelés idején „kolerabiztos” volt azzal a feladattal, hogy akadályozza meg a járvány továbbterjedését. Nagy szerepe volt abban, hogy sikerült megvédeni Sátoraljaújhelyet a zendülő parasztoktól. Az 1832-1836-os diétán távollevő arisztokratákat helyettesített.

Az országgyűlésről, majd a megyegyűlésről írt tudósításokat, hogy tájékoztassa az ország közvéleményét. A kéziratokat 40 lelkes országgyűlési ifjú másolta, így tulajdonképpen nem újságnak, hanem magánlevélnek számítottak. Kossuth dacolt az ismételt, egyre magasabb helyről jövő tilalmakkal, s ezzel kiváltotta az udvar haragját. Összeesküvés (azaz hűtlenség) teljesen alaptalan vádjával börtönbe vetették.

Szabadulásakor úgy lépett ki onnan, mint főnixmadár a hamvaiból. Pere általános felháborodást és megdöbbenést keltett. Szabadulásakor úgy lépett ki onnan, mint főnixmadár a hamvaiból. Sokat olvasott, tökéletesítette latin, német, francia nyelvtudását, és olyan remekül megtanult angolul, hogy azzal később bámulatba ejtette a világ angolul beszélő lakosait. Az 1840-es években Kossuth a magyarországi reformellenzék vezérévé vált.

Kossuth – angol mintára – úgy gondolta, a gazdaság motorja az ipar kell, hogy legyen. „Ipar nélkül a nemzet félkarú óriás” – írta. A hazai ipar viszont nem fejlődhetett, mert a magyar iparcikkek árban és minőségben egyelőre nem versenyezhettek az osztrák és cseh árukkal. Kossuth szerint védővámokra volt szükség, vagyis arra, hogy a külföldről Magyarországra behozott iparcikkekre magas vámokat vessenek ki. Az országgyűlés alsótáblája egyetértett a javaslattal, az udvar azonban megakadályozta az elfogadását.

1894. március 20-án, este tizenegy óra előtt öt perccel meghalt. Az ellenzék – Kossuth javaslatára – 1844-ben megalapította a Védegyletet. Az utolsó rendi országgyűlésen ( 1847-1848) Pest megye követévé választották. 1894 márciusában hosszabb betegeskedés után Kossuthot ledöntötte a lábáról az influenza, végleg ágynak esett. 1894. március 20-án, este tizenegy óra előtt öt perccel meghalt. Halálos ágyánál fiai, húga, orvosa tartózkodtak.

Érdekességek Egy legenda szerint Kossuth Lajos 9 éves korában megbetegedett, és szülei elvitték Teitelbaum Mózeshez, a nagy tiszteletben álló rabbihoz, hogy gyógyítsa ki fiukat a kórból. Ám a rabbi nemcsak meggyógyította a gyermeket, hanem azt is megjósolta, hogy „ebből a fiúcskából nagy ember lesz.” Kossuth Lajos megtalálható a Guinness Rekordok Könyvében is. Ő az egyik legkorábban született ember, akinek rögzítették a hangját. Ez a torinói (Olaszország) beszéde volt, amit 1890. szeptember 20-án vettek fel. A történelmi hangfelvételt két pesti vállalkozó, Felner Károly és Barna Tivadar készítette.

Köszönöm a figyelmet!