Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁJÉKOZTATÓ 2017. Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u. 22-26., e-mail:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁJÉKOZTATÓ 2017. Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u. 22-26., e-mail:"— Előadás másolata:

1 TÁJÉKOZTATÓ 2017. Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u , Dégi Zoltán igazgató Tihany, május 17.

2 Témák: Támogató eljárás az idegenforgalmi szektorban,
NYILT NAP Témák: Támogató eljárás az idegenforgalmi szektorban, Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások (ÁFA, OPG), Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó aktualitások. 2

3 Támogató eljárás az idegenforgalmi szektorban (Art. 90/B. §.)
Célja kizárólag ez előzetesen feltárt kockázat (hiba, hiányosság) rendezése az eljárásban a részvétel önkéntes az eljárás keretében szankcionálásnak nincs helye, a támogató eljárás nem ellenőrzési eljárás. ellenőrzési tilalom a támogató eljárás ideje alatt az érintett adónem és időszak tekintetében. (kivéve a kötelező ellenőrzések elrendelését!). Szakaszai: 1.: Kiválasztás; 2: Eljárás lefolytatás; 3.: Eljárás zárása. 2. Támogató eljárás lefolytatása (30 nap) Értesítő levél kiküldése az adózó részére. Önellenőrzésre történő felhívás Kapcsolatfelvétel kezdeményezése a feltárt hiba, hiányosság orvoslása érdekében. A támogató eljárás lefolytatására rendelkezésre álló 30 napos határidő az értesítő levél kézbesítésének napjától indul. Az önellenőrzés benyújtására, illetve a kapcsolatfelvételre 15 nap áll az adózó rendelkezésre. (de ez nem jogvesztő határidő!). 3. Támogató eljárás lezárása Jegyzőkönyv felvétele minden esetben: a kockázatelemzés során feltárt hiba, hiányosság, az orvoslás érdekében megtett intézkedések, a támogató eljárás eredményessége vagy eredménytelensége. 3

4 ÁFA-kulcs alkalmazása (ÁFA tv. 82. §.)
Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások ÁFA-kulcs alkalmazása (ÁFA tv. 82. §.) Főszabály: az ÁFA mértéke: 27 % Áfa tv. 3. sz. mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az ÁFA mértéke: 5% Áfa tv. 3/A. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az ÁFA mértéke: 18 % Áfa tv.: az általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. Törvény. 4

5 Étkezőhelyi vendéglátás
Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások Étkezőhelyi vendéglátás 2017. január 1-től % Áfa tv. 3/A. sz. melléklet II. rész 4. pont: „4. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből)” 2018. január 1-től: 5 % Áfa tv. 3. melléklet II. rész 3. pont: „3. Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ ből)” (Áfa tv-t módosító törvény: évi LXVI. törvény 75. § d), 9. melléklet.) 5

6 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
Étkezőhelyi vendéglátás, mint az Áfa tv. 3/A. sz. melléklet II. rész 4. pontban leírt szolgáltatás A 18%-os adómérték alkalmazásának együttes feltételei: Az ÁFA tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, Ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ alá kell tartoznia, A szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia. A feltételek konjuktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfa kulcs nem alkalmazható. 6

7 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
1. feltétel: Szolgáltatás (282/2011/EU végrehajtási rendelet 6. cikk): Kész- vagy félkész ételek és/vagy italok értékesítése, amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. A szolgáltatások vannak túlsúlyban, tehát Áfa tv. Szerint az ügylet szolgáltatásnak minősül! Nem attól szolgáltatás, hogy helyben készíti, hanem, hogy az értékesítését azonnali fogyasztást lehetővé tevő szolgáltatások kísérnek, és ezek dominálnak! 2. Feltétel: SZJ alá tartozás szempontjából a KSH Szolgáltatások Jegyzékének a KSH év szeptember hó 30. napján érvényes besorolási rendje az irányadó: étterem, szállóvendégeken kívül másokat is kiszolgáló szállodai étterem, vendéglő, kávéház (melegkonyhás), söröző (melegkonyhás), pizzéria, a hajók fedélzetén önálló egységként működtetett étterem, cukrászda, étkeztetés hajón, vonaton, önkiszolgáló étkeztetés, gyorsétterem. 3. Feltétel: Helyben készített, nem alkoholtartalmú italok: a gyümölcsből, zöldségből helyben préselt vagy facsart innivaló, illetve a helyben készített alkoholmentes koktél, turmix, tea, limonádé, kávé, gyorséttermekben használt italkészítő automatából a sűrítményből szódavíz hozzáadásával kiszolgált szénsavas üdítőital. 7

8 Melegkonyha üzemeltetése, mint feltétel
Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások Melegkonyha üzemeltetése, mint feltétel A melegkonyha arra szolgál, hogy az ételek helyben elkészíthetőek legyenek, nem az ételek elkészítésének hőfoka a mérvadó (így nem kizárt, hogy nyers ételt felszolgáló étterem is megfelel a feltételnek), hanem az, hogy legyen az étel helyben történő elkészítéséhez megfelelő helyszín, eszközök és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott (pl. szakács). A melegkonyhával (főzőkonyhával) nem elegendő rendelkezni, azt üzemeltetni is szükséges (megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott által). Amennyiben egy vendéglátó egység bár rendelkezik melegkonyhával, de azt nem üzemelteti, hanem például a helyszínre szállíttatott ételekkel biztosítja a vendégei részére az étkeztetést, az nem tartozik az SZJ’ alá. A melegkonyhás feltételnek az SZJ’ , , alszámok esetében szükséges megfelelni, míg az SZJ’ alá tartozáshoz nem szükséges a melegkonyha, ahhoz melegítő egység, pl. mikrohullámú sütő is elegendő. 8

9 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
18 %-os kedvezményes adómérték alkalmazható: Éttermi szolgáltatás (DE: nem helyben készített ital, illetve alkoholos ital fogyasztása esetén az adóalapot meg kell osztani!). Melegkonyhával rendelkező cukrászda vagy kávézó szolgáltatása (tehát nem más adóalanytól vásárolt cukrásztermékeket értékesít). Főzőkonyhával rendelkező éttermében készített ételt nem kizárólag ebben az éttermében, hanem más, szintén adózó által üzemeltett helyen is felszolgálja. Szállodai szobaszerviz, amennyiben a szálloda éttermében készült ételt, vagy ételt és italt szolgálnak fel a szálloda szobájában (DE: ha csak italt szolgálnak fel, akkor 27 %!). A szálloda főzőkonyhájában készült étel felszolgálása a szálloda bárjában (DE: csak ital 27 %!). A szállodában tartott rendezvény keretein belül a szálloda által nyújtott étkeztetés (pl. ebéd vagy vacsora felszolgálása, svédasztal), amennyiben az étkeztetésre a szálloda rendezvénytermében kerül sor. 9

10 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
NEM alkalmazható a kedvezményes (18 %) adómérték: SZJ Munkahelyi étkeztetés. SZJ Közétkeztetés (ételkészítés megrendelésre, kiszállításra, catering szolgáltatás). Az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor. Az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja. Az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ital étel nélküli felszolgálása ( ) ha nem rendelkezik melegkonyhával. Fix ellenértékért korlátlan étel és (nem helyben készített, ill. alkoholos ital fogyasztás (ha nem határozza meg külön-külön az adóalapot), akkor 27 %. A nem helyben készített ital, ill. a helyben készített alkoholtartalmú ital kizárólag 27 % alá tartozhat! 10

11 Példa 1.: Egyes termékek értékesítésekor is 18 % az ÁFA
Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások Példa 1.: Egyes termékek értékesítésekor is 18 % az ÁFA Éttermünkben pizzát is sütünk, melynek árában – helyben fogyasztás esetén – január 1-jétől 18% áfát számítunk fel. Milyen adómérték vonatkozik az elvitelre kért és dobozba csomagolt pizzára, lehet-e 18%-os adómértéket alkalmazni ekkor? Termékértékesítésről van szó. Ha a túlnyomórészt lisztből készült termék (az adott esetben pizza) vámtarifaszáma beletartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott termékkörbe [vtsz.: 1901 (kivéve: ), 1903, 1904, , , ], akkor az alkalmazandó adómérték – termékértékesítésre tekintettel – 18 %. Árubesorolási kérdésekben a NAV Szakértői Intézete ( ad tájékoztatást. 11

12 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
Példa 2. Egy étteremben a vendég marhapörköltet rendel, mellé egy pohár vörösbort kér, továbbá egy pizza szeletet elvitelre. Az étterem felszolgálási díjat számít fel. A vendég a teljes adag pörköltet nem tudta elfogyasztani, ezért kéri annak elcsomagolását. A számlát bankkártyával egyenlíti ki, majd átnyújt ezer forint készpénzt a pincérnek borravalóként. Számlázás (gépi nyugta): 18 %-os adókulcs: pörkölt adóalapja (ide értve az el nem fogyasztott étel elcsomagolását), pizza szelet adóalapja (termékértékesítés!), a felszolgálási díj fenti tételekre jutó adóalapja. 27 %-os adókulcs: vörösbor adóalapja, a felszolgálási díj fenti tételre jutó adóalapja. Az ezer forint borravaló nem minősül ellenértéknek, ezért azt nem kell a pénztárgépbe beütni (ill. a számlán szerepeltetni). 12

13 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
Példa 3. Milyen adómértékkel adózik a felszolgálási díj abban az esetben, ha az étterem a vendégnek két eltérő adómértékkel adózó szolgáltatást nyújt? Az éttermi, vendéglátási szolgáltatást nyújtó adóalanynak a felszolgálási díj összegét az általa teljesített ügylet keretében nyújtott, eltérő adómérték alá tartozó szolgáltatások között – azok ellenértéke alapján – arányosan meg kell osztania. Ha az étteremben felszolgált menü ára az étel mellett egy 0,5 l palackozott üdítőt is magában foglal, akkor 18 %-os vagy 27 %-os adómértéket kell alkalmazni? Amennyiben a menü adóalapján belül nem kerül meghatározásra a kedvezményes adókulcs alá tartozó ételforgalom és az azon kívüli, nem helyben készített italforgalom adóalapja, akkor a szolgáltatás adóalapjának egészére a 27 %-os adómérték alkalmazandó. 13

14 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
Példa 4. Vonatkozik-e a 18%-os adómérték olyan önkiszolgáló étteremre, amely egy üzletházban vagy plázában található, van lehetőség leülni és ott helyben fogyasztani, azonban az asztalokat, székeket, tálcákat stb. nem az étterem, hanem az üzletház üzemeltetője ún. étkezőudvarban biztosítja? Miután az önkiszolgáló étkezőhelyen is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás, melyre az egyéb törvényi feltételek fennállása esetén vonatkozik a 18%-os adómérték, ezért az ügylet e szerinti megítélését nem befolyásolja, ha a helyben fogyasztáshoz a megfelelő környezetet és eszközöket nem az étterem, hanem részben vagy egészben más személy biztosítja. Catering szolgáltatást végző étterem esetében, amennyiben a külső helyszíni rendezvényt pincérrel, étkészlettel stb. biztosítja, alkalmazható-e a kedvezményes adókulcs? Az ételszolgáltatás rendezvényeken magánszemélyek számára az SZJ („Ételkészítés lakosságnak”), vállalati, intézményi stb. rendezvényeken az SZJ („Ételkészítés más szervezeteknek”) szám alá sorolható. Ezért a catering szolgáltatás (pl. vállalati, illetve családi rendezvények lebonyolítása) esetén – függetlenül attól, hogy saját eszközeit bocsátja rendelkezésre a szolgáltatásnyújtó – minden esetben a 27%-os adómérték alkalmazandó. 14

15 Vendéglátás, kereskedelem területét érintő jogszabály változások
Példa 5. A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele-e, hogy a vendég ételt és italt is fogyasszon egyszerre? A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságához nem szükségszerű, hogy egy adott szolgáltatás keretében étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital fogyasztására is sor kerüljön. Mindamellett a kizárólag italforgalmat tartalmazó szolgáltatás csak abban az esetben tartozik a kedvezményes adómérték alá, amennyiben a felszolgált ital helyben készített és nem tartalmaz alkoholt, valamint az SZJ alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében valósul meg. Az étlapon szerepel olyan desszert, étel, illetve kávé, amely alkohol hozzáadásával készül. Ezen tételekre alkalmazható-e a 18 százalékos adómérték? Az alkohol hozzáadásával készített kávé esetében nem alkalmazható 18 % akókulcs, mert nem teljesül az alkohol mentességi feltétel. Alkoholt is tartalmazó ételre viszont az egyéb törvényi feltételek teljesülése esetén alkalmazható a 18 százalékos adókulcs, figyelemmel arra, hogy az ételforgalomra nem vonatkozik a „nem alkoholtartalmú” kitétel. 15

16 Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18 %-os kedvezményes adómérték január 1-jétől ( ) Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásokra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben ( ) Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben II. ( ) 16

17 Pénztárgép használati kötelezettség 2017. január 1-től
Szálláshely szolgáltatást érintő jogszabály változások Pénztárgép használati kötelezettség január 1-től Nyugtát csak pénztárgéppel állíthat ki „az szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási)” tevékenységet folytató adóalany. / Adó / Adózás rendje / tájékoztató 17

18 Adminisztrációs terhek csökkentése
Szálláshely szolgáltatást érintő jogszabály változások Adminisztrációs terhek csökkentése Falusi szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végzők jellemzően a gépi nyugta helyett számlát állítottak ki és a számlával kapcsolatban adatszolgáltatást teljesítettek a NAV felé a PTGSZLAH nyomtatványon. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében úgy módosult a jogszabály, hogy az ezen tevékenységet folytató adózók január 1-től nem kötelezettek pénztárgép használatra. Következmény: 2017. január 1-től kibocsátható kézi nyugta, illetve számla kiállítása esetén nem kell adatot szolgáltatni a NAV részére. 18

19 Online pénztárgép használata, igénylés, mentesség:
NYILT NAP Online pénztárgép használata, igénylés, mentesség: A hatályos szabályozás egyértelműen tevékenység üzletben, mozgóboltban történő végzéséhez köti a gépi nyugtaadási kötelezettség teljesítését. KITELEPÜLÉS → nincs pénztárgép használati kötelezettség! Mindig a ténylegesen folytatott tevékenység határozza meg a pénztárgéppel történő nyugtaadási kötelezettséget, és nem a bejelentett (de nem végzett) tevékenység. Az online pénztárgép megvásárlása előtt az pénztárgép üzemeltetőjének az adóhatóságtól egy un. üzembehelyezési kódot kell kérnie az erre a célra rendszeresített PTGREG adatlapon. A pénztárgép használatára kötelezett adóalany gépi nyugtaadási kötelezettsége alól kizárólag akkor mentesülhet, ha minden termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás nyújtás alkalmával – a vonatkozó jogszabályokban meghatározott adattartalmú – számla kibocsátásáról gondoskodik. Az adóalany adatszolgáltatási kötelezettségének olyan módon köteles eleget tenni, hogy a kibocsátott számlák valamennyi adatát – a PTGSZLAH adatlapon - a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhót követő hó 15. napjáig, elektronikus úton megküldi. Ha nem történt számla kibocsátás nem kell adatlapot benyújtani. 19

20 Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai
NYILT NAP Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai Online pénztárgép használható számlaadási kötelezettség, Foglalkoztatás szabályszerűsége, Jövedéki termékek kezelése, Behajtási tevékenység változása. 20

21 Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai I-II.
NYILT NAP Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai I-II. Online pénztárgép használata, számlaadási kötelezettség: Gyakori hibák: Használat teljes hiánya – „régi” pénztárgép használat, „készpénz átvétel utáni beütés”, Nem vagy nem a teljes vételár rögzítése, A nyitó pénzkészlet nem vagy nem pontos rögzítése, „téves” beütések (nagy összegű elütések) kezelése, ennek gyakorisága, Hibás online pénztárgép javítási időszak alatti bizonylat adás, annak összegének a javított pénztárgépbe való rögzítése, Gépkönyvbe történő bejegyzések: ki jogosult? pontosság?! Új technológiák az ellenőrzésben: „real time” idejű kapcsolat az online pénztárgéppel. 2. Foglalkoztatás szabályszerűsége: Nincs bejelentés, Nem arra az időszakra (napra, órára) van bejelentve, Nem a bejelentett személy található munkavégzési körülmények között. 21

22 Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai III-IV.
NYILT NAP Idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések fókuszai III-IV. 3. Jövedéki termékek kezelése: Gyakori hibák: Zárjegy nélküli termék, Sérült, levárt zárjegy bejelentésének hiánya, Jövedéki termék tiltott forrásból történő beszerzése, Készleten tartott kannás, palackos bor tárolási szabályainak rögzítése, Jövedéki termékkel – nem jövedéki engedélyes kereskedő – alkalmi rendezvényre való kitelepülése, Üzlethelyiségek közötti jövedéki termék áttároláshoz nincs előírt szállító levél. Ellenőrzések mellett behajtási tevékenység: pont alatti ellenőrzések keretében: Készpénzfoglalás, Ingófoglalás: készlet, gépek. 22

23 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "TÁJÉKOZTATÓ 2017. Idegenforgalmi szezon aktuális adózási kérdéseiről, várható ellenőrzési tevékenységekről (8200 Veszprém, Brusznyai Á. u. 22-26., e-mail:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések