(Dávid és Salamon uralkodása)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
Kis országok – nagy örökség.  Földrajzi környezet  Jordán folyó – Holt-tenger  földművelés és állattenyésztés  Kánaán nevezik  XIII. században itt.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Készítette: Gondos Borbála
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
Mozart: Varázsfuvola és Vörösmarty: Csongor és Tünde összehasonlítás.
Szent László- Könyves Kálmán Szent László- Könyves Kálmán uralkodása A királyi hatalom megszilárdítása
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Mária Terézia
Elvtársak!!!.
Közlekedés a bibliai korokban
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
FELADATOK AZ ÓKORI KELET című tananyaghoz
„Munkaerőpiaci kutatások 2016”
Az Írások könyvcsoportja
A közigazgatással foglalkozó tudományok
ÚJFAJTA KÖLTŐI MAGATARTÁS
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
AZ ÓKORI KELETI TÍPUSÚ ÁLLAMOK
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Környezetgazdaságtan 1
A korai Egyház Az első közösségek.
Jézus igehirdetése: az „Isten országa”
A várak urai.
középfokú felvételi eljárás
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Felnőttképzés a közművelődésben
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
BTMN.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Szerep-elmélet Mead: Egy adott szituációban sajátos célokat követő szabályszerű viselkedéskomplexum, mely társadalmi normák által meghatározott. Linton:
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Gazdaságpolitika 6.ea.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Orsós szabolcs Zalaapáti
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

(Dávid és Salamon uralkodása) A királyság kezdetei (Dávid és Salamon uralkodása)

1. Előzmények: Saul „királysága” Saul – sok tekintetben – még a bírákhoz hasonlít: Hadvezér előbb az ammoniták, majd a filiszteusok elleni harcokban. A törzsi kereteknek megfelelően szervezi hadseregét. A filiszteusok elleni – sikertelen – hadjáratok megmutatják, hogy a régi (törzsi) struktúrák már elégtelenek. Kis „birodalmat” hoz létre, amely még magán viseli a régi rend egyes jellemzőit: Már állandó hadsereggel rendelkezik. A parancsnokok rokonai közül kerülnek ki.

2. Dávid személye és uralkodása Dávid kezdetben Saul követője, de összekülönbözik Saullal. A filiszteusok legyőzik Sault: Júda Dávidhoz fordul: Dávid elfoglalja Jeruzsálemet (ez ekkor még kánaánita város), és „birodalma” székhelyévé teszi. Dávid visszaveri a filiszteusokat, sőt kiterjeszti „birodalma” határait. Uralmának fenntartásához hivatali apparátust szervez (amit fenn is kell tartani, így pl. adókat szed). Erős – politikai, kulturális és vallási – hatalmat hoz létre.

Ugyanakkor Dávid sem tökéletes: Isten maga töri le a király gőgjét. A király mellett megjelenik egy másik csoport: a próféták. Előbb Sámuel, majd Nátán voltak autonóm módon cselekvő, átütő erővel rendelkező látnokok (ld. 1 Sám 19, 18-24.: a prófétai hatalom győzedelmeskedik a királyi, politikai hatalom fölött). A próféciák egyre világosabban fogalmazzák meg azokat a társadalmi és – főleg – teológiai elveket, amelyeket a királyok figyelmen kívül hagynak.

3. Salamon Salamon uralkodásának legfontosabb jellemzői: Salamon már nem hadvezér: a „béke királya”. Júda és Izrael felvirágzik – éppúgy gazdaságilag, mint kulturálisan. Jeruzsálem bekapcsolódik a „nemzetközi életbe” (pl. kapcsolatokat épít Egyiptommal). Ennek köszönhetően születhetett meg a – Salamon személyéhez kötött – ún. „bölcsességi irodalom”.

Salamon idején – a többi ókori birodalomhoz hasonlóan – felbomlik az Izraelre jellemző egalitáriánus társadalom (helyette egy szervezett, rétegzett társadalom jön létre). Ugyanakkor az izraelita jog különbözik az ókori birodalmak szokásaitól: Előírja Istennek – az uralkodóra nézve is kötelező – tiszteletét: A király sem tehet meg bármit, Isten fölötte is uralkodik. Garantálja a szegények, elnyomottak jogait.

Salamon kiemelkedő műve: A jeruzsálemi Templom. YHWH itt „trónol a kerubok fölött”, a szövetség ládája pedig „lábának zsámolya”. Ettől az időszaktól kezdődően terjednek el azok a toposzok, amelyek szerint „Sion a legmagasabb hegy”, illetve Jeruzsálem, az „Isten városa” egyben „bevehetetlen város” is.

4. A királyság teológiai értékelése és kritikája A 2. zsoltár leírja a király beiktatásának szertartását: A szertartás sok eleme átvétel az egyiptomi fáraók beiktatásának ceremóniájából (az „Isten fia” cím, a cserépedények, stb.). Ugyanakkor két lényeges különbség is megfigyelhető Egyiptomhoz képest: A királyt Isten keni föl: a király nem „isteni származású”, hanem Isten megbízza őt ezzel a feladattal. A királynak így jól meghatározott feladatai vannak: meg kell védenie a népet az ellenségtől és biztosítania kell az elesettek jogait. A királyság intézménye egyes körökben éles kritikát váltott ki (vö. Jótám meséje [Bír 9, 7-15]): A királyság haszontalan, nevetséges, sőt – adott esetben – kifejezetten kártékony intézmény.