AWK ismétlés AWK: adatvezérelt nyelv:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Advertisements

A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
 Alap tudnivalók Alap tudnivalók  Az If és a While folyamatábrák Az If és a While folyamatábrák  Probléma Probléma  A while ciklus (általános alak,
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2016/2017. I. félév Tudnivalók.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Fájlkezelés.
Valószínűségi kísérletek
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Új továbbképzési lehetőségek tanároknak és oktatóknak
Elemi adattípusok.
A Magyar Természetbarát Szövetség honlapjának bemutatása
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Scilab programozás alapjai
A közigazgatással foglalkozó tudományok
OLVASÓ KÖZÖSSÉG OLVASÓTÁBOR, IFJÚSÁGI OLVASÓKÖRÖK DUNAÚJVÁROSBAN
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
2.1. Használhatósági célok
Lexikális elemző: lex (flex)
PHP-SQL adatbáziskezelő parancsai
KOSSUTH LAJOS KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY OROSHÁZA
Ismétlés.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Logikai programozás 2..
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
Algebrai specifikációk
2. Bevezetés A programozásba
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
Szerkezetek Dinamikája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Grosz imre f. doc. Kombinációs hálózatok /43 kép
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Adatbázis alapfogalmak
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Teljes visszalépéses elemzés
Monitor(LCD).
„Adjunk esélyt mindenkinek
Felhasználóképzés a kórházban
Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása
Kifejezések kiértékelése * Lengyel-forma
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Általános iskola eredménye, értékelése
az ADYban tanulna tovább 
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
1.5. A diszkrét logaritmus probléma
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
Mintaillesztés Knuth-Morris-Pratt (KMP) algoritmus
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Informatika Oktató: Katona Péter.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Algoritmusok.
Stratégiai gondolkodás
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

AWK ismétlés AWK: adatvezérelt nyelv: bizonyos adat esetén végrehajt valamit. Egy AWK program felépítése: Minta { tevékenység } párok alkotta szabályok sorozata illetve függvénydefiníciók. Input adatok: a parancssorban megadott fájl(ok)ból vagy a standard bemenetről. Az input az RS (record separator) értékének megfelelően rekordokra (alapértelmezés „\n” soremelés) tagolódik. A rekordok az FS (field separator) értéke szerint mezőkre oszlanak, ezekre a $1, $2... nevekkel hivatkozunk. A mezők száma: NF A rekordok száma: NR

AWK ismétlés Összegezzük egy könyvtár állományainak méretét! ls -l | awk ' { sum+=$5 } END { print sum } ' Az Awk az ls parancs kimenetét dolgozza fel: A program két részből áll: A '{ sum+=$5}' rész jelentése: A minta üres, tehát minden sorra alkalmazzuk a sum+=$5 műveletet: összegezzük a bemenet 5. mezőit. Ez a fájlok mérete. Az END utáni második rész: A bemenet feldolgozása után írjuk ki a sum értékét.

AWK ismétlés ls -F|awk ' /\*$/ { sum+=1 } END { print sum } ' Végrehajtható állományok számlálása egy könyvtárban: ls -F|awk ' /\*$/ { sum+=1 } END { print sum } ' Az Awk program első része: ' /\*$/ { sum+=1 }' Keressük a bemenet sorai közt azokat, amelyeknek a végén * van. ($ a sorvéget jelzi.) Ezekre alkalmazzuk a számláló eggyel való növelését. A bemenet feldolgozása után írjuk ki az eredményt.

AWK ismétlés ls -a|awk ' /^\./ { sum+=1 } END { print sum } ' Rejtett állományok számlálása egy könyvtárban: ls -a|awk ' /^\./ { sum+=1 } END { print sum } ' Az Awk program első része: ' /^\./ { sum+=1 }' Keressük a bemenet sorai közt azokat, amelyeknek az elején . van. (^ a sor elejét jelzi.) Ezekre alkalmazzuk a számláló eggyel való növelését. A bemenet feldolgozása után írjuk ki az eredményt.

AWK minták 1. A legegyszerűbb: egy karaktersorozat, a sorban bárhol: /Fen/ Az Awk kisbetűérzékeny; ez a minta nem illeszkedik a „fenntartó” szóra de illeszkedik a „Fenyő”, „Cinke a Fenyőfán” és hasonló sztringekre.

4. Speciális karaktereket tartalmazó sztring: AWK minták 2. Sor eleji sztring: /^sorkezdő/ 3. Sorvégi sztring: /sorvégi$/ 4. Speciális karaktereket tartalmazó sztring: /\*/; /\$/; /\./ Itt fontos a \ jel szerepe: megakadályozza a speciális karakter jelentésének érvényesítését.

AWK minták 5. Alternatív karakterek: /[Kk]ovács/ Illeszkedik a kovács és a Kovács karaktersorokat tartalmazó sztringekre. 6. Karakter-intervallumok: /[a-z]/ 1 db bármely kisbetűből (angol abc) /[a-zA-Z]/ 1 db bármely betűből (angol abc) /[a-zA-Z0-9]/ 1 db bármely betűből (angol abc) vagy számból

AWK minták 7. Kifejezések logikai „VAGY” kapcsolata: /(^Magyar)|(^Németh)/ Az egyes kifejezések () jelek közt vannak: soreleji vezetékneveket keresünk a bemenetben.

AWK minták Szabályos vagy reguláris kifejezések 8. Helyettesítő karakterek . (pont): 1 db bármilyen karakter * (csillag): az őt megelőző karakter vagy kifejezés 0 vagy akárhány ismétlése. Pl.: /Q*/ : lehet '', Q, QQ, QQQ, QQQQ... ? (kérdőjel): az őt megelőző karakter vagy kifejezés 0 vagy 1 esete. Pl.: /[+-][0-9]/ egy 1 jegyű szám, előjellel vagy nélküle. + (plusz) : az őt megelőző karakter vagy kifejezés 0 vagy több előfordulása. Pl: /^[+-]?[0-9]+$/: egy előjeles vagy előjel nélküli egész szám, amely magában áll a sorban. Az így felépített kifejezések: Szabályos vagy reguláris kifejezések

Készítsünk statisztikát egy névsorból a családnevek előfordulására! awk ' { if ($1=="dr." || $1=="vitéz") nev=$2 else nev=$1 tomb[nev]++ szam++ } END { for (nev in tomb) { printf "%3d :%s: %5.2f ", tomb[nev],nev,tomb[nev]/szam*100 csnev++; print "%" printf "\nÖsszesen:%d személy, %d családnév ", szam,csnev }' < nevsor1.txt|sort -n|less