A települési állattartás szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

Tájékoztató a szabálysértési törvényből fakadó gyakorlati tapasztalatokról - figyelemmel a helyi rendeletalkotás megszűnésére is
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
ÁLLATKÍSÉRLETEK HOGYAN SEGÍTIK ELŐ EGY ÚJ OLTÓANYAG KIFEJLESZTÉSÉT? DR. FODOR KINGA PHD. egyetemi adjunktus Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A talaj és a víz védelme a környezetjogi szabályozásban dr. Szilágyi Szilvia
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
Tájékoztató a Mágocsi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról december 10. Készítette: dr. Morvay Klaudia jegyző.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
A környezet és természetvédelem állami feladatai és szervezeti rendszere, az önkormányzatok környezetvédelmi feladatai.
Állatversenyek és rendezvények
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A településrendezést érintő jogszabály változások január 01.-től
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
Összeállította: Horváth Józsefné
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A közigazgatás személyi állománya
Az „Út a munkához” program évi változásai
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az „Út a munkához” program évi változásai
Szabálytalanságkezelés
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

A települési állattartás szabályozása 2017. június 19.

Jogszabályok: 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről (Ávtv.) 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről (Éltv. )

Jogszabályok: 41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet a települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről  32/1999. (III. 31.) FVM rendelet a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól

Jogszabályok: 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelet a felszín alatti vizek védelméről 27/2006. (II. 7.) Korm. rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről 222/2007. (VIII. 29.) Korm. rendelet a cirkuszi menazséria létesítése és működtetése engedélyezésének, valamint fenntartásának részletes szabályairól 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

Jogszabályok 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról 85/2015. (XII. 17.) FM rendelet a veszélyes állatfajokról és egyedeik tartásának szabályairól  ÚJ! 2017. január 01.től hatályos 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről  ( hatályon kívül helyezte a 19/1992. (I.28.), 334/2006. (XII.23.), és a 68/2015. (III.30.) kormányrendeleteket)

Jogszabályok- állatfajonként eltérő szabályozás Pl. méhtartásra vonatkozóan: 1993. évi CXIV. törvény az állattenyésztésről 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet a méhészetről 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről 67/2010. (V. 12.) FVM rendelet a méhanyanevelő telep üzemeltetéséről, valamint a méhanya és szaporítóanyag előállításáról, felhasználásáról

Az állattartással kapcsolatos feladatok Az állattartással kapcsolatos feladatok megoszlanak az állattartó, az önkormányzat és az egyes ügyekben eljáró hatóságok között. Az Ávtv. 5.§- a alapján elsősorban az állattartó köteles „gondoskodni az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.” Eltérő szabályozás vonatkozik a haszonállatok tartására és a kedvtelésből tartott állatok tartására.

Önkormányzat feladatai: Rendeletalkotás: Haszonállatok tartása – állattartási rendeletben nem, csak a HÉSZ keretei között, kizárólag az állattartó építmények elhelyezése tekintetében szabályozható (Éltv. 6. § (6) bek., OTÉK 36.§ (5) bek.) – ennek garanciális jelentősége is van, amennyiben a helyi építési szabályzat megalkotására – mint sajátos helyi normára - az Étv.-ben foglalt speciális szabályok (lásd pl. véleményeztetési eljárás lefolytatása) irányadók. Kedvtelésből tartott állatok tartása – állattartási rendeletben szabályozható (Ávtv. 49.§ (6) bek.) Fontos! E rendeleti szabályozás nem lehet ellentétes magasabb rendű jogszabállyal, tiltott a magasabb rendű jogszabály újraszövegezése , állatok száma nem korlátozható, állattartási övezetek kijelölése nem megengedett. Rendeletalkotási tárgykör lehet: pl. ebrendészeti hozzájárulás elrendelése, kutyafuttató helyek kijelölése, stb.

Önkormányzat feladatai: Állatvédelmi őrszolgálatot működtethet (Ávtv. 48/A. §) Kóbor állatok befogása Ávtv. 48/A.§ (3) Elhullott állatok elszállítása, ártalmatlanná tétele ( ha az elhullott állat tulajdonosa ismeretlen/ismeretlen helyen tartózkodik, vagy az állattetem közterületen található (Éltv. 19.§ (2) bek.) Ebek összeírása (Ávtv. 42/B.§ (1) A felmerült igazolt költségek viselése, amennyiben az állat tartója ismeretlen, ill. vadon élő, nem vadászható állat esetében jogszabály alapján, az állatvédelmi hatóság köteles az állat életének fájdalom nélküli kioltásáról gondoskodni  (Ávtv. 45.§ (1) bek.) Városi önkormányzatoknak gyepmestert kell alkalmazni (41/1997. (V. 28.) FM rendelet 5. számú függelék 3.6. pontja)

Hatósági feladatok A 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 5. § (1) alapján állatvédelmi hatóságként a) a miniszter, b) a NÉBIH, c) a Pest Megyei Kormányhivatal, d) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal, e) az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalt f) a jegyző jár el.

Jegyzői feladatok állattartási ügyekben A 41/1997. (V. 28.) FM rendelet alapján egyes állatbetegségek esetén (marhavész, lépfene, fertőző sertésbénulás, stb.) zárlatot, legeltetési tilalmat, stb. rendel el, ill. jelent, intézkedést kezdeményez az állategészségügyi hatóságnál; A 245/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint állattartási ügyekben meghatározott építési munka elvégzésére kötelezhet; állatkínzás ügyekben ha bejelentés érkezik hozzá, köteles haladéktalanul eljárni vagy a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság intézkedését kezdeményezni; az állatvédelmi és az állattartási szabályok megsértése esetén meghatározott cselekmény végzésére, tűrésére vagy abbahagyására kötelezheti az állattartót, ill. az állattartást korlátozhatja, megtilthatja az állatok védelme érdekében. A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet alapján az ebek transzponderrel való ellátását ellenőrzi, annak hiánya esetén jelentést tesz az állategészségügyi hatóság felé; kutyaharapás esetén köteles írásban értesíteni a sérülés keletkezésének helye szerint illetékes járási állat-egészségügyi hatóságot.

Jegyzői feladatok állattartási ügyekben A 383/2016. (XII. 2.) Korm.rendelet – amely 2017. január 01-től hatályos - (1) bekezdése alapján a jegyző jogosult állatvédelmi bírság kiszabására, állatvédelmi képzés elrendelésére, állattartásról eltiltásra, egyéb kötelezésre, valamint törvény által meghatározott esetekben, állat elszállítását, életének kioltását elrendelni, jogszabályi felhatalmazás alapján nyilvántartást vezetni, adatokat kezelni. A rendelet (2) bekezdése az ellenőrzési feladatokra ad felhatalmazást; (6) bekezdése szerint a jegyző kérheti a eb egyedi veszélyessé minősítését. A jogszabály (9) bekezdés rendelkezései alapján a kóbor állatok befogása, elkobzása, stb.(ld. Ávtv. 48/A.§ (3) bek.) szintén jegyzői feladat.

Jegyzői feladatok állattartási ügyekben A gyakorlat szerint ide tartozik még a 17/2015. (II. 16.) Korm. rendelet a jegyző hatáskörébe tartozó birtokvédelmi eljárásról A birtokviták nagy része a megoldatlan, szomszédok, ingatlantulajdonosok közötti az állattartási problémákból adódik. Egyedileg, a jogszabályi előírások mellett, jó helyismeret birtokában hozható megalapozott határozat a vitás ügyekben.

Köszönöm a figyelmet!