Törvényes öröklés és végrendelet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
ÖRÖKLÉSI JOG előadásvázlat es tanév, II. félév.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Házassági Vagyonjogi Szerződés
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Elővásárlási, visszavásárlási, vételi és eladási jog
A Repülésbiztonsági Kockázat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Jogi alapismeretek 2013.
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Öröklési szerződés és Köteles rész
Előadó: Dr. Csányi István,
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
Kereskedelmi szerződések joga
A kétszintű érettségi.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
1993-as közoktatási törvény
Alternatív vitarendezés • választottbíráskodás [1994: LXXI. tv. (Vábtv
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Nemzetközi magánjog II.
Merre tovább a középiskola után?
Kétszintű érettségi vizsga
A személyiség mint komponensrendszer
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Színházi élet - Németh Antal
Online zaklatás Olyan szándékos, esetenként ismétlődő viselkedés, melynek célja a bántalmazás, károkozás, és amely valamilyen digitális technológiát alkalmazva.
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Törvényes öröklés és végrendelet Készítette: Vanda Bernadett

Törvényes öröklés általános szabályai Mikor érvényesül a törvényes öröklési rend? Kik a törvényes örökösök? rokonok meghatározása a Ptk. szerint (egyenes-,oldalági)

Törvényes öröklési sorrend I. Törvényben meghatározott örökösök Törvényben meghatározott sorrend Kivételt nem engedő sorrend, szigorú rangsor

Törvényes öröklési sorrend II. Leszármazók törvényes öröklési sorrendje: gyermekek öröklése távoli leszármazók törvényes öröklése Házastárs törvényes öröklése Felmenők és oldalrokonok öröklése (parentéláris öröklés) Az állam, mint törvényes örökös

Házastárs törvényes öröklése Feltétele: házasság Kizáró ok: házassági életközösség a halál időpontjában nem állt fent, és nem volt visszaállítható állapotban Lehet: Egyedüli örökös Leszármazott melletti örökös Szülő melletti örökös

Felmenők és oldalrokonok öröklése (Parentéláris öröklés) Parentéla: - magyar öröklési jog tradícionális eleme Három teljes parentéla Egy csonka parentéla Szülői parentéla Nagyszülői parentéla Dédszülői parentéla Csonka parentéla

Állam, mint törvényes örökös Ha más örökös nincs, az államra száll a hagyaték Törvényes és szükséges örökös Törvényes örökösként nem utasíthatja vissza a hagyatékot (végrendeletiként igen) Az örökhagyó tartozásaiért csak a hagyaték értékéig felel

Özvegyi jog Két eset: Mire terjed ki? Meddig áll fent? Korlátozható-e? leszármazók állagöröklése mellett ági vagyon tekintetében Mire terjed ki? Meddig áll fent? Korlátozható-e?

Ági öröklés Felmenő és oldalági rokonok törvényes öröklésének kiegészítője Ki örökli? Mi van akkor, ha nincs ági örökös? Mire terjednek ki az ági öröklés szabályai? Követelhető-e a már meg nem lévő ági vagyontárgy pótlása vagy ellenértéke? A volt házastárs mit tehet az ági vagyon követelőjével szemben? Hogyan kell az ági vagyontárgyat a jogosultnak kiadni?

végrendelet Végintézkedésen alapuló öröklés Végintézkedési képesség Formái: Végrendelet Öröklési szerződés Halál esetére szóló ajándékozás

Végrendelet II. Végrendelet: Minimális alaki kellékei Örökhagyó egyoldalú jognyilatkozata, amelyben vagyonáról vagy annak egy részéről halála esetén rendelkezik Minimális alaki kellékei Külsőleg látszódnia kell, hogy az örökhagyó személyesen tette Halál esetére szóló olyan nyilatkozat, amelyből a végrendeleti minőség kitűnik

Végrendelet fajtái Közvégrendelet Írásbeli magánvégrendelet: Holográf Allográf Közjegyzőnél letett végrendelet Alakszerűségi követelmények

Szóbeli végrendelkezés Mikor lehet szóban végrendelkezni? ( ehhez kapcsolódóan mi tekinthető életet fenyegető rendkívüli helyzetnek?) Alakszerű követelményei Tanú szóbeli végrendeletnél ki lehet? Meddig érvényes?

Végrendelet legtipikusabb tartalmi elemei 1.) örökösnevezés 2.) kizárás 3.) hagyományrendelés 4.) meghagyás

Végrendelet érvénytelensége Érvénytelenségi okok: Végrendelkezési képesség hiánya Végrendeleti akarat fogyatékossága Végrendeleti akarat nyilvánításának hibája Végrendelet tartalmi hibája

Végrendelet hatálytalansága Esetei: Visszavonás Új végrendelet tétele Visszavétel Időmúlás Érvénytelenség és hatálytalanság összevetése

Köszönöm a figyelmet!