Élelmiszeripari mérnök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Történelmi bázisjogosultságok Szerletics Ákos Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal október 18.
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
HUNGARIKUMOK A FOGYASZTÓI KOSÁRBAN (MI LENNE HA?) Seregi J. – Holló G. – Gál I. – Pusztai P. Mosonmagyaróvár, október 5. XXXI. Óvári Tudományos Nap.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Az energiaital igazi arca Az energiaital olyan ital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Összeállította: Horváth Józsefné
Az egészséges táplálkozás
A napsugárzás jótékony hatásai:
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Egészségügyi közbeszerzések
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 39.hét Szeptember Hétfő Kedd
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Életfeltételek, források
Jejunális táplálás a gyakorlatban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak *
Avagy vissza az őskorba!
Szívünk egészsége – az egészséges táplálkozásról
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Épületek egészségtana
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Családi vállalkozások
Készítette: Honti Péter dietetikus 2018.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
Környezet egészségtan
Előadás másolata:

Élelmiszeripari mérnök Olcsón, egészségeset Az egészséges étrend olcsóbb, mint az egészségtelen SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök

ELSŐ LÉPÉS

Ha testünk víztartalma 20-25%-kal csökken, az ember szomjan hal. Mit igyunk? Ásványvizek (ízesített) ? Gyógyteák ? Gyümölcslevek? Sör,bor? Víztisztító berendezések?

Miért fontos a víz? lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást, szapora légzés, szívdobogás érzet, nyugtalanság, zavartság alakul ki hiányában részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában, minden élettani folyamat vizes közegben zajlik, befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt, közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában.

ELSŐ LÉPÉSEK - kielégítő mennyiségű nyál és emésztőnedv feltétele, - megfelelő bélműködés, - megfelelő hidratáltság fenntartása. Étkezési RITMUS felállítása (feltételes reflex) 5 x / nap

KÉRDÉSEK MIT ? (kolbászt; Húsleves+vasárnapi ebéd) MENNYIT ? (árt, vagy gyógyít?) MIKOR ? HOGYAN ? (rántott hal olajban)

A jól összeállított étrend „feladata”: Megkímélje a szervezetet minden felesleges emésztőrendszeri – és méregtelenítési többletmunkától, Elősegítse a felhalmozott – az immunrendszert és anyagcserét terhelő - salakanyagok kiürítését, A teljes értékű táplálkozás során bevitt vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, a szervezet ellenálló-képességét optimalizálják.

MELYIK EGÉSZSÉGES ? Sertészsír vaj olaj Müzli narancs Cola libazsír margarin tej Corn flakes gyümölcsjoghurt szalonna ásványvíz Csirkemell

MELYIK EGÉSZSÉGES ? Corn flakes gyümölcsjoghurt Sertészsír vaj olaj csak a hidegen sajtolt a jó Müzli fele cukor narancs Cola libazsír margarin tej Corn flakes gyümölcsjoghurt házi legyen szalonna ásványvíz Koleszterin: -immunrendszer Csirkemell

Táplálékallergia Légzőrendszeri tünetek: tartós rekedtség asztmás roham Bőrtünetek: csalánkiütés, kivörösödés viszketés, az arc feldagad Emésztőrendszeri tünetek: hányinger, hányás, vizes hasmenés hasi görcsök, tartós étvágytalanság vérszegénység, haspuffadás Egyéb: migrén

Mi az egészséges ?! Teljes értékű Természetes Finomítatlan Kiegyensúlyozott Évszaknak megfelelő Otthon készített

Táplálék piramis

Az „étrendek” tápanyag-összetétele Fontos, hogy az energiát adó tápanyagok megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. Ez annyit jelent, hogy a táplálékkal bevitt energia 15 %-át fehérjéből, 30 %-át zsíradékból, 55 %-át szénhidrátból kell fedezni. Táplálkozásunk szénhidrát alapú! De melyik csoport is?

Az étrend alapszabályai 1, Energia egyensúly (táplálkozás és testmozgás) – egészséges testtömeg 2, Zöldség, gyümölcs ≥ 500 g/nap 3, Teljes kiőrlésű gabona, rostban gazdag ételek 4, Hal minimum hetente 2x 5, A zsírbevitel az összenergia-szükséglet 30%-a alatt legyen, részesítse előnybe az egyszeresen telítetlen zsírsav és magas antioxidáns tartalmú olajokat. 6, Hozzáadott cukor csökkentése 7, Alacsony sótartalmú ételek 8, Mérsékelt alkoholfogyasztás 9, Megfelelő folyadékbevitel 10, Házon kívüli étkezésnél is azonos elvek!

Élelmiszer-felhasználási javaslat egész napos ellátásra (a megadott értékek egy főre, 10 napra vonatkoznak) Élelmiszer (g) 11-14 éves 15-18 év 19-60 év 60 év felett Hús (baromfi, sertés, marha) 500 550 600 450 Húskészítmények, húskészítmény (konzerv) 200 250 350 Belsőség, belsőségkészítmény 140 150 Hal, halkonzerv (konyhatechnológia !!) Tej, savanyított tejtermék (kefir, joghurt, aludttej) 3200 3500 2800 Tejtermékek (sajt, túró) 300 400 Egyéb tejkészítmény (tejföl, tejszín) 220 230 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet

ZSÍRSZEGÉNY KONYHATECHNOLÓGIA

Élelmiszer-felhasználási javaslat egész napos ellátásra (a megadott értékek egy főre, 10 napra vonatkoznak) Élelmiszer (g) 11-14 éves 15-18 év 19-60 év 60 év felett Hús (baromfi, sertés, marha) 500 550 600 450 Húskészítmények, húskészítmény (konzerv) 200 250 350 Belsőség, belsőségkészítmény 140 150 Hal, halkonzerv Tej, savanyított tejtermék (kefir, joghurt, aludttej) 3200 3500 2800 Tejtermékek (sajt, túró) 300 400 Egyéb tejkészítmény (tejföl, tejszín) 220 230 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet

Sajt tejből Összetevők: pasztörizált tehéntej, tejkultúra, étkezési só. A félkemény, más néven vágható sajtok kategóriájába tartozik, amelyekre jellemző, hogy kevesebb szárazanyagot, ennek megfelelően több vizet tartalmaznak, mint kemény változataik. 40 % zsírtartalmú sajt, kiváló szendvicsekre, sültekre, rakott ételekhez, valamint önmagában fogyasztva.

Sajt sajtból és…. Összetevők: víz, sajt, tejsavópor, módosított keményítő, emulgeálósók, füst aroma, sűrítőanyag, konyhasó Krémszerűen kenhető félzsíros ömlesztett füstölt sajt.

Sajt sajtból, és….. Összetétel: sajtok, víz, vaj, tejfehérje koncentrátum, tejsavópor, rizskeményítő, emulgeálószer, savanyúságot szabályzó anyag. Natúr félzsíros ömlesztett sajt

Sajtnak tűnő műtárgy Etikai kódex: "A termékpálya élelmiszerforgal mazással foglalkozó vállalkozásai a jelentősen eltérő minőségű termékeket, különösen az imitátumokat és helyettesítő termé-keket a fogyasztó számára jól látha-tó módon elkülönítve helyezik ki.” Sajtpultban ?! "Ömlesztett élelmiszer, növényi zsírral” (diétában ?!)

Miért iszunk tejet?

Az egészséges csontok kialakulását segítő és gátló Tényezők Segítő tényezők Gátló tényezők laktóz rossz tápláltsági állapot tejsavas közeg túlzott fehérjefogyasztás („húst hússal”) kalcium bevitel túlzott zsírfogyasztás D, A, K és C vitaminok oxalát, fitát Cu, Mn, Zn, F, Mg túlzott foszforbevitel (pl: kóla) túlzott rostfogyasztás (korp.tbl) túlzott alkoholbevitel nagy mennyiségű koffein túlzott mértékű sózás, cukrozás

Rizstejek RIZSTEJ I: RIZSTEJ II: Összetevők: rizsalap 99% (víz, rizs** 13,5 %), rizsolaj, étkezési só. (** ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból) Hozzáadott cukrokat nem tartalmaz 690 Ft RIZSTEJ II: ivóvíz, rizs (12%), napraforgó olaj, trikálcium foszfát, maltodextrin, emulgeálószer (lecitin repcemagból), tengeri só, aroma, stabilizátor (gellángumi), vitaminok (riboflavin (B2), B12, D2), savanyúságot szabályzó anyag (dikálium foszfát) 648 Ft

Rizstejek RIZSTEJ I: RIZSTEJ II: Átlagos tápanyagérték 100 ml-ben: Energia: 239 kJ/ 57 kcal Fehérje: 0,2 g / 3,4 g tehéntej Zsír: 0,8 g /1,5 – 2,8 g tehéntej amelyből telített: 0,1 g egyszeresen telítetlen zsírsavak: 0,3 g többszörösen telítetlen zsírsavak: 0,3 g Szénhidrát: 12 g / 5,3 g tehéntej amelyből cukrok: 2,8 g Rost: 0,3 g Só: 0,1 g RIZSTEJ II: Energia: 253 kJ/ 60 kcal Fehérje: 0,1 g / 3,4 g tehéntej Zsír: 1,3 g /1,5 – 2,8 g tehéntej amelyből telített: 0,2 g Szénhidrát: 12,2 g / 5,3 g tehéntej ebből cukor: 5,0 g Rost: 0,0 g Hozzáadott vitaminok: D: 0,75 µg riboflavin: 0,21 mg B12: 0,38 µg Hozzáadott ásványi anyagok: Kalcium: 120 mg

„Tejek” SZÓJATEJ MANDULATEJ Összetevők: SZÓJABAB 10 %.............. 1. melléklet a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez21 Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Szárazhüvelyesek: 1 – 3 év: nem adható! MANDULATEJ Ivóvíz, cukor, mandula (2%), trikalcium-foszfát, tengeri só, stabilizátor (szentjánoskenyér liszt, gellángumi), emulgálószer (napraforgó lecitin), vitaminok (riboflavin (B₂), B₁₂, D₂). Energia: 102 kJ/ 24 kcal átl: 60 kcal Fehérje: 0,5 g / 3,4 g tehéntej Zsír: 1,1 g /1,5 – 2,8 g tehéntej amelyből telített: 0,2 g Szénhidrát: 3 g / 5,3 g tehéntej ebből cukor: 3 g

Élelmiszer-felhasználási javaslat egész napos ellátásra (a megadott értékek egy főre, 10 napra vonatkoznak) Élelmiszer (g) 11-14 éves 15-18 éves 19-60 éves 60 év felett Főzőzsiradék (sertészsír, baromfizsír, olaj, főzőmargarin) 250 Kenőzsiradék (margarin, vaj, vajkrém) 200 Cukor, méz 400 Cereáliák (liszt, rizs, gabonamagvak, gabonapelyhek, egyéb gabona-készítmények) 600 Kenyérfélék, péksütemények 2400 2700 3000 Száraztészta Burgonya (nem zöldség) 1200 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet

Élelmiszer-felhasználási javaslat egész napos ellátásra (a megadott értékek egy főre, 10 napra vonatkoznak) Élelmiszer (g) 11-14 éves 15-18 éves 19-60 éves 60 év felett Zöldségfélék (friss, mirelit, konzerv, szárított) ( idény!) 2200 2000 Gyümölcsök (friss, mirelit, befőtt, kompót, aszalt) ( idény!) 1800 Szárazhüvelyesek 130 150 100 Tojás 200 Rostos üdítő 800 Lekvár 30 Olajos mag 40 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet

Fűszerek (csökkenő sóbevitel ellensúlyozására). „OTTHON” kikevert fűszerek (pl: ezersziget) Sok szárított fűszer, és nem kész porok ! ( pl: levespor)

Savanyítás: megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ez elősegíti a rágást a nyelést, az emésztési folyamatokat. Kesernyés ízű fűszerek: megindítják a gyomornedv termelését. Mustár: elősegíti a vékonybélmozgást, a bélnedv elválasztását. Fokhagyma: normális bélműködés és bélflóra fenntartása.

Curcuma, menthol, hagyma, feketeretek: epeelválasztás fokozása. Paprika, kakukkfű, oregano: megköti a bélben az epesavakat, gátolja a felszívódásukat és így kedvező a lipidháztartás szempontjából. Ürömfű: A hasnyálmirigy emésztőnedvének termelését serkenti.

Időskorban az alultápláltság nem hirtelen lép fel Időskorban az alultápláltság nem hirtelen lép fel. A kiváltó tényező inkább okok láncolataként írható le, melyek összességükben oda vezetnek, hogy az idősek hónapokon, sőt éveken keresztül túl kevés tápanyagot vesznek magukhoz Étrendkiegészítők? Klinikai enterális Tápszerek

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !