Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata"— Előadás másolata:

1 Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
Orosz hadjárat Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata

2 Egy kis bevezető a csatába:
I.Napóleon francia császár 1812-es oroszországi hadjárata a napóleoni háborúk fordulópontja volt. A császár, aki szinte Európa egészét uralma alatt tartotta, hatalma csúcspontján volt. Félmilliós inváziós hadsereget gyűjtött, hogy leszámoljon utolsó ellenfelével, az Orosz Birodalommal. A szövetséges hadsereg benyomult Oroszországba, a cári csapatok azonban a felperzselt föld taktikáját alkalmazva vonultak vissza, kerülve az ütközeteket. Moszkva előtt az oroszok csatára kényszerültek, és a mindkét fél számára óriási veszteségekkel járó borogyinói csata után a cár feladta a fővárost, de nem kért békét. Moszkva porig égett, az utánpótlásból teljesen kifogyott császári hadsereg pedig megkezdte gyötrelmes visszavonulását a kemény orosz télben. A kezdeti kb. 580 000 főből csak kb. 20 000 katona tért vissza.

3 Egy kis történelmi háttér:
1812-re Nagy-Britannia kivételével egész európa Napóleon befolyása alatt állt. Mivel Napóleon a britekkel szembeszállni képes flotta hiányában,a neki még ellenálló szigetországot közvetlenül megtámadni nem tudta, a kontinentális zárlattal egész Európára kiterjedő blokádot hirdetett meg ellene. A blokádhoz kénytelenül csatlakozott az egykor már legyőzött orosz birodalom is. Azonban súlyos gazdasági nehézségeket okozott a hagyományos tengeri kereskedelem leállítása.

4 Több fontos tudnivaló a csatáról:
A csata június 24-én kezdőtött,és december 12-ig tartott. Döntő orosz győzelem,francia szövetséges hadseregek pusztulása. Napóleonnak közel 600 ezer fős katonasága volt,és fele francia.

5 Remélem tetszett  Köszönöm a figyelmet!!


Letölteni ppt "Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések