Az alkalmazotti közösség jogkövető magatartása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
Advertisements

26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Az iskolai dokumentumok
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Közoktatási vezetőképzés
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
A pénzügyi és gazdálkodási felelősségvállalás szabályozása
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
1 A KÖZOKTATÁSI ÁGAZATOT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK április 2. Hujber Ildikó vezető főtanácsos.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Jogszabályok, jogszabályi változások, szakmai szervezeti finanszírozás jogszabályai, különös tekintettel az intézményintegrációra Dienes Renáta prezentációja.
Munkavédelmi előírások rendszere
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
Jogi ismeretek pedagógusoknak
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
A pedagógiai program készítése
AKTUÁLIS FELADATOK A TANÜGYIGAZGATÁSBAN
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogszabályi változások, aktuális feladatok Partnerség és együttműködés az informatikai támogató rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan Emberi Erőforrások.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
Tájékoztató egyházi és magánintézmények fenntartóinak
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Vezetői feladatok az aktuális jogszabályi környezetben ( tanügyi, tanügy-igazgatási kérdések ) Tótáné Tóth Éva Szolnok Városi Óvodák tanügy-igazgatási.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az adatvédelem szabályozása
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
VEZETŐI FELELŐSSÉG A VÁLTOZÓ TÖRVÉNYEK ALAPJÁN, STARTÉGIAI DOKUMENTUMOK ELKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna.
Barcsák Marianna - KPSZTI
KPSzTI Mészáros Istvánné
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Közoktatási alapismeretek
Lorem ipsum.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Az alkalmazotti közösség jogkövető magatartása KPSZTI Budapest, 2011. november 8. Csillag Ferenc – közoktatási szakértő

A közoktatási intézményekről általában (1.) Közoktatás: a legtágabb értelemben minden olyan oktatási tevékenység, amely az alkotmányban meghatározott művelődéshez való jog érvényesülését szolgálja. Az Alkotmány 70/F. § –a szerint: a Magyar Köztársaság biztosítja a művelődéshez való jogot, s ennek keretei között az ingyenes és kötelező általános iskolát, s a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép-és felsőoktatást. 2018.02.16.

A közoktatási intézményekről általában (2.) A közoktatás legfontosabb ismérvei: - állam által szabályozott; - megszervezéséhez szükség van az állam költségvetési hozzájárulására; - bárki által igénybe vehető; - meghatározott időszakon belül pedig az igénybevétele kötelező (ld. tankötelezettség). 2018.02.16.

A közoktatási intézményekről általában (3.) Az autonómia: „Az iskola törvényekben biztosított létezési módja, amely önrendelkezésen és önmeghatározásokon alapszik. Az óvoda, az iskola akkor autonóm, ha maga határozhatja meg működésének paramétereit: - a nevelési célokat, - a nevelési és oktatási tartalmakat, - a módszereket, - a szervezeti felépítést és a működése rendjét.” [Pedagógiai lexikon] Feltételezi az önálló szakmaiságot. 2018.02.16.

A vezető önállóságának kérdésköre A jó vezetőről A kicsinyek tudták, hogy vannak nagyok. Szerették, felemelték, aztán rettegték, végül megvetették. Aki hűtlen, hívet nem lel. De ha ígérete szerint cselekszik, munkája sikerül, érdeme növekszik, és a nép azt mondja rája: „A természet útját járja.” (Tao Te King, Weöres Sándor fordítása) 2018.02.16.

Intézményi alapdokumentumok Alapító okirat Helyi Óvodai program Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) Házirend Intézményi Minőségirányítási Program (IMIP) Továbbképzési terv 2018.02.16.

Az alapító okirat Az alapító okirat (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely egy intézmény, alapítvány, gazdasági társaság, stb. létrehozásra irányul. Tehát a módosításért, a karbantartásért mindig a fenntartó a felelős. Finanszírozási háttere van. (ÁSZ ellenőrzi.) Amennyiben az alapító okiratban bármilyen változtatás szükséges — a név, az eredeti célok és a vagyon sérelme nélkül — azt csak az alapító teheti meg. 2018.02.16.

Pannonhalmi alapítólevél 2018.02.16.

Egy mai alapító okirat (részlet) A költségvetési szervek jogállásáról és gazdálkodásáról szóló 2008. évi CV. törvény (a továbbiakban: Kt.) 2. § (1) bekezdésében nyert felhatalmazás alapján, figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) sz. Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 10. §-ára, és a Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 37. §-ára, továbbá XY. Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 91/2010. (VII. 12.) sz. Kt. határozata alapján a Micimackó Óvoda költségvetési szerv Alapító Okiratának egységes szerkezetbe foglalt szövegét az alábbiak szerint állapítom meg: 1.) A költségvetési szerv neve: Micimackó Óvoda (a továbbiakban: költségvetési szerv) 1.1.) A költségvetési szerv idegen neve: Micimackó Kindergarten 1.2.) A költségvetési szerv rövid neve: - 2.) A költségvetési szerv székhelye: 0012 XY város Medvebocs u. 11-13. 2.1.) Az intézmény OM azonosítója: 0 1 0 2 0 3 2.2.) Az intézmény törzskönyvi azonosítója: 0 1 0 2 0 3 3.) A költségvetési szerv létrehozásának ideje: 1976. stb. 2018.02.16.

