Az éttermi szolgáltatások Áfája Dr. Lambertus József
Jogszabályi háttér Áfa tv. 3/A. számú melléklet II. rész 4. pont az adó mértéke 2017. január 1-től 27% 18% 2018. január 1-től 18% 5% „Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)”
Feltételek Áfa törvény szerinti szolgáltatásnyújtás a szolgáltatás a KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá tartozik kizárólag a étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom Mindhárom feltételnek egyszerre meg kell felelni!
szolgáltatások termékértékesítés szolgáltatásnyújtás elvitelre történő értékesítés házhozszállításos értékesítés olyan vendéglátóhelyek értékesítése, ahol a helyben történő fogyasztáshoz szükséges körülmények nem feltétlenül biztosítottak (pl. lángos- és pecsenyesütők, piaci bódék, büfékocsik) szolgáltatásnyújtás kész- vagy félkész ételek, italok emberi fogyasztásra szánt értékesítése, és amelyet az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek és ezen utóbbiak az ügyletben túlsúlyban vannak
Statisztikai besorolás éttermi, cukrászdai szolgáltatás SZJ 55.30.1 KSH Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül tipikusan: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, melegkonyhás kávéház illetve söröző, pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda
Statisztikai besorolás éttermi, cukrászdai szolgáltatás Melegkonyhával (főzőkonyhával)kell rendelkezni Ételek helyben elkészíthetőek legyenek (hideg,meleg étel) Megfelelő helyszín, eszközök Üzemeltetni kell, szakképzett alkalmazott (szakács)
Statisztikai besorolás SZJ 55.30.12; 55.30.13,55.30.14. 55.30.12 Étkeztetés járművön Vasúti étkezőkocsi, hajó Általában asztalnál (pult vagy bárpult) pincér általi kiszolgálás Melegkonyha kell 55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés Ülőhely van, pincér nincs (gyorséttermek) 55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás Általában ülőhely nincs (hal- pecsenyesütő, lángossütő, stb.) Nem feltétlenül dominál a szolgáltatás jelleg!
Statisztikai besorolás munkahelyi étkeztetés nem tartozik az SZJ 55.30.1 alá 55.51.10 Munkahelyi étkeztetés az ételek és italok elkészítése, és meghatározott személyeknek (pl. munkavállalók, tanulók, sportolók) általában kedvezményes áron történő kiszolgálása. Ide tartozik még az iskolai oktatásban részesülő fiataloknak az oktatási intézmény keretei között biztosított saját konyhás menzai étkeztetése, a munkahelyi, hivatali, sport-, honvédségi kantinok, büfék étkeztetési szolgáltatása
Statisztikai besorolás munkahelyi étkeztetés Nem feltétel: hogy kedvezményes legyen hogy „zárt” legyen kizárólag „alkalmazottak” étkezhessenek Irodaház „esetkörei”: Zárt tipikusan munkahelyi étkezde; szerződéses kapcsolat Nyitott; nincs szerződéses kapcsolat (SZJ 55.30.1) Vegyes (elsődlegesen a munkavállalók a cél, de bejöhet más is); szerződés van munkahelyi étkezde
Statisztikai besorolás közétkeztetés nem tartozik az SZJ 55.30.1 alá 55.52. Közétkeztetés azok a vendéglátó-ipari egységek, amelyek az ételeket megrendelésre, és kiszállításra készítik háztartások, közlekedési szervezetek számára, illetve iskolákhoz, üzemekhez, egyéb intézményekhez, éttermekhez, étkezdékhez, kantinokhoz
A szolgáltatás tárgya Étel Helyben készített nem alkoholtartalmú ital Kávé, tea Préselt, facsart innivalók Alkoholmentes koktélok Sűrítményből készült üdítők
Étel-, és italforgalom Kedvezményes kulcs alkalmazása Nem feltétel, hogy az adott szolgáltatás keretében étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú ital is értékesítésre kerüljön De! SZJ 55.30.1 alá kell tartozzon
ESETKÖRÖK Felszolgálási díj 71/2005. (IX27.) GKM rendelet szerinti külön díj Áfa 65. § alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik Azonos adómértékkel adózik Normál és kedvezményes adómérték alkalmazása esetén meg kell osztani
ESETKÖRÖK eltérő helyszínen felszolgált étel Saját melegkonyha általa üzemetetett hely 55.30.1 (pl. cukrászüzeméből viszi a saját cukrászdába) Különböző adóalanyok között nem alkalmazható Catering szolgáltatás SZJ 55.52 rendezvényi szolgáltatás
ESETKÖRÖK szállodák Szálloda étterme (főzőkonyhás) SZJ 55.30.11éttermi szolgáltatás Bár SZJ 55.40.10. italszolgáltatás Étel felszolgálása a bárban éttermi szolgáltatás Szobaszerviz éttermi szolgáltatás, kivéve, ha csak italt kér Minibár termékértékesítés
Köszönöm a figyelmet.