Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”."— Előadás másolata:

1 Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”

2

3 Élete Wesselényi Miklós báró, a magyar reformellenzék egyik vezetője december 30-án született az erdélyi Zsibón. Apja, idősebb Wesselényi Miklós művelt és tájékozott, ám hirtelen haragú és nyakas főúr volt. Bíróság elé jakobinus összeesküvőként került, börtönbe pedig azért, mert hadjáratot indított egyik szomszédja ellen. Fiát szigorral és nagy elvárásokkal nevelte, nem csak szellemét, de testét-lelkét is pallérozta.

4 A zsibói kastély

5 Politikai szereplése Az 1825-ben hosszú szünet után ismét összehívott országgyűlésen - nem lévén magyarországi birtoka - csak "hallgató" lehetett. 1834-ben a Szatmár megyei gyűlésen mondott gyújtó hatású beszédének ürügyén hűtlenségi pert indítottak ellene, aminek büntetése fő- és jószágvesztés is lehetett. Még zajlott az eljárás, amikor bekövetkezett az 1838-as nagy pesti árvíz: Wesselényi a jeges árban önfeláldozóan mentette az embereket, s mindenki szemében hőssé vált, kivéve persze a bécsi udvart.

6 „az árvízi hajós”

7 Politikai szereplése A királyi tábla végül 1839-ben három év börtönre ítélte, fogva tartásának helyéül a budai várbörtönt jelölték ki. Két hónap múlva egyre súlyosbodó szembaja miatt Morvaországba szállították gyógykezelésre, majd 1840-ben kegyelmet kapott, de ártatlanságát nem ismerték el. A börtönből "polgári halottként" került ki, 1844-ben teljesen megvakult. Napjait a politikától távol, Zsibón töltötte, csak egy műve jelent meg, amelyben a nemzeti kérdésben vallott álláspontját összegezte

8 Utolsó évei 1848 áprilisában Pesten beszélt újra nyilvánosan, majd megjelent a Magyarország és Erdély unióját kimondó kolozsvári országgyűlésen. A forradalmat követő események egyre jobban elkeserítették, 1848 szeptemberében külföldre távozott s csak 1850 tavaszán tért haza. A még csak ötvennégy éves, de vak és megrokkant egészségű Wesselényi út közben tüdőgyulladást kapott és április 21-én Pesten meghalt.

9 Egyéb tevékenysége Részt vett a kaszinó megalapításában
Javaslatot tett a magyar színház felállítására Megalapította az első vívókört

10


Letölteni ppt "Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”."

Hasonló előadás


Google Hirdetések