Vízparti városok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Gyógy és termálfürdők Budapesten. Az ókortól napjainkig A budapesti gyógyfürdők története egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Már ebben az időben több.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
SZOVÁTA HAT Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.
Gyógyfürdők és egészségturizmus Magyarországon Készítette: Szücs Kata Fruzsina 11.B.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
Termálvizek külföldön Hazánk a világ 5. termálhatalma Csupán csak Izland, Japán, Olaszország és Franciaország előzi meg A hazai termálvíz kiemelkedő minőségű,
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
MOSONMAGYARÓVÁR MOSONMAGYARÓVÁR A MOSONI-DUNA ÉS A LAJTA TALÁLKO- ZÁSÁNÁL, AZ OSZTRÁK ÉS A SZLOVÁK HATÁRTÓL 15 KM-RE FEKSZIK. MÁR A RÓMAI KORBAN ŐRHELY.
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Helyi védett értékek bemutatása
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Az erdélyi gyógyturizmus
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Lechner Ödön.
Osztálykirándulás 2016 (Szécsisziget).
Csodálatos Magyarország
Készítette: Rubik László 5/c
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Alsóörsről Csopakra, 2. rész Készítette: Szabó Lilla
Nemzeti parkok szerepe az ökológiai szemlélet megismertetésében és formálásában
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
MIÉRT SZŐKE? 6.A Dth
Víz a lakásunkba.
Duna.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Recsk.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Colorianne Reinforce-B
A Sztetoszkopók bemutatkoznak….
KészítetteKálmán és Olivér:
Dunaújváros: új utakon
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A nagyváradi bazilika.
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
E G E R S Z A L Ó K.
A közlekedés és az idegenforgalom
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Pécs törökkori emlékei Bianka
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
Képfelismerés Siófok.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Csókakőről Gántra Készítette: Szabó Lilla
Iglódi István rendezése
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Felsőörsről Alsóörsre Készítette: Szabó Lilla
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Szarvas Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik.
A Föld, mint égitest.
Elődeink nyomában Erdélyben
HATÁRTALANUL 2019 CSÍKSZEREDA - SOPRON
Víz Víz.
Előadás másolata:

Vízparti városok

Budapest Magyarország fővárosát a Duna szeli ketté. Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. kerületben a Naplás-tó, amelynek közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet. A Naplás-tó a közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A városban több kiváló horgászvíz is található, melyek közül kiemelkednek a Duna adta horgászhelyek, ilyen például a Hárosi-öböl.

Győr A Duna jelentős hatást gyakorol a városra. A folyót 1886 és 1894 között szabályozták. Győr legjelentősebb folyója a Mosoni-Duna, amelyet a Dunával együtt szabályoztak. 1907-ben megépítették a rajkai zsilipet, amellyel az árvíz teljesen kirekeszthető a Mosoni-Dunáról. 1924-ben fejezték be az Iparcsatorna építését. Az 1980-as években a Mosoni-Dunának új medret építettek, amelyet „Püspökerdei-átmetszésnek” neveznek. A város másik nagy folyója a Rába: ennek szabályozását 1893-ban fejezték be. A harmadik folyó a Rábca. A Répce és a Rábca ugyanazon folyó nevei: a Hanság területén felveszi a Kis-Rábát, innentől hívják Rábcának. Győrben termálvizeket is találtak. A Marcalt szabályzásakor 1893-ban a Rába torkolata közelében, annak régi medrébe vezették át.

Szeged Szeged fürdőkben és termálvizekben gazdag. Legnagyobb folyólya a Tisza. Az Anna Gyógy-, Termál-, és Élményfürdő vízét 1927-ben vezették be a Városi Gőzfürdőbe. majd 1938-ban nyerte el a gyógyvíz rangot. 2004-ben újították fel. A Fizio- és Balneoterápiás Központ a 944 m mélyről feljutó 58 fokos ún. Anna-gyógyvizet használja a kezelések alkalmával, mely alkáli-hidrogén-karbonátos ún. lágy hévíz. Ivókúraként és fürdőkúraként egyaránt alkalmazzák. Partfürdő Szegedi Ligetfürdő Gyógy- és Termálfürdő -Szeged Napfényfürdő Aquapolis szeged Sziksósfürdő

Mosonmagyaróvár A Lajta folyó keresztül folyik a városon. A Mosonmagyaróvári szélerőmű-parkban 12 szélerőmű működik, hazánkban itt volt 2007-ben a legtöbb szélkerék. 2008 decemberében már mintegy 45 szélerőmű található a város északi és nyugati határában, melyek hazánkban egyedülálló látványt nyújtanak. Mosonmagyaróvári vár és erődrendszer (a 13. századtól) Római katolikus templomok (barokk stílus) Flexum Termál - gyógyfürdőHansági Múzeum Református templom

Fertőrákos A Fertőhazai oldalán csak a Fertőrákoshoz közel eső partszakaszon van strand és vízisport telep, de ez közigazgatásilag Sopronhoz tartozik. Két kőbánya van a településen, az évente közel kétszázezer embert vonzó látogatható bánya a község északi részén található. A püspöki kastély egyemeletes, rokokó homlokzatú, szabadon álló A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája voltépület belső udvarral. Fontos látnivaló még a Püspöki vízimalom is.

Tokaj Legfőbb folyója a Tisza. Látványosságai: Erzsébet királyné hídja Az elpusztult tokaji vár Rákóczi-kút Finánc-dombi kilátó Rákóczi Pince Tokaji Galéria Tokaji Borok Háza Tokaji Múzeum Borospincék

Orfű A legfőbb vonzereje a településnek a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített három mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne. A település nevezetessége még az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum és a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található. Orfűn két fokozottan védett barlang található, a Mészégető-források barlangja és az Orfűi Vízfő-barlang.

Baja Hajózás: A Bajai Országos Közforgalmú Kikötő, Magyarország második legjelentősebb kikötője a Duna-Majna-Rajna víziút-rendszeren. Látványosságok: A Szentháromság tér a Sugovica folyóval, a Városházával és a Szentháromság-szoborral Éber Emlékház – Galéria Ferences templom és kolostor Belvárosi Szent Péter és Szent Pál Templom Szent Rókus-kápolna Szent János-kápolna

Sukoró Meleghegyi gránitsziklák Angelika-forrás Arborétum Római katolikus templom Református templom Néprajzi Ház Minden évben kajak-kenu versenyeket is szoktak rendezni a falu külterületén. Ilyen például a Vidék bajnokság, Országos bajnokságok és a régiónként megrendezett Duna-Régió Diákolimpia.

Poroszló A község egyik legfőbb vonzereje a 127 km2-es Tisza-tó. Látványosságok: Tisza-tavi madárrezervátum. Tisza-tavi Ökoturisztikai Tanösvény és Vízisétány. Millenniumi emlékpark Százéves kocsányos tölgyek a Cserőháton 2012-ben nyílt meg a Tisza-tavi Ökocentrum Európa legnagyobb édesvízi akváriumával, ahol pl. vizák is láthatók.

Bánk Bánk Nógrád megye délnyugati részén található község. Fekvését, a táj jellegét a Cserhát dombjai határozzák meg. Látnivalók: Evangélikus templom (késő barokk, 1791) Szlovák tájház Bánki-tó

Tata Tata közepén az Öreg-tó terül el, partján áll a Tatai vár. A vár mellett az Esterházy-kastély áll, utána a Hősök tere következik. E mellett van a Tanoda tér, ahol a gimnázium és a kollégium található. Ettől távolabb Tata óvárosának központjában a Kossuth tér terült el, a Római Katolikus plébániatemplommal és a városházával. Ebből nyílik a Kocsi utca a református templommal, felette magasodik a Kálvária-domb, a kilátótoronnyal és a geológiai parkkal.

Magyarország folyói

Leghosszabb folyónk a Duna,2850 km-es hosszából összesen 417 km tartozik hozzánk. A második a Tisza,962 km-es hosszából Magyarországi szakasza 584,9(A Tisza a Duna mellékfolyója).

A Duna -Mellékfolyói:A jobb parton a Lajta,Rábca,és a Rába, aztán a Sió-csatorna,,és végül a Dráva. A bal parton csak egy mellékfolyó van,az Ipoly. -A Duna Európa második leghosszabb folyója,11,7%-a lelhető fel Magyarországon. Két kis patak összefolyása után Donaeueschingennél kezdődik,délkeleti irányba folyik és 2850 km-et tesz meg egészen a Fekete-Tengerig. -A világ „legnemzetközibb” folyója, 10 országon fut végig,sok sok túristát vonzó látványosságnak számít.Jelentős városai:Bécs,Pozsony,Belgrád,Budapest,és Belgrád -Vízhozama:6500 m3 A Duna Visegrádnál

Tisza Mellékfolyói: A jobb parton a Bodrog,Sajó,Hernád,és a Zagyva. A bal parton a Túr,Szamos,Kraszna,a Körösök,Berettyó,Hortobágy-Berettyó,Hármas-Körös, a Sebes-Körös,Kettős-Körös, a Fehér Körös,a Fekete Körös,és végül a Fehér-Körös és Maros. -A Fekete-és Fehér Tisza összefolyásából keletkezik Ukrajnában,érinti Szerbiát,Ukrajnát,Magyarországot,Romániát,Szlovákiát. A Tisza torkolata Titelnél

Magyarország Tavai

Balaton Magyarország és Európa legnagyobb édesvízű tava

Balaton Tektonikus eredetű 77 km hosszú Átlagos szélessége 7.5 km

Balaton Élővilága Halak: dévérkeszeg, Ponty Tihany Növények: levendula, nád, szőlő Bor: Balatonboglár, Badacsony

Balaton Turizmusa Előnyök Hátrányok Vitorlázás Kék szalag Horgászat Fesztiválok Nemzeti Parkok Minőségi szálláshelyek hiánya Infrastruktúra Szolgáltatások ára Munkaerő hiány Idegen nyelvtudás

Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava kedvelt üdülőhely Átlagos Mélység: 1.5m Átlagosan 26-27°C

Velencei-tó Harmadát nádas borítja 10.8 km hosszú nátriumban és magnéziumban gazdag. A part hossza eléri a több mint 28,5 km-t.

Velencei-tó Turizmusa Táborok Horgászat

Velencei-tó Élővilága Ponty, Csuka.

Fertő tó Ausztria és Magarország határán van. Harmada van Magyarország területén Világörögség része Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő tó 1.8 m mély 60%-a nád Szerves anyagok miatt barnás színű

Fertő tó Turizmusa Nemzeti Park Biciklitúrák Eszterházy-kastély Hajózás Fertő-Rákosi kőfejtő

Fertő tó Élővilága A tó őshonos madara az üstökös réce. Csőre színe piros.

Tisza tó Az Alföld északi részén található

Tisza tó 7 m. mély Önálló ökocentruma van Mesterséges.

Híresebb Termálfürdőink

Széchenyi fürdő Építész: Czigler Győző Európa legnagyobb fürdője Európa legmelegebb forrásvize itt tör fel A fürdő vize javasolt ízületi betegségekre

Hajdúszoboszló Európa legnagyobb üdülőhelye Rendelkezik stranddal, uszodával, aquaparkal és élményparkkal

Egerszalók az itt feltörő meleg víz 65-68°C az itt lévő víz jó ízületi problémákra ésreumatikus betegeknek

Miskolctapolca Rendelkezik barlangfürdővel Az itteni víz sótartalma alacsonyabb az átlagnál 2016-ban elnyerte az év fürdője díjat

Gyula 9 különböző gyógymedence 2005m mélyről feltörő víz A víz kiváló mozgásszervi panaszokra