Képlékeny alakítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Advertisements

Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Hőre lágyuló műanyagok feldolgozása
Villamos-célú kötések
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
DANAMID MŰANYAGFRÖCCSÖNTŐ ÉS FÉMTÖMEGCIKK GYÁRTÓ KFT
Különböző megmunkálási technológiák erőviszonyai
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Brikettálás – új innovatív technológia
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
ELŐNYÖK – megbízható működés
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Öröklési szerződés és Köteles rész
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Szilárdságnövelés lehetőségei
Fémes kötés, fémrács.
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Colorianne Reinforce-B
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Szerkezeti elemek tervezése. Oszlopok
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Az energia.
AKG Alföldi Kohászati és Gépipari
Szerkezetek Dinamikája
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Villamos-célú kötések
Számítógépes szimulációval segített tervezés
RUGÓK.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
A légkör anyaga és szerkezete
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Háztartási termelés, család, életciklus
Szegecs és szegecskötés
MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK
Biofizika Oktató: Katona Péter.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Jelképes ábrázolások Rugók, hegesztés 13. előadás.
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Jelképes ábrázolások Rugók, hegesztés
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Képlékeny alakítás

A képlékeny alakítás során a munkadarabot a tömegének együtt tartása mellett erőhatással a kívánt alakra és méretre alakítják (alak, méret, anyagi sajátosságok változnak). → pontos méret forgácsolással! Előnyei: pl. a kedvező fajlagos gyártási költség nagy darabszámnál, nagy nyersanyag-megtakarítás, nagy anyagszilárdság, jó felületminőség és méretpontosság.

képlékenyek azok a fémek, amelyeknek alakját megfelelő igénybevétellel, az anyagi összefüggés megszakítása nélkül jelentékeny mértékben maradandóan meg lehet változtatni. ridegek azok a fémek, amelyek igénybevétel hatására képlékeny alakváltozás nélkül eltörnek.

A képlékenység a fémeknek nem abszolút tulajdonsága, hanem állapota A képlékenység a fémeknek nem abszolút tulajdonsága, hanem állapota! Tehát az állapotjelzők függvénye! Állapotjelzők: - feszültségi állapot, - hőmérséklet, - alakváltozás sebessége.

Képlékeny alakító eljárások:

meleg alakítás: a regenerációs változások az alakváltozással egyidejűleg mennek végbe, lágyulási folyamatok (megújulás, rekrisztallizáció), az alakváltozási képesség kevésbé korlátozott, a mikroszerkezet változása, kevésbé méretpontos termékek, rosszabb felületi minőség, kisebb fajlagos mechanikai terhelés, plusz hőterhelés.

hideg alakítás: az alakítás alatt az anyag keménysége nő, az alakítás egyre nehezebb (ezért közbülső lágyító hőkezelések szükségesek!), de a felület fémesen tiszta, az alkatrészek pontosabbak, viszont alakítási öregedésre hajlamosabbak. felkeményedés, alakváltozási képesség fokozatos kimerülése, a szemcsék megnyúlása, a diszlokáció sűrűség növekedése, méretpontosabb termék, jobb felületi minőség, nagyobb fajlagos szerszámterhelés.

képlékeny alakítási eljárások főbb típusai: kovácsolás és sajtolás, hengerlés, rúd- és dróthúzás, lemezalakítás, egyéb alakítási eljárások.

1. Kovácsolás A fémek képlékeny alakítása ütéssel és nyomással, melynek során az izzítással (az újrakristályosodási hőmérséklet felett) képlékennyé tett anyag a nyomó, húzó és hajlító igénybevétel hatására a kívánt irányba elmozdul. Fajtái: szabadalakító-, süllyesztékes kovácsolás Szabadalakító kovácsolás

Süllyesztékes kovácsolás: a melegalakítás zárt üregben történik, ez a süllyeszték, a süllyeszték osztósíkja körül egy sorjacsatorna helyezkedik el, amely egyrészt gátolja az anyag kiáramlását, másrészt befogadja a felesleges anyagot, a nyitás megkönnyítése érdekében az osztósíkra merőleges síkokat néhány fokos ferdeséggel kovácsolják.

kovácsolt csavarkulcs Kovácsolt hajtórúd: előalakítás: nyújtó zömítés, előkovácsolás, kész alak, körben a sorjacsatorna. kovácsolt csavarkulcs

2. Hengerlés A fémek tömegtermelésszerű képlékenyalakításának ez a módja, amelyben ellentétes forgásirányú hengerek az alakítandó anyagot megfogják, az anyag és a hengerfelületek között fellépő súrlódó erővel behúzzák, a hengerrésben az előirányzott mértékű és formájú alakítást a kívánt szelvényhosszon végrehajtják.

. A két henger ellentétesen forog, a munkadarabot behúzza, miközben a munkadarab áthalad a hengerek között, megnyújtja. Ezzel az eljárással sík- (lemezek) és profilos alkatrészek (sínek, rudak, stb.) készülhetnek. A megmunkálás hőmérséklete szerint beszélhetünk: meleg-, hideg hengerlésről.

A szerszám és a munkadarab megmunkálás közbeni elmozdulása szerint beszélhetünk: hosszirányú hengerlésről, keresztirányú hengerlésről, ferdeirányú hengerlésről.

Amennyiben nagyobb mértékű méret-csökkentésre van szükség, a méret csökkentését több lépésben végzik el a fogyási tervnek megfelelően. Pl.: így dolgoznak a különböző hengersorok is.

3. Huzal- és rúdhúzás Előgyártmány: előhengerelt vagy elősajtolt nyers rúd

Húzókő profilok: húzógyűrűk

A keresztmetszet csökkenés több lépésben, de az ismételt húzásnak határt szab a felkeményedés – továbbhúzáskor lágyítani kell! Patentírozás: hőkezelés – acéldrót-húzó üzemekben Magas karbontartalmú acélhuzal – 1200 C fölé hevítik, hirtelen lehűtik, hőn tartják (400-500 C-os ólomfürdő) Patentírozás után tovább húzzák→a huzal szilársága nő.

Műszerrugók gyártása A rugó olyan szerkezeti elem , amely a rugalmatlanságánál fogva az alakváltozás során benne felhalmozott energiát mechanikai munkává képes alakítani. A finommechanikában alkalmazott rugók: - tekercselt rugók (csavar-, spirálrugók), - laprugók. Alapanyaguk: - rugóacél, - alpakka (Cu-Zn-Ni ötvözet), - bronz (főként berilliumbronz), - sárgaréz, - bimetall.

Spirálrugók gyártása - huzal áthúzás, - szalag hengerlés, - darabolás, - tekercselés, - hőkezelés, - rugók szétvágása, - öregítés. Áthúzás előtt kilágyítják, pl.: a berilliumbronzot (NH3 ) ammóniagázban 780 C-on tartják, normál hőmérsékleten vízben lehűtik, (HNO3 ) salétromsavban maratják – eltávolítják a revét, hideg vízben öblítik és fűrészporban szárítják.

1. huzal áthúzása fokozatosan csökkenő átmérőjű gyémánt húzógyűrűkön (d=1mm-ről d=0,1mm-re csökkenés kb. 50 fokozatban), 2. szalaghengerlés: legkényesebb művelet – nagy hatással van a rugó minőségére tisztítás: (HOOC-COOH) oxálsav oldaton, ammónia oldaton és alkoholon áthúzzák, posztóbetétekkel törlik, hengerlés: görgők között többször átengedik, közte izzítják – kisebb fajlagos nyomás, egyenletesebb szalagvastagság, 3. mosás, darabolás (2 rugóhosszra), 4. tekercselés: tüskére, álló dobban

5. hőkezelés: belső feszültségek megszüntetésére, az elért alak rögzítésére, megeresztés: tekercselődobbal együtt, vagy vákuumos hevítőkamrában (tömeggyártás) vagy zárt dobozban Cu és Na reszelékkel kötik meg a levegő oxigénjét, 270 C kemencébe teszik és lassan felfűtik a megeresztési hőmérsékletre 310-350 C és 1-2 órán át hőn tartják, 6. darabolás: kettévágják, felesleges meneteket levágják, 7. tisztítás: mint a 2. pontban, törlés elmarad, 8. mechanikai öregítés: növeli a rugalmasságot, maradó alakváltozást csökkenti – 15 percig ismételt csavaró igénybevétel. 9. vizsgálat: adott terheléshez tartozó alakváltozás vagy adott alakváltozáshoz tartozó terhelés.

Tekercselt csavarrugók gyártása Műveletei: tekercselés, vágás, homlokfelületek köszörülése, stabilizálás, korrózió elleni védelem. Gyártása: - egyedi gyártás: tüskén, esztergán, - tömeggyártás: spec. automatán.

A gyártás termelékeny, pontos, a huzalsebesség kb. 35 m/min, A rugó-végek kialakítása, attól függően, hogy milyen jellegű igénybevételnek lesz kitéve, ill. milyen jellegű feladatot lát el a későbbiekben. Hőkezelés: a belső feszültségek megszüntetésére →megeresztés (rövid ideig, kb. 1óra hőntartás, 200-400 C) Stabilizálás (öregítés): beépítés után ne maradjon vissza alakváltozás, periódikusan ismétlődő terhelés vagy statikus túlterhelés. Korrózió elleni bevonás: kadmiumozás, foszfátozás – a bevonat lehet csak díszítő jellegű is!

4. Lemezalakító megmunkálások Anyagszétválasztás: lemezdarabolás nyitott kontúr mentén nyíró vágással ékvágással.

nyírás zárt körvonal mentén: kivágás lyukasztás.

Lemezhajlítás: Anyag szakadása nélkül, adott szögben való meghajlítása, akár csőszerű idomok is gyárthatók, a lemez hajlítás utáni alakját megtartja, - belső oldalon nyomó igénybevétel – megduzzad, - külső oldalon húzó igénybevétel – szélessége csökken, visszamaradt rugalmas feszültség → visszarugózás.

Nyújtva húzás: Elsősorban karosszéria lemezek (pl. tető) alakítására használják A lemez a peremén befogott, az alakot a bélyeg határozza meg.

Lemezek mélyhúzása: vastagfalú és nem-mély edények, szabálytalan alakú (pl.: jármű karosszéria) húzógyűrű húzóbélyeg ráncfogó Anyagfelesleg kénytelen érintő- és sugárirányban elhelyezkedni.

Lemezek mélynyomása: - kis darabszám, - bonyolult alak, - kúpos, hengeres felület, - változó falvastagságú forgástestek Esetleg esztergapadhoz hasonló gép, nyomóforma forog, kenőanyag használat.

5. Egyéb alakítási eljárások Víz alatti szikrakisüléses lemezalakítás: - elektrohidraulikus alakítás, - kisebb alkatrészek esetén, - tömeggyártásban is gazdaságos.