Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzeti parkok szerepe az ökológiai szemlélet megismertetésében és formálásában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzeti parkok szerepe az ökológiai szemlélet megismertetésében és formálásában"— Előadás másolata:

1

2 Nemzeti parkok szerepe az ökológiai szemlélet megismertetésében és formálásában
Malatinszky Ákos

3 Hétköznapi hasonlatok
Ha a Föld akkora, mint egy alma, akkor a földkéreg tizedolyan vékony, mint az alma héja, a földi élet és a vízburok pedig nem több, mint az alma héján a hamvasság a kéreg alatt forró, izzó óceán: a földköpeny ennek legfelső része kemény, a kéreggel együtt mozog, mint a tutaj a víz színén

4 Hétköznapi hasonlatok
Ha a Föld története egy könyvsorozat, amelynek minden oldalára 1 millió év történetét írták, akkor ez összesen oldal. 9 kötetbe rendezve (kötetenként 500 oldallal) az embert az utolsó kötetben az utolsó előtti lapon találjuk meg először, az emberiség írott történelme pedig az utolsó lapon, az utolsó előtti sorban kezdődik.

5 A szemléletformálás eszközei 1.
Erdei iskolák „Az erdei iskola az anyaiskola székhelyétől különböző helyszínű, a környezet adottságaira építő többnapos tanulásszervezési forma. A terepi ismeretszerzést közös cselekvéshez köti. A tanítás helyszínével szorosan és szervesen összefügg a tananyag, a képességfejlesztés és a közösségi tevékenységekhez kötődő szocializáció.” (Lehoczky J.)

6 Tehát: fontos tanulásszervezési forma, legfontosabb sajátossága a komplexitás a tanulókat a természetes környezet egészével ismertetjük meg, nincsenek tantárgyak, a megismerés célja, hogy a diákok minél inkább elmerüljenek az adott jelenségben és felfedezzék a fontos összefüggéseiket nem csak az oktatás a feladata, fontos, hogy a diákok közösen részt vegyenek a tevékenységrendszer kialakításától kezdve az utólagos értékelésig tartó valamennyi fázisban.

7 A nemzeti parkokban 2012-ben összesen 1,4 millió látogatót regisztráltak, ami az előző évhez képest 10%-kal több vendéget jelent. 2011-ben a regisztrált vendégek 59%-a kifejezetten a nemzeti park meglátogatása céljából kelt útra, többségük (51%) családdal együtt érkezett

8 Az igazgatóságok fenntartásában jelenleg 28 fogadó-, látogató- és oktatóközpont üzemel,
emellett 161 saját fenntartású tanösvény, 8 tájház, 3 arborétum és botanikus kert, 52 egyéb bemutatóhely és 42 turizmus számára megnyitott barlang

9 Duna-Ipoly Nemzeti Park

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23 Balaton-felvidéki Nemzeti Park

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Duna-Dráva Nemzeti Park

36

37

38

39

40

41

42 Kiskunsági Nemzeti Park

43

44

45

46

47

48 Duna-Ipoly Nemzeti Park, Nagykőrös

49

50 Matsalu Nemzeti Park látogatóközpontja, Észtország

51 Museonder: De Hoge Veluwe Nemzeti Park, Hollandia

52 Glacier Nemzeti Park, Kanada

53

54

55

56

57

58 Jelenleg erdészeti vállalatok üzemeltetésében 29,
nemzetipark-igazgatóságok fenntartásában 15 erdei iskola működik

59 A szemléletformálás eszközei 2.
Táborok (természetismereti / természetvédelmi) Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és máig egyik leggyakoribb környezeti nevelési forma. MME: három évtizede rendszeresen szervezett ornitológiai és természetvédelmi táborok Göncöl Szövetség és tagszervezetei: húsz éve indított Süni táborok gyerekek általi természetmegfigyeléstől fiatalok természetvédelmi munkavégzéséig, tanösvények kialakításáig élőhely-rekonstrukcióig számos szinten kínálnak programokat, a tábort átívelő keretmese révén egységes rendszerbe foglalva a botanikai, zoológiai, geológiai, csillagászati, néprajzi és gyakorlati túravezetési ismereteket.


Letölteni ppt "Nemzeti parkok szerepe az ökológiai szemlélet megismertetésében és formálásában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések