ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Projektcím: Dél-alföldi Felnőttképzési - Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Projektkód: TÁMOP / Kedvezményezett:
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Leszkó Hajnalka SZTE – JGYPK Felnőttképzési Intézet
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
Közigazgatási kommunikáció
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Vevőszolgálat ”A sikeres vállalkozó a megfelelően képzett és jól tájékozott vállalkozó” Vágó Péter Vágó Péter KISOSZ VESZPRÉM KISOSZ VESZPRÉM.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Előrejelzés-tervezés-indikátorok
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Magyar Útügyi Társaság
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA Debrecen, 2011. augusztus 30. A FELNŐTTKÉPZÉS 10 ÉVE AHOGY A KUTATÓ LÁTJA Farkas Éva - Szegedi Tudományegyetem www.jgypk.hu

HELYZETÉRTÉKELÉS PROBLÉMÁK - JAVASLATOK Jog, irányítás, érdekrendszer, finanszírozás II. Információs rendszer, monitoring, hatékonyság III. Szakmaiság, professzionalizálódás

JOG-IRÁNYÍTÁS-ÉRDEKRENDSZER-FINANSZÍROZÁS A felnőttképzési rendszernek szerteágazó funkciókat kell betöltenie és egymástól eltérő – társadalmi, gazdasági, intézményi, egyéni – érdekeket kell szolgálnia. A felnőttképzésben résztvevő érdekelt felek rendkívül eltérő motivációval és különböző szakmai színvonalon működnek: Érdekek egymás ellen hatnak Információs asszimetria Az érdekelt felek közötti párbeszéd diszfunkciója Együttműködés hiánya Az érdekek harmonizálása a felnőttek tanulásának segítése érdekében – középpontban a tanuló álljon!

JOG-IRÁNYÍTÁS-ÉRDEKRENDSZER-FINANSZÍROZÁS Uniformizált szabályozás, differenciálatlanság A szakmapolitikában hiányzik a különbségeket figyelembe vevő, ösztönző ágazati szemlélet, hiányzik az ágazati tervezés, elemzés, hiányzik a monitoring valamint a visszacsatolás. A képzési piac még mindig kínálati piac és forrásvezérelt. A jogszabályi és a finanszírozási rendszer nem ösztönző és hatékonyság centrikus.

KÉPZÉSI KÍNÁLAT A DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓBAN

JOG-IRÁNYÍTÁS-ÉRDEKRENDSZER-FINANSZÍROZÁS A felnőttképzési rendszer működtetésének és működésének legfontosabb szakmapolitikai szabályozó eszköze Állami és európai uniós források („megélhetési tanulás”) Szakképzési hozzájárulás 2003 és 2007 között felnőttképzési célú adókedvezmény Olyan jogi, irányítási, finanszírozási rendszerre van szükség, amely képes együtt kezelni az össztársadalmi, a gazdasági és az egyéni érdekeket, illetve törekszik azok összehangolására. A felső irányítási szinten a felnőttkori tanulás egészének nincs gazdája.

INFORMÁCIÓS RENDSZER – MONITORING - HATÉKONYSÁG Hogyan hasznosul a képzés a gazdaságban? Pályakövetési rendszer Képzések hasznosulásának nyomon követése Output minősítési rendszer Monitoring átlátható, rugalmas, mérhető, tervezhető Új szemlélet Mennyiségi mutatók növelése helyett minőségi fejlesztés

INFORMÁCIÓS RENDSZER – MONITORING - HATÉKONYSÁG Hány felnőttképzési intézmény működik az országban? (8802-1499-1767) Milyen képzéseket indítanak a felnőttképzés területén? Hányan vesznek részt ma Magyarországon felnőttképzésben? Statisztikai adatgyűjtés és adatszolgáltatás hiányosságai Egységes felnőttképzési statisztikai rendszer/módszertan kialakítása Statisztikák, nyilvántartások teljeskörűsége és koherenciája, nyilvántartások megfelelő feldolgozása

SZAKMAISÁG - PROFESSZIONALIZÁLÓDÁS Egy professzió kialakulásának a kezdetén vagyunk, amely egyelőre sem szakmai, sem jogi értelemben még nem önállósult, nem alakult még ki a szakma sajátos arculata, identitása és a felnőttképzési szféra szakmai önszerveződése még ma is nagyon kezdeti állapotban van. A felnőttképzés szakma megfelelő szaktudás szükséges a feladatok szakszerű és hatékony elvégzéséhez.

SZAKMAISÁG - PROFESSZIONALIZÁLÓDÁS A felnőttképzésben dolgozók szakmai felkészültsége és fejlődése döntően meghatározza a felnőttkori tanulás minőségét. kibővült szerepkör új feladatok szakmai, andragógiai, társas, módszer, személyes kompetenciák (hiánya) Képzési, továbbképzési rendszer kidolgozása, minimális végzettség, tudás, gyakorlat, kompetencia meghatározása

PROBLÉMA ESETÉN „SEGÍTSÉGFORRÁS”

PROGRAM-AKKREDITÁCIÓS KÉRELMEK Időpont Beadott kérelmek száma Hiánypótlásra utasított kérelmek száma Hiánypótlás okai 2011. május 67 35 Fogyatékosságból eredő speciális igények (6) Bekapcsolódás feltételei (9) Előzetes tudás felmérésének hiánya (6) Értékelő rendszer nem megfelelősége (6) Egyéb (8) 2011. június 125 Személyi-tárgyi feltételek (20) Fogyatékosságból eredő speciális igények (4) Előzetes tudás felmérésének hiánya (4) Értékelő rendszer nem megfelelősége (4) Egyéb (3) 2011. július 97 40 Személyi-tárgyi feltételek (9) Előzetes tudás felmérésének hiánya (7) Bekapcsolódás feltételei (3) Értékelő rendszer nem megfelelősége (3) Egyéb (12)

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Dr. Farkas Éva Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézet @ feva@jgypk.u-szeged.hu 14