1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Készítette : Mgr. Meleg Mária hittanár
Hogyan formál át Isten az igehirdetésen keresztül?
A munka, mint teremtettségünk része Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010/ 5. rész.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Rítus és színház. Isten – szól a mese – a teremtés hetedik napján azt tapasztalta, hogy halálos unalom uralkodik mindenek felett, és akkor rájött, hogy.
férfivá és nővé teremtette őket.
Készítette: Barta Krisztina
és a legkevésbé teljes az
A LÉLEK GYÜMÖLCSEI 6. „A LÉLEK GYÜMÖLCSE PEDIG:
Maja teremtéstörténet
Középkor ,,A sötét középkor’’.
A Biblia emberképe Az Univerzumban 1 milliárd galaxis van
„Férfinak és nőnek teremtette”
A test teológiája 1. előadás A férfi és a nő eredeti egysége
A szabadság kérdése a filozófiában
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Hit és tudás a Teremtés Könyve alapján
Az ember teremtése és bűnbeesése
