Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József."— Előadás másolata:

1 TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József

2 TERMÉKFELELŐSSÉG A minőségért való helytállás jogintézményei
a) szavatosság b) jótállás c) kártérítés d) termékfelelősség

3 TERMÉKFELELŐSSÉG A szavatosság
A terméknek az átadás időpontjában kell a szerződésben vagy jogszabályban kikötött feltételeknek megfelelnie. A vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba előfordulása egyrészt az eladó terhére róható fel, másrészt a termékben már az átadás pillanatában meg volt. Tehát a felelősség egy meghatározott ponthoz, az átadáshoz kapcsolódik. A szavatossággal az eladó felelősséget vállal azért, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejlett hibája, amely csak később fog kiderülni.

4 TERMÉKFELELŐSSÉG A jótállás
A jótállás (vagy más szóval: garancia) esetén a jótálló a termék hibátlanságát egy meghatározott időtartamra (a jótállási idő tartamára) biztosítja (a gyártó, forgalmazó garantálja, hogy a megvásárolt termék legalább a jótállási idő alatt kifogástalanul fog működni) A jótállási idő lejárta után a szavatossági szabályok továbbra is érvényesek.

5 TERMÉKFELELŐSSÉG A kártérítés
A termékhiba esetén az érvényesíthető igények körébe tartozik a klasszikus, vagyis a felróható magatartáson alapuló kártérítési igény .

6 TERMÉKFELELŐSSÉG Mi számít hibának:
A termék akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amely általában elvárható, figyelemmel különösen a termék - rendeltetésére - ésszerűen várható használatára, - a termékkel kapcsolatos tájékoztatásra, - a termék forgalomba hozatalának időpontjára - a tudomány és a technika állására.

7 TERMÉKFELELŐSSÉG Termékfelelősség definíció 1993. évi X. törvény
A termékfelelősség alapján elsődlegesen a gyártó (importáló) felel a termék hibája által okozott károkért. 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről

8 TERMÉKFELELŐSSÉG 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről
Preambulum:(bevezetés, előszó) Magyarország részvétele a nemzetközi gazdasági integrációban, az áruforgalom biztonsága, a fogyasztók érdekeinek védelme, valamint a termékek korszerűsítésének fokozása és minőségük javításának követelménye szükségessé teszi, hogy a modern termelési feltételek mellett a gyártót a hibás terméke által okozott kárért az általánosnál szigorúbb felelősség terhelje.

9 TERMÉKFELELŐSSÉG termék:
minden ingó dolog - akkor is, ha utóbb más ingó vagy ingatlan alkotórészévé vált -, valamint a villamos energia. Kivételek ez alól a földművelés, az erdőgazdálkodás, az állattenyésztés, a halászat és a vadászat feldolgozatlan termékei.

10 TERMÉKFELELŐSSÉG gyártó:
a végtermék, a résztermék, az alapanyag előállítója, valamint aki a terméken elhelyezett nevével, védjegyével vagy egyéb megkülönböztető jelzés alkalmazásával önmagát a termék gyártójaként tünteti fel.

11 TERMÉKFELELŐSSÉG importáló:
a külkereskedő, illetve a külkereskedelmi bizományi szerződés esetén a megbízó

12 TERMÉKFELELŐSSÉG kár:
a) valakinek a halála, testi sérülése vagy egészségkárosodása folytán bekövetkezett vagyoni és nem vagyoni kár; b) a hibás termék által más dologban okozott, 500 Euro-nál nagyobb összegű kár, ha az a más dolog szokásos rendeltetése szerint magánhasználat vagy magánfogyasztás tárgya, és azt a károsult is rendszerint ilyen célra használta.

13 TERMÉKFELELŐSSÉG A törvény szabályai szerint a termék gyártója felel a termék hibája által okozott kárért Import termék esetén a törvénynek a gyártóra vonatkozó rendelkezéseit az importálóra is megfelelően alkalmazni kell. Ez a szabály nem érinti az importálónak a gyártóval szemben érvényesíthető igényét Ha a termék gyártója, illetőleg importálója nem állapítható meg, a termék minden forgalmazóját gyártónak kell tekinteni mindaddig, amíg a forgalmazó a gyártót vagy azt a forgalmazót, akitől a terméket beszerezte, a károsultnak meg nem nevezi. (30 nap) A kárt, a termék hibáját és a kettő közötti okozati összefüggést a károsult köteles bizonyítani

14 TERMÉKFELELŐSSÉG Elvek: A gyártó felelőssége korlátlan
A gyártónak kell bizonyítani, hogy a kárigény nem indokolt. Nem terjed ki a szolgáltatások területére. Jogi eljárás alapja a gyártó országának termékfelelősségi törvénye. Védelem a terméktájékoztató és a minőségügyi rendszer. A károsult kártérítési igényét hároméves elévülési határidő alatt érvényesítheti. A gyártót az e törvényben meghatározott felelőssége az adott termék általa történő forgalomba hozatalától számított tíz évig terheli, E törvény rendelkezései nem alkalmazhatók a) az egészségügyről szóló törvényben meghatározott gyógyszerkárokra; b)az atomenergiáról szóló törvényben meghatározott károkra,

15 TERMÉKFELELŐSSÉG Mentesülés a felelősség alól
Ha a GYÁRTÓ bizonyítja, hogy a terméket nem hozta forgalomba, vagy a terméket nem üzletszerű forgalmazás céljából állította elő, illetve azt nem üzletszerű gazdasági tevékenysége körében gyártotta vagy forgalmazta, vagy a termék az általa történő forgalomba hozatal időpontjában hibátlan volt és a hiba oka később keletkezett, vagy a termék általa történő forgalomba hozatala időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető, vagy a termék hibáját jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazása okozta. Az ALAPANYAG vagy a RÉSZTERMÉK gyártója mentesül, ha bizonyítja, hogy a hibát a végtermék szerkezete, illetőleg összetétele okozta, vagy a hiba a végterméket gyártó utasításának a következménye. A gyártó NEM MENTESÜL a felelősség alól a károsulttal szemben, ha a kár bekövetkeztében harmadik személy magatartása is közrehatott. Ez nem érinti a gyártónak a harmadik személlyel szemben érvényesíthető igényét.

16 KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "TERMÉKFELELŐSSÉG Dr. Gályász József."

Hasonló előadás


Google Hirdetések