Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

József Nádor élete és munkássága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "József Nádor élete és munkássága"— Előadás másolata:

1 József Nádor élete és munkássága
Strázsi Bernadett Vadászi Laura Katlan ALexandra 12.IASZ

2 Élete József Antal főherceg 1776. március 9-én született Firenzében, a Toszkánai Nagyhercegség fővárosában, a Poggio Imperiale nagyhercegi palotában. József Antal az uralkodópár 16 gyermeke közül kilencedikként született.

3 József nádor Magyarországon igen népszerű személyiség volt
József nádor Magyarországon igen népszerű személyiség volt. A „legmagyarabb Habsburgnak” tartják. Számos intézmény, közterület őrzi nevét. József nádor késői leszármazottai mindmáig szoros kapcsolatokat ápolnak Magyarországgal.

4 Munkássága Helytartói kinevezése után egy évvel, az 1796-os pozsonyi országgyűlésen a rendek közfelkiáltással megválasztották őt a Magyar Királyság nádorává, ami a király után a legmagasabb közjogi méltóságnak számított. A nádorok sorában a százharmadik helyet foglalta el, ő volt az utolsó előtti nádor.

5 József nádor a magyar reformkor idején élt. Sokat tett az ország gazdasági és kulturális felemelkedéséért, Pest-Buda fejlesztéséért. 1808-ban létrehozta a Szépítő Bizottságot, amely a klasszicista építészeti stílus felvirágoztatását, a város egységes stílusú épületekkel való gazdagítását segítette.

6 Segítette a magyar kultúra sorsának javítását, adományaival bővítette a Nemzeti Múzeum gyűjteményeit, fejlesztette az Országos Széchényi Könyvtárat. A Magyar Tudományos Akadémia alapításához Széchenyi István mellett József nádor is jelentősen hozzájárult, 10 000 forintos adományával.

7 József nádor síremléke a budai Királyi Várban
Budán hunyt el 1847. január 13-án, 71 éves korában. Halála után a rendek fiát, Istvánt választották utódává. A nádort,  „aki Habsburgnak született és magyarnak halt meg”, a Budavári Királyi Palota nádori kriptájában helyezték el .

8 Tartalomjegyzék József Nádor élete Munkássága Síremléke

9


Letölteni ppt "József Nádor élete és munkássága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések