Illékony folyadékok elegyei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Pirolízisüzem Az olefingyártás telített szénhidrogénelegyek (legjellemzőbben vegyipari benzin és kisebb mértékben gázolaj) nagyhőmérsékletű bontásával.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A víz.
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Áramlástani alapok évfolyam
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Elegyek, oldatok.
Kockázat és megbízhatóság
Szilárdságnövelés lehetőségei
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
Árverseny, Árvezérlés, Kartell
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Business Mathematics
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Életfeltételek, források
Munkanélküliség.
Szervezet-fejlesztés
Halmazállapot-változások
3. előadás.
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
szabadenergia minimumra való törekvés.
Illékony folyadékok elegyei
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A kémiai potenciál A kémiai potenciál fogalma és számítása egy- és többkomponensű rendszerekben. A tökéletes gázok kémiai potenciálja A reális gázok kémiai.
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Röntgen.
Mintaillesztés Knuth-Morris-Pratt (KMP) algoritmus
Munkagazdaságtani feladatok
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
3. előadás.
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Illékony folyadékok elegyei Folyadékelegyek gőznyomása. Gőznyomás–összetétel diagramok. Hőmérséklet–összetétel diagramok. Desztilláció. Azeotróp elegyek. Gőznyomás nem elegyedő folyadékok felett. Vízgőzdesztilláció. A desztilláció jelentősége.

I. Folyadékelegyek gőznyomása. Egy komponens T vs. p fázisdiagramján minden fázis és a köztük lévő egyensúly ábrázolható.

I. Folyadékelegyek gőznyomása. A kétkomponensű folyadékelegyek sokfélék: a két komponens korlátlanul elegyedik, fölöttük mindig zárt gőztér van. Ennek összetétele függ az elegy összetételétől (xJ), T-től és p-től. Változzon p és xJ (most T állandó): ekkor (gőz)nyomás– összetétel fázisdiagramot rajzolunk. Változzon T és xJ (most p állandó): ekkor hőmérséklet– összetétel diagramon ábrázolhatók az egyensúlyi viszonyok. A két komponens nem elegyedik korlátlanul (korlátos elegyedés): ekkor az elegyedési viszonyokat is ábrázolni kell. Példákat lásd később. A két komponens gyakorlatilag nem elegyedik. (A Nernts–Berthelot-megoszláshoz ezek a jó oldószerpárok. Ez a kirázás vagy extrakció lényege.) Három komponens esetén csak összetételdiagram (ún. háromszögdiagram) készíthető állandó p és állandó T mellett.)

I. Folyadékelegyek gőznyomása. Három komponens esetén csak összetételdiagram (ún. háromszögdiagram) készíthető állandó p és állandó T mellett.

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. p–xJ diagramok: Azt adják meg, hogy a folyadékelegyek fölötti egyensúlyi gőznyomás(ok) hogyan függenek az összetételtől. x: az elegy (l) összetétele, y: a gőztér (g)összetétele. Ideális elegyek: Raoult-törvény érvényes: és Az elegy teljes gőznyomása: .

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. A gőz összetétele elegyek fölött: A józan ész (és a tapasztalat) szerint is a gőzfázis mindig dúsabb az illékonyabb komponensben. Dalton törvényéből a gázfázisú móltörtek: yA = pA/p és yB = pB/p Ezt a folyadékfázisú móltörtekkel kifejezve: és yB = 1 – yA A teljes gőznyomás függése a gőzfázis összetételétől: .

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. Az A anyag móltörtje a gőzben (yA) a folyadékbeli xA függvényében, különböző pA*/pB* értékeknél: A teljes gőznyomás függése az A komponens yA gőzfázisú móltörtjétől:

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. A diagramok értelmezése, összevonása A desztilláció szempontjából a gőz- és folyadékösszetétel egyaránt érdekes. zA: az A anyag általános móltörtje a rendszerben. Az ideális elegy teljes gőznyomása az A komponens folyadékbeli és gőzbeli móltörtje függvényében: A két görbe között 2 fázis, felül csak a folyadék, alul csak a gőz van.

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. A rendszer állapotának változása nyomáscsökkenés hatására – adott összetétel mellett: A pontozott vonal: izoplet (azonos összetétel). Nyomás csökkentése: nagy p-n csak folyadék (l), közepes p-n l és g együtt, kis p-n csak gáz (g). Kis nyomáson jobban (alacsonyabb T-en) párolognak a folyadék- elegyek (vákuumdesztilláció).

II. Gőznyomás–összetétel diagramok. Emelőszabály: módszer a folyadék- és a gőz- mennyiség arányának meghatározására adott nyomáson. Értelmezése: Viszonyai: n l  n l

III. Hőmérséklet–összetétel diagramok. Desztilláció. A desztilláció értelmezéséhez hőmérséklet–összetétel diagramokra van szükség. A két görbe között 2 fázis, felül csak a gőz, alul csak a folyadék van. A desztillációt elősegíthetjük a nyomás csökkentésével (vákuumdesztilláció) vagy a hőmérséklet növelésével. (A másik állapotjelzőt állandó értéken tartjuk.)

III. Hőmérséklet–összetétel diagramok. Desztilláció. Az elméleti tányérszám szemléltetése: Az elméleti tányérszám azon desztillációs lépések száma, amelyek a kétkomponensű elegy adott mértékű szét- választásához szükségesek.

III. Hőmérséklet–összetétel diagramok. Desztilláció. A desztilláció megvalósítása frakcionáló kolonnákkal:

IV. Azeotróp elegyek. A fázishatárvonalon maximum jelenhet meg, ha a komponensek közötti kölcsönhatások az elegy gőznyomását az ideális érték alá csökkentik. A GE (többlet-szabadentalpia) negatív (azaz elegyedéskor a helyzet az ideálisnál kedvezőbb).

IV. Azeotróp elegyek. A fázishatárvonalon minimum jelenhet meg, ha az elegy az ideális elegyhez képest viszonylagosan destabilizált. A GE (többlet-szabadentalpia) pozitív (azaz elegyedéskor a helyzet az ideálisnál kedvezőtlenebb).

IV. Azeotróp elegyek. Magas forráspontú azeotróp (pl. kloroform–aceton, salétromsav–víz) Alacsony forráspontú azeotróp (pl. dioxán–víz, etanol–víz) Ha az a összetételű elegyet desztilláljuk, a visszamaradó folyadék csak a b összetétel eléréséig változik. Ha az a összetételű elegyet desztilláljuk, a frakcionáló oszlopban a gőzfázis csak a b összetételig változik. Tazeotróp

V. Korlátozottan elegyedő folyadékok: fázisszétválás. A korlátozott elegyedés mértéke rendszerint függ a hőmérséklettől. Ennek három változata van: 1. változat: magasabb T: csak egy fázis van (P = 1) alacsonyabb T: két fázis (P = 2) pl. hexán–nitrobenzol Emelőszabály: Tuc: felső kritikus hőmérséklet n l  n l Tuc: a felső kritikus hőmérséklet

V. Korlátozottan elegyedő folyadékok: fázisszétválás. A korlátozott elegyedés mértéke rendszerint függ a hőmérséklettől. Ennek három változata van: 2. változat: magasabb T: két fázis van (P = 2) alacsonyabb T: csak egy fázis van (P = 1) pl. víz–trietilamin Emelőszabály: Tlc: alsó kritikus hőmérséklet n l  n l Tuc: a felső kritikus hőmérséklet

V. Korlátozottan elegyedő folyadékok: fázisszétválás. A korlátozott elegyedés mértéke rendszerint függ a hőmérséklettől. Ennek három változata van: 3. változat: magasabb T: egy fázis (P = 1) alacsonyabb T: egy fázis (P = 1) közepes T: két fázis (P = 2) pl. víz–nikotin rendszer Emelőszabály: Tuc: felső kritikus hőmérséklet Tlc: alsó kritikus hőmérséklet n l  n l

V. Korlátozottan elegyedő folyadékok: desztilláció. Az ilyen elegyek desztillációja is változatos. Desztilláció – elegyedés a forrás előtt Tuc kisebb, mint Tazeotróp a1(l)-ből b1(g) lesz, ez b2(l) egyfázisú elegyként kondenzál, ami lehűtve b3(l)-ként szételegyedik. Desztilláció során a visszamaradó folyadék összetétele változik.

V. Korlátozottan elegyedő folyadékok: desztilláció. Az ilyen elegyek desztillációja is változatos. Desztilláció – forrás az elegyedés előtt nincs Tuc a1(l)-ből b1(g) lesz, ez b3(l) kétfázisú elegyként kondenzál: b3’, b3” az e(l) összetételű folyadék azeotróp: l és g azonos összetételű, desztillációval nem választhatók szét.

V. Nem elegyedő folyadékok: vízgőzdesztilláció. A teljes gőznyomás a két tiszta komponens gőznyomásának összege: ptot = pA* +  pB* Ha ptot = 1 atm, az elegy forr. Ez a T mindkét komponens forráspontjánál alacsonyabb: ez a vízgőzdesztilláció alapja. Hőre bomlékony anyagoknál nagyon hasznos elválasztási eljárás.

V. Kolligatív tulajdonságok Ha a p(T) eléri a légköri nyomást, akkor a nemelegyedő folyadék forrni kezd. Ez alacsonyabb hőmérsékleten történik meg, mintha csak a B komponens lenne jelen. A „forráspontcsökkenés” mértéke nem függ a hozzáadott víz mennyiségétől! = + = vízgőzdesztilláció

V. Kolligatív tulajdonságok https://www.youtube.com/watch?v=opculC0jjsY vízgőzdesztilláció

V. Nem elegyedő folyadékok: vízgőzdesztilláció.

VI. A desztilláció jelentősége. A leggyakrabban használt elválasztástechnikai eljárás. kőolajfeldolgozás, petrolkémiai ipar (benzin, Diesel-olaj, kenőanyagok stb. előállítása), ipari és laboratóriumi oldószerek előállítása és tisztítása, ipari oldószerelegyek elválasztása, magasabb alkoholtartalmú italok előállítása (lepárlás).

VI. A desztilláció jelentősége. Vákuumdesztilláció „Rotabepárlás”

VI. A desztilláció jelentősége. Vegyipar

VI. A desztilláció jelentősége. pálinkafőzés