A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Europe in Action 2007 Állampolgári jogokat mindenkinek Andrew Doyle, Az EPSA elnöke.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
A hatásos prezentáció jellemzői
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A szakemberek számára szervezett modell szemináriumok tapasztalatai I.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Pathways II – Az egész életen át tartó tanulás lehetőségei értelmi fogyatékossággal élő felnőttek számára.
A magyar fogyatékos nők érdekképviselete nemzetközi szinten
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Hogyan érzékenyítsünk?
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Losontzi István Többcélú Közoktatási Intézmény
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A fogyatékossággal élő személyek, mint fogyasztók Szöllősiné Földesi Erzsébet Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Tudományos és publicisztikai szövegtípusok
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
2009. április 3. Ficzkó Ildikó Honlapelemzés április 3. Ficzkó Ildikó
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
A szövegszerkesztés alapjai
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
Kristína Cafiková, Kitti Vidermanová Nyitrai Konstatnin Filozófus Egyetem Az életből vett feladatok megoldása írott nonverbális kommunikáció segítségével.
Konzultációs nap – Minőségfejlesztési Iroda szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉS A KÖZSZOLGÁLTATÁSOKHOZ SZMM, OFT Horváth Péter, szakmai tanácsadó, titkár június 17.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Látás- és mozgássérültek speciális múzeumi könyvtári foglalkozásai dr. Kreutzer Andrea (HM HIM Hadtörténeti Múzeum Könyvgyűjteménye) Budapest.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A nyelv, mint jelrendszer
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
TAJ KÁRTYA Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A prezentáció-készítés szabályai
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Nyitórendezvény. Program 10:00-12:00 A megvalósítói csoportok rövid szakmai bemutatása 12:00-13:00 Ebéd 13:00-13:15 Sajtótájékoztató 13:15-14:00 Projektinformációs.
Az adatvédelem szabályozása
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Norvég Oktatási és Kutatási Főigazgatóság - Megyei Önkormányzat Oktatási Hivatala - Városi Önkormányzat Oktatási Hivatala Intézményfenntartói rendszer.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az önérvényesítés fogalmi és történeti alapjai
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Számítógépes bűnözés.
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Közös feladataink az önérvényesítéshez kapcsolódóan
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Előadás másolata:

A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből Bercse László Szeged, 2017.03.24.

Ide kapcsolódó magyar jogszabályok

1. Az 1998-as évi 26-os törvény Ez a törvény a fogyatékos személyek jogairól szól és az esélyegyenlőség biztosításáról. Az egyenlő esélyek biztosításához fontosak a hozzáférhető információk.

2. Az Országos Fogyatékosságügyi Program A Programot a Kormány írta. A Program 2015-től 2025-ig tart. A célja, hogy a fogyatékos személyek leküzdjék az őket érő hátrányokat.

A Programban szó van a hozzáférhetőségről is A Programban szó van a hozzáférhetőségről is. Az épületek és a közlekedés akadálymentessége mellett fontosak a hozzáférhető információk is.

Mit jelent számunkra a hozzáférhető információ? A hozzáférhető információ megfelel az adott személy fogyatékosságának.

Hozzáférhető például: a látássérült embereknek a Braille-írással írott információk az értelmi fogyatékos embereknek a könnyen érthető kommunikáció.

Miért fontos számunkra a könnyen érthető kommunikáció? Segítséget nyújt ahhoz, hogy aktív állampolgárok legyünk.

Emberi jogok könnyen érthető formában Az emberi jogok fontosak a fogyatékossággal élő emberek számára. Sok fogyatékos ember másoknál jobban ki van téve a visszaéléseknek. Az emberi jogok segítenek, hogy megvédjék magukat.

Az ENSZ Egyezmény a fogyatékossággal élő emberek jogait tartalmazza. Az ENSZ Egyezményben is szerepel a hozzáférhetőség. Vagyis az országoknak, akik csatlakoztak az Egyezményhez, biztosítaniuk kell a hozzáférést a szolgáltatásokhoz és az információkhoz.

A könnyen érthető kommunikáció szabályai A szabályokat 9 európai ország szakemberei dolgozták ki. A közös munkát az Inclusion Europe vezette. A munkában részt vett az ÉFOÉSZ is.

Kitaláltak 1 logot is a könnyen érthető információkhoz Kitaláltak 1 logot is a könnyen érthető információkhoz. A logo használatához be kell tartani a szabályokat.

Legfontosabb szabályok: Ne használjunk bonyolult szavakat. Az idegen szavak jelentését magyarázzuk meg. Rövid mondatokat írjunk. Az új mondatokat új sorba írjuk. Nagy méretű betűvel írjunk. Nagy távolság legyen a sorok között. A számokat számjeggyel írjuk ki. Például: tíz helyett 10.

Segítségként használhatunk képeket vagy rajzokat is.

Dolgozzunk együtt értelmi fogyatékossággal élő személyekkel. Vonjuk be az érintetteket a szöveg írásába, vagy ellenőrzésébe. Csak így lesz biztos, hogy a szöveg valóban könnyen érthető.

Felhasznált források Jogszabályok: 1998-as 26-os törvény Országos Fogyatékosságügyi Program (2015-2025) A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezmény Kiadvány: Információ mindenkinek A könnyen érthető kommunikáció európai alapelvei Honlap: www.life-long-learning.eu

Képek: https://easyonthei.worldsecuresystems.com/all

Köszönöm a figyelmet! Bercse László – Önérvényesítő, társelnök, ÉFOÉSZ E-mail: bercse.laszlo@efoesz.hu