Az óvodai nevelési program elemei A szakmai működés kereteit hosszabb távon fogalmazza meg. A programkészítés időszakában az óvodavezetés feladata megsokszorozódik. A testületen belüli koordináló feladatok mellett az új tartalmi szabályozás megkívánja a vezetői szerepkör markáns irányítását. Ez az óvodahasználókkal és a fenntartókkal való együttműködés tartalmi és formai elemeinek változását jelenti. A programalkotók már megtapasztalták, hogy szükséges a szemléletváltás, új szerepek vállalása, továbbá elengedhetetlen az új módszerek bevezetése. 2018.02.16.

kész, választható óvodai nevelési program átvétele, A programalkotás folyamatát egy helyzetelemző munka előzi meg. A kapott eredmények alapján tud dönteni a nevelőtestület a hogyan tovább kérdéséről, elsősorban saját óvodai nevelési programja kialakításának útjairól. Ez lehet: kész, választható óvodai nevelési program átvétele, óvodai nevelési program átvétele adaptálással, saját óvodai nevelési program elkészítése. 2018.02.16.

Szervezeti és működési szabályzat SZMSZ A Közoktatási törvény 40. § (1) kimondja, hogy „A közoktatási intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket a szervezeti és működési szabályzat határozza meg.” 4. § (1) A nevelési-oktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatában kell meghatározni a) a működés rendjét, ezen belül a gyermekek, a tanulók fogadásának (nyitva tartás) és a vezetőknek a nevelési-oktatási intézményben való benntartózkodásának rendjét, b) a pedagógiai munka belső ellenőrzés rendjét, 2018.02.16.

c) a belépés és benttartózkodás rendjét azok részére, akik nem állnak jogviszonyban a nevelési-oktatási intézménnyel, d) tagintézmény (intézményegység) esetén a tagintézménnyel (intézményegységgel) való kapcsolattartás rendjét, e) a vezetők és a szervezeti egységek közötti kapcsolattartás rendjét, formáját, továbbá a vezetők közötti feladatmegosztást, a szervezeti egységek közötti kapcsolattartás rendjét, f) az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes akadályoztatása esetére a helyettesítés rendjét, g) a vezetők és az iskolaszék, az óvodaszék, a kollégiumi szék, valamint az óvodai, iskolai kollégiumi szülői szervezet (közösség) közötti kapcsolattartás formáját, „r” pontig 2018.02.16.

Ez tehát az a dokumentum, ami a napi működést szabályozza szervezeti szinten. Ebben kerül meghatározásra például, hogy hánytól hány óráig van nyitva az intézmény, ki, mikor és hogyan léphet be az épületbe, stb. Az SzMSz-ben rendelkeznek arról is, hogy a nevelő és oktató munkát támogató külső szervekkel kik tartják a kapcsolatot és hogyan – Nevelési tanácsadó, Gyermekjóléti Szolgálat, könyvtár, múzeum stb. 2018.02.16.

A szervezeti és működési szabályzat melléklete lehet az iskolában a munkavállalók munkaköri leírása. A munkaköri leírás a Munka Törvénykönyve alapján ajánlott, célszerű; tartalmi elemeire nincs tételes jogi előírás. A munkaköri leírás tartalmazza a munkavállaló által ellátandó feladatokat és követelményeket. 2018.02.16.

Részlet a köznevelési törvény tervezetéből 2018.02.16.

20. A köznevelési intézmény működésének rendje 25. § (1) A köznevelési intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket a szervezeti és működési szabályzat (a továbbiakban: SZMSZ) határozza meg. (2) Az óvoda házirendje a gyermeki jogok és kötelességek gyakorlásával, a gyermek óvodai életrendjével kapcsolatos rendelkezéseket állapítja meg. Az iskola és a kollégium házirendje állapítja meg az e törvényben, továbbá a jogszabályokban meghatározott tanulói jogok gyakorlásának és – a tanulmányi kötelezettségek teljesítésén kívül – a kötelezettségek végrehajtásának módját, továbbá az iskola, kollégium által elvárt viselkedés szabályait. 2018.02.16.

(3) A házirend előírhatja az óvodába, iskolába, kollégiumba a gyermekek, tanulók által bevitt dolgok megőrzőben, öltözőben való elhelyezését vagy a bevitel bejelentését. A házirend az óvodába járáshoz, a tanulói jogviszonyból, kollégiumi tagsági viszonyból származó kötelezettségek teljesítéséhez, jogok gyakorlásához nem szükséges dolgok bevitelét megtilthatja, korlátozhatja vagy feltételhez kötheti. Ha az előírt szabályokat megszegik, a bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel. 2018.02.16.

(5) A nevelési-oktatási intézménynek gondoskodnia kell a rábízott gyermekek, tanulók felügyeletéről, a nevelés és oktatás egészséges és biztonságos feltételeinek megteremtéséről, a gyermekek, tanulók rendszeres egészségügyi vizsgálatának megszervezéséről, ennek keretében különösen, hogy az óvodába járó gyermek, valamint a tankötelezettség végéig az általános iskolába, középfokú iskolába járó tanuló évenként legalább egyszer fogászati, szemészeti és általános szűrővizsgálaton vegyen részt. 2018.02.16.

A házirend A házirend a tanulók viselkedését, működését meghatározó belső, intézményi dokumentum. A közoktatási törvény 40.§-a szabályozza. (8) A házirend előírhatja az óvodába, iskolába, kollégiumba a gyermekek, tanulók által bevitt dolgok megőrzőben (öltözőben) való elhelyezését, illetve a bevitel bejelentését. (9) A házirendet az óvoda, az iskola, a kollégium vezetője készíti el, és a nevelőtestület fogadja el. A házirend elfogadásakor, illetve módosításakor az iskolaszék, kollégiumszék, óvodaszék, továbbá az iskolai, kollégiumi diákönkormányzat egyetértési jogot gyakorol. A házirend a fenntartó jóváhagyásával válik érvényessé. 2018.02.16.

A házirend a tanulók és közvetve a szülők számára is fontos dokumentum; a házirendben kerülnek meghatározásra például, hogy reggel hány órára kell a tanulóknak beérkezni az iskolába, rögzíti a viselkedési szabályokat – például hogyan kell felöltözni egy iskolai ünnepélyre, rendelkezhet a mobiltelefonok iskolai használatáról stb. A pedagógiai programon, a minőségirányítási programon és a szervezeti és működési szabályzaton túl a házirend is olyan dokumentum, amely a fenntartó jóváhagyásával válik érvényessé. Ez azt jelenti, hogy a házirend is egy jogilag súllyal rendelkező, igen fontos dokumentum. Mindezek a dokumentumok nyilvánosak, azaz a közoktatási intézményeknek nyilvánosságra kell hozni. 2018.02.16.

Az iskolai klíma és az intézményi kultúra kapcsolódása (Visscher, 1999 Megosztott, közös feltevések, értékek és normák Pedagógusi értékek és normák Munkafeltételek észlelése Aktuális munkafeltételek 2018.02.16.

Intézményi Minőségirányítási Program (IMIP) A pedagógiai gyakorlatban a közös szakmai nyelv kimunkálása, használata a minőségfejlesztés területén is szükséges. Amíg szakmai, szakmapolitikai viták folynak a minőségről, az iskola, az óvoda minőségirányítási programot kell, hogy írjon és működtessen. Mindez, legalább egy-egy intézményen belül egységes és elfogadott, értett és alkalmazott fogalomkészletet feltételez. De magának a minőség fogalmának a meghatározása körül is van némi bizonytalanság. Ezt jelzi az a tény, hogy a törvényi kötelezettség alapján kidolgozott számos óvodai, iskolai IMIP-ben (intézményi minőségirányítási programban) a minőség értelmezése valójában deklarálatlan marad. 2018.02.16.

A minőség fogalmának pedagógiai értelmezése A szűkebb szakmai-pedagógiai értelmezésen belül beszélhetünk a tanulmányi eredményekről vagy a szocializációs folyamat eredményességéről. Ebben az értelemben akkor jó az oktatás, nevelés minősége, ha szakmai értelemben eredményes. Emellett azonban gondolkodásunkban ott kell lennie egy tágabb értelmezésnek is. Ezek közé tartozik a szolgáltatást igénybevevők elégedettsége. 2018.02.16.

Összegezve: Az intézményi munka akkor lehet eredményes, ha: a működés szakszerű, hatékony és gazdaságos, tehát az óvodáskorú gyermekek sokoldalú, tapasztalatokra épülő, harmonikus személyiségfejlődése biztosított, az intézményben egységes a pedagógiai szemlélet, összehangolt szakmai szellemiség a jellemző, a szervezeti kultúra fejlett. Mindezek a szabályzatokban is tükröződnek. 2018.02.16.

Megköszönöm érdeklődő figyelmüket. „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” Babits Mihály 2018.02.16.