A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
…több, mint 20 éve a piackutatásban… TREND BUDAPEST PIACKUTATÓ ÉS MARKETING KFT. TREND INTERNATIONAL MARKET RESEARCH LTD. TREND BUDAPEST PIACKUTATÓ ÉS.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Biyovis Teakeverék. A teakeverékben található gyógynövények célja a szervezetben felgyűlt ártalmas salakanyagok lebontása, eltávolítása, valamint a napi.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Matlák Tímea B. A. Z. Megyei Kórház Intézeti Gyógyszertár Budapest Parenterális Munkacsoport Találkozó.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A SZÖVET Szerveink szövetekből állnak!
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Egészséges táplálkozás
Védőoltások immunológiája
Fehérjék szabályozása II
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében Erdélyi-Sipos Alíz MSc Főtitkár, Magyar.
Dr. Kovács László Főtitkár
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Sejtbiológia.
ENZIMOLÓGIA.
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Légzés-szövettan.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Downstream Power Back Off (DPBO)
A talajok szervesanyag-készlete
Új molekuláris biológiai módszerek
Metabonomikai vizsgálatok a gyógyszerkutatásban
Növények világa.
Operációkutatás I. 7. előadás
32. Lecke A szénhidrátok lebontása
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
Downstream Power Back Off (DPBO)
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Életfeltételek, források
3. A robot képernyőmenüje
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Fehérjék funkciói.
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
szabadenergia minimumra való törekvés.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Összeállította: J. Balázs Katalin
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
A bioszféra.
Megfordítható reakciók
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje

Peptid kötés

Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs. nem-esszenciális - poláros vs. nem poláros - savas és alkalikus kémhatásúak

A fehérjék emésztése a gyomorban és a patkóbélben a pepszinogénből (fősejtek termelik) a sósav (fedősejtek termelik) hatására pepszin keletkezik, ami bontja a fehérjéket a Phe és Tyr aminosavaknál. A pepszin endopeptidáz és nagy molekulájú peptideket hasít ki. A sósav elválasztásban segít a gasztrin hormon. Kimozin: kazeinogénból kazeint képez (denaturált fehérje) A duodenumban a pepszin inaktiválódik. A hasnyálmirigy endo- és karboxipeptidázok hatására kisebb peptidekig vagy aminosavakig folyik a bontás. A pancreas tripszinogént a bélhámban lévő enteropeptidáz aktiválja tripszinné. A tripszin Arg és Lys mellett hidrolizál. A tripszin aktiválja a kimotripszinogénből a kimotripszint. A kimotripszin az aromás aminosavak mellett hidrolizál. Az aktivált elasztáz a neutrális alifás aminosavak mellett bont.

A protein ‘turnover’ alakulása a szervezetben a táplálkozás függvényében A szervezet nitrogén háztartása normál körülmények között. Éhezés, alultápláltság, betegség lényegesen megváltoztatja ezt az egyensúlyt

Aminosavak (AA) anyagcseréje - az AA-ak nemcsak protein szintézishez szükségesek, de pl. hormonok, neurotranszmitterek szintéziséhez is. - táplálkozás után a máj a szabad AA egy részét azonnal lebontja, 1/3-át felhasználja fehérje szintézishez.

Egyensúly a nitrogén eliminációban a máj és a vese között Acidózis gátolja a máj Gln felvételét és a Gln lebontása így a vesében fokozódik. Ezáltal közvetlenül megszabadulhat a szervezet a H+-tól. Normál körülmények között csak kevés ammónia ürül a vesén át a máj a nitrogén nagy részét a karbamidba építi.

Életkorok szerinti ajánlás a napi fehérje felvétel mennyiségére AI – ‘adequate intake’ – megfelelő mértékű felvétel EAR – ‘estimated average requirement’ – megbecsült átlagos szükséglet RDA – ‘recomended daily amounts’ – ajánlott napi mennyiség

Egyes táplálékok fehérje tartalma a fehérje forrás mértékének megbecsülésére

Intermedier anyagcsere a szénhidrátok – zsírok – fehérjék között

Glikolízis Kulcsenzimek: hexokináz foszfofruktokináz piuvát kináz

A glikolízis anyagcsere útjának kapcsolódása a citrát körhöz Kulcsmolekulák: glukóz piroszőlősav acetil-CoA Az ábrán a zsírok és az aminosavak bekapcsolódási pontjai is láthatók

A glikolízis + citrát ciklus + terminális oxidáció energia termése

A terminális oxidáció (foszforilláció)