Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vendéglátás jellemző vállalkozási formái

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vendéglátás jellemző vállalkozási formái"— Előadás másolata:

1 A vendéglátás jellemző vállalkozási formái

2 Egyéni vállalkozás Gazdasági társaságok Állami vállalatok
Ma általánossá válik. Ilyen formában működnek büfék, melegkonyhás üzletek, cukrászdák, kisebb panziók. Gazdasági társaságok Tőkeigényesebb területeken alakulnak. Gyakori a betéti társaság. A Kft. és az Rt. sokszor külföldi részvétellel működik, alakul. Ezek olyan méretű tőkeösszevonást tesznek lehetővé, amivel nagyobb étterem és szálloda is üzemeltethető. Állami vállalatok Általában Kft-ként, vagy Rt.-ként működnek tovább. Üzleteik közül sokat privatizálnak, gyakori a külföldi tőke bevonásával működő vegyes vállalat. Szövetkezetek Szerepük egyre csökken. A szövetkezetnek akkor érdemes saját vendéglátó üzletet működtetni, ha abban az általuk termelt nyersanyagot haszonnal tudják értékesíteni

3 A vendéglátás üzlettípusai

4 A vendéglátó üzlet a vendéglátás működési helye, ahol a termelés, értékesítés és szolgáltatás bonyolódik. Helyileg körülhatárolt, tartós használatra készült, rendszeresen nyitva tartó értékesítőhely, amely a vendégek étkezési, italfogyasztási, szórakozási igényeit elégíti ki. Az üzletprofil több tulajdonságban azonos alaptevékenységű üzletek azonos szakjellegű szakmai kategóriába sorolása. Az üzlettípus üzletprofilon belül értelmezhető kategória, ami jellemző cikkekben eltérő választékos kínáló, vagy sajátos módon üzemeltetett üzletek, szaküzletek meghatározása.

5 Üzlettípusok üzletkör szerint
Melegkonyhás vendéglátóipari üzlet: meleg, hideg ételeket, cukrászati termékeket, édesipari termékeket, szeszes és szeszmentes italokat értékesítő üzlet. Az ételeket a helyszínen készítik vagy melegítik. Cukrászdák: saját termelővel rendelkező, cukrászati készítmények, édesipari fogyasztására kialakított üzletek, reggeli uzsonna és üdítőitalokkal, tea és kávé különlegességekkel, minőségi likőrökkel, csemegeborokkal, vermuttal, pezsgővel, brandyvel Italértékesítő üzletek

6 Munkahelyi vendéglátó üzletek: zárt rendszerű, szűk választékkal, fő célja a munka közbeni étkeztetés biztosítása Egyéb vendéglátó üzletek : pl. teázó Szórakozóhelyek: a szabadidő kultúrált eltöltésére létesült üzletek. Központi termelő és segédüzemek: hidegkonyhai készítményeket, félkész ételeket, cukrászati készítményeket nagy mennyiségben előállító üzemek

7 Fő tevékenységi körök

8 Beszerzés A tevékenység végzéséhez szükséges áruk és egyéb eszközök biztosítása, vásárlással, szabad és többletcsatornás forgalmazással. lépés: megrendelés (fajta, mennyiség, forrás, beszerzési feltételek, mód,megrendelő személye, szerződés) Lépés :megrendelt készletek üzletbe szállítása (eladó viszi, szállíttatja, szállítmányozó viszi ki) Lépés: eszközök, áruk átvétele: - mennyiségi - minőségi - értékbeni (árak, számla)

9 Raktározás Megőrzés, tárolás úgy, hogy az áru állagát megóvja.
Raktározás feladatai: - árubeszerzés, tárolás, értékesítés összehangolása - áru megóvása - szakosított tárolás - árukezelési feladatok Raktározás helyiségei - alaphelyiségek - raktári, admin és szociális helyiségek - kisegítő helyiségek

10 Termelés Folyamata: Előkészítés: kiválasztás, tisztítás, darabolás
- hőbehatás: hőkezelés, hőelvonás - összekeverés, elegyítés: sűrítés, lazítás - izesítés - formázás - bundázás Befejező műveletek - készentartás - tálalás - díszítés - expediálás IV. Kiegészítő folyamatok: mosogatás, hulladéktárolás

11 Értékesítés Hagyományos: közvetlen vagy közvetett
Vendégnek történő eladás folyamata. Csoportosítása: I. Értékesítés módja szerint: Hagyományos: közvetlen vagy közvetett modern: önkiszolgáló, büfé, svédasztal, automata II. Értékesítés helye szerint: üzleten belüli és kívüli III. Értékesítés ideje szerint: egész évben, idényben, idény jelleggel Jellege szerint: azonnali, viszonteladás, bizományosi Vendégkör szerint : nyílt vagy zárt értékesítés Értékesítés rendszere szerint: étlap (a la carte) szerint table d hote (egységes ételfogy) menü (korlátozott választás) svédasztal

12 Értékesítést közvetlen megelőző folyamatok
Előkészítés - kiszolgáló tér kialakítása - szükséges eszközök biztosítása - eszközök, áruk előkészítése - fel,- kiszolgáló felkészülése - rend ellenőrzése Kiszolgálás, felszolgálás - vendég fogadása - igényfelmérés, rendelés felvétel - felszolgálás - fizettetés, panaszintézés - eszközök lerámolása - vendégtávozás utáni és körüli teendők

13 Szolgáltatás Emberi tevékenység Lehet szálláshelyhez vagy vendéglátó egységhez kapcsolódó Mellékmunka folyamatok: - irányítás, vezetés - munkaszervezés - ügyvitel - ellenőrzés, javítás, karbantartás - mosogatós, hulladéktárolás

14 Vendéglátó egységek helyiségei
Árubeérkezések helyiségei: - gazdasági folyosó - áruátvevő Hűtők, tárolók (szárazáru, cukrász, ital stb, raktárak Termelést előkészítő helyiségek zöldség, hús, hal, tojás stb. Termelő helyiségek meleg,- hidegkonyha, tészta,- diétás konyha, tej,kávékonyha, cukrászkonyha Mosogató helyiségek: fehéredény, fekete edény, szállítóedény mosogató Vendégforgalmi helyiségek szélfogó, előtér, ruhatár, illemhely, fogyasztótér Szociális helyiségek Kiegészítő helysiégek pl. irodák Épületgépészeti helysigéek

15 Gépek, berendezések Árukezelés gépek: pl. mérlegek, italmérők
Termelés gépei: pl. munkaasztalok, szeletelők, habkészítők Értékesítés gépek: asztalok, pénztárgép stb.

16 Felszerelések Termeléshez szükségesek: pl. darálók, tálak, tányérok, reszelők stb. Értékesítéshez használt: evőeszközök, nyitók, sószóró, terítők

17 Készletek Forgóeszközök közül azok a vagyontárgyak, amelyek raktározhatók, mennyiségi mérőszámokkal mérhetők. Lehetnek: ANYAGOK ÁRUK

18 Munkakörök Termelést, értékesítést előkészítők: raktáros, pincemester, gazdasszony stb. Termelő munkakörök pl. konyhafőnök, szakács, cukrász, kézilány Értékesítő munkakörök : pincér, pénztáros, mixer, büfés stb. Szolgáltató munkakörök: ruhatáros, zenész, wc-s néni stb. Ügyviteli munkakörök Műszaki munkakörök pl. karbantartók Vezető munkakörök

19 Szakképesítéshez kötött munkakörök
Vendéglátó szakmenedzser Vendéglős Portás-recepciós Cukrász, szakács, pincér Vendéglátó eladó Panziós-falusi vendéglátó Mixer szobaasszony

20 Szakképesítéshez kötött tevékenységek
Meleg és hidegkonyhai termék készítés Cukrászati termék készítés Vendéglátó értékesítők Szállodai tevékenységek Vezetői tevekenységek

21 Üzletkör csoportok Melegkonyhás vendéglátóhely (étterem, vendéglő, csárda, gyorsétkező, étkezde,kifőzde, söröző, kávéház, étkező kocsi) Italüzlet (italbolt, borozó, teázó, drinkbár, sörbár, kocsma Egyéb vendéglátóhely (snack-bár, grill bár, tejbár, bisztró, pecsenyesütő, falatozók, fagylalkozó Zenés szórakozóhelyek (mulató, varieté, bár, diszkó)

22 Munkahelyi vendéglátóhelyek
Főzőkonyhák 2220 munkahelyi büfé Egyéb üzletkörcsoport Catering 2400 Rendezvény étkeztetés Kategorizálás I – től IV- ig.


Letölteni ppt "A vendéglátás jellemző vállalkozási formái"

Hasonló előadás


Google Hirdetések