Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Irinyi és Kossuth barátsága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Irinyi és Kossuth barátsága"— Előadás másolata:

1 Irinyi és Kossuth barátsága

2 Születésük Albis , 1817. május 18
Anyja : Janovits Roxanda (Jánossy Róza) Apja: Irinyi János mezőgazdász Monok, szeptember 19. Anyja : Weber Karolina Apja : Kossuth László

3 Iskoláik Elemi iskolát Sátoraljaújhelyen
tanulmányait Eperjesen az evangélikus kollégiumban folytatta 1816 és 1819 között. 1819/20-as tanévet a Sárospataki Református Kollégiumban töltötte, ahol jogot tanult Kövy professzornál. Többek között Debrecenben is tanult, de kémiai ismereteit a bécsi Politechnikumban szerezte kémikus ben politikus volt.

4 Munkahelyeik Kémikus majd 1848-49-ben politikus volt.
Ügyvédi oklevelét szeptember 26-án kapta meg. Később politikus majd 1841 januárjától a Pesti Hírlap szerkesztője lett.

5 1848. Történelmi háttere A török kiűzéséért cserébe az osztrákok uralkodtak magyarokon és olyan reformokat követtek ami nem tetszett a népnek. Ezért március 15-én forradalom tört ki aztán pedig ennek a folytatása ként elkezdődött az es szabadságharc. Bécsben hasonló okok miatt két nappal korábban március 13-án forradalom, majd a szabadságharc eszméi söpörtek át az utcákon.

6 Találkozásuk Kossuth azzal bízta meg Irinyit ,hogy vezesse a lőporgyárat a szabadságharc elveit követő emberek nevében.

7 A szabadságharc után A szabadságharc bukása után börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után visszavonult a politikai élettől, tudományos munkásságának élt december 17-én hunyt el Vértesen. Kossuth augusztus 11-én Aradon Görgeyre ruházta a legfőbb polgári és katonai kormányzatot Kossuth még aznap eltávozott Aradról Lugos felé. Bem seregének romjaihoz csatlakozott, de a kormányt nem vállalta fel újra, bár Bem őt erre felszólította. A világosi kapituláció után török földre menekült, előbb azonban Orsovánál, magyar földön elásatta a Szent Koronát.

8 Készitették: Kádi Péter Pető Bettina Orvos Panna


Letölteni ppt "Irinyi és Kossuth barátsága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések