Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kazinczy Ferenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kazinczy Ferenc."— Előadás másolata:

1 Kazinczy Ferenc

2 Született:1759. október 27. Érsemjén.
Magyar író, költő, a nyelvújítás vezér alakja. Régi nemesi családból származott Elhunyt:1831. augusztus 23. (71 évesen) Széphalomban.

3 Kazinczy több mint 4 iskolába járt
Kazinczy több mint 4 iskolába járt. ( pl: Debreceni Református Kollégium) Az es években rengeteget utazott. Utazásai alatt szabadkőműves lett, s megismerkedett a szintén Szabadkőműves Born Ignáccal tavaszán, a Szent Korona Magyarországra hozatalakor tagja volt a koronaőrségnek. II. József császár rendelkezései szerint mintegy kétszáz iskolát állított fel, s ezzel nagy elismerést szerzett magának. .

4 A per Martinovics-féle összeesküvés miatt december 14-én éjjel Regmecen, anyja házában elfogták, majd Budára szállították és perbe fogták. December 29-én lépett bírái elé, akik azzal vádolták, hogy a Hajnóczy által neki kézbesített reformkátét lemásolta és terjesztette május 8-án fővesztésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, de ezt az ítéletet három héttel később a király várfogságra enyhítette.

5 Fogságban Budán tartották fogva, utána Brünnbe, a spielbergi várbörtönbe szállították. 1796. január 6-án átszállították a Brünn melletti obroviczi börtönbe, innen június 22-én továbbvitték Kufstein várába. A francia hadak közeledtével június 30-án továbbszállították Pozsonyon és Pesten át Munkácsra. 1801. június 28-án kegyelmet kapott a királytól napot töltött fogságban.

6 A nyelvújítás Szabadulása után Kazinczy nyilvános akció terére lépett, első célul tűzve ki az irodalmi stílus megújítását, a nyelv szépítését. „Újítani a nyelven csak annak szabad, aki a maga nyelvét nem csak tudja, hanem tanulta is, s ki a régibb és újabb klasszikusok munkáival ismeretes…”

7 Halála Az évben az országos kolerajárvány Kazinczyt is megfertőzte. Széphalmi kertjében temették el.

8 Készítette: Horváth Luca és Horváth Gergely
Köszönjük a figyelmet Készítette: Horváth Luca és Horváth Gergely


Letölteni ppt "Kazinczy Ferenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések