3. tétel.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
M OBILROBOT - PROGRAMOZÓ VERSENY Készítette: Szomjas Oroszlánok Team.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Perifériák Készítette: Friss István Dávid. A perifériák csoportosítása Bemeneti (Input) eszközök Kimeneti (Output) eszközök Be-és kimeneti (I/O) eszközök.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Internet tudományos használata
MÁV-START Zrt. Budapest, december
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Térkép készítése adataiból
Részekre bontás tilalma
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Sínrendszerek Rontó Péter.
Összeállította: Horváth Józsefné
A Repülésbiztonsági Kockázat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Az Internet megismerése
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Elektronikus számlázás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Munkanélküliség.
Önköltségszámítás.
Környezeti Kontrolling
NAGYKITERJEDÉSŰ METEOROLÓGIAI MÉRŐHÁLÓZATOK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI
Új pályainformációs eszközök - filmek
Sigfox technológia és hálózatok
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Megújuló energiaforrások
Járműtelepi rendszermodell 2.
A tudáspiacok.
Készítette: Koleszár Gábor
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
GDPR – Adatvédelmi kihívások a könyvtárakban
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

3. tétel

Önre hárul a külső logisztikai láncban megoldandó egyik sajátos feladat, azaz a szállítás alatt lévő áruk követése. Milyen információkkal kell rendelkezni ahhoz, hogy ezt a feladatot megoldja? Információtartalom vázlata A GPS-rendszer és alrendszerei A vezérlő-ellenőrző alrendszer részei A GPS rendszerek helymeghatározási szolgáltatásai A helymeghatározás alapja

GPS A vállalati információs folyamat is átnyúlik a vállalat határain. A külső logisztikai láncban megoldandó egyik sajátos feladat a szállítás alatt lévő áruk követése, amely egyet jelent a szállító eszközök követésével. Az eszközök, áruk, szállítmányok földrajzi helymeghatározásának egyik korszerű és sajátos eszköze a GPS (Global Positioning System, globális helymeghatározó rendszer). A logisztikai rendszerek külső szállítási alrendszerében kiemelt jelentősége van a szállítóeszközök és a rakományok pontos: földrajzi helymeghatározásának, illetve mozgásuk folyamatos és lehetőleg emberi beavatkozás nélküli követésének. Ezt a feladatot látja el a teljes Föld felületére kiterjedő GPS-rendszer.

A rendszer felépítését tekintve három részből, alrendszerből tevődik össze: a műholdas alrendszer, a vezérlő-ellenőrző alrendszer és a felhasználói alrendszer. A műholdas alrendszer jelenleg 24 műholdat foglal magában, amelyek 20 200 km magasságban keringenek a Föld körül. A keringési idő 12 óra, és közel azonos földi nyomvonalon haladnak végig. A pályákon olyan módon helyezkednek el egymástól 60o-kal eltolva, hogy bármely pontról, minden időpontban legalább 6 műhold által sugárzott jel legyen fogható a Föld bármelyik pontján.

A vezérlő-ellenőrző alrendszer két részre osztható: Központi vezérlő állomás, amely Colorado-ban, az Egyesült Államokban található, ill. öt megfigyelő állomásból álló hálózat. Az állomások a Csendes-óceán, az Indiai-óceán, az Atlanti-óceán szigetein és Colorado-ban helyezkednek el. A megfigyelő állomások mérik a műholdakról kibocsátott jeleket, amelyeket egy minden műholdat leképező modellbe visznek be. A modell pontosan kiszámítja a pálya adatait és a műhold órájának korrekcióját. A központi vezérlő földi antennákon keresztül juttatja vissza a pálya-, és időadatokat. A műholdról ezeknek egy részhalmaza kerül vissza a vevőre.

A GPS-rendszereknek két helymeghatározási szolgáltatása van 1. PPS (Precise Positioning System, pontos helymeghatározás), amelyet csak erre a célra minősített felhasználók alkalmazhatnak, például az amerikai és vele szövetséges hadsereg, bizonyos kormányszervek. Pontossága horizontálisan 22 méter, vertikálisan 27,7 méter, idő 100 nanoszekundum. (Újabban ennél már pontosabb) 2. SPS (Standard Positioning System, szabványos helymeghatározó rendszer), amelyet polgári célra fejlesztettek ki, korlátozás és költségmentesen bárki használhatja, aki rendelkezik vevőkészülékkel. Pontossága: horizontálisan: 100 m, vertikálisan: 156 m, idő: 340 nanoszekundum.

A helymeghatározás alapja A helymeghatározás alapja a műholdak és a felhasználó vevője közötti távolságok mérése. A távolságmérést idő mérés alapján mérik. A kisugárzott jel, amely közel fénysebességgel halad, véges idő alatt éri el a vevőt. Az eltelt időből számítható ki a megtett távolság. A szállítmány földrajzi koordinátáinak meghatározása a legfontosabb feladat. Ezen kívül szolgáltatásként elérhető még a gépkocsi fedélzeti kijelzőn való folyamatos nyomon követése, a menetteljesítményre vonatkozó információk regisztrálása, a raktér felügyelete (hőmérséklet, páratartalom), vészhelyzetek jelzése is.

A GPS-rendszer és alrendszerei   A vezérlő-ellenőrző alrendszer részei A GPS rendszerek helymeghatározási szolgáltatásai A helymeghatározás alapja 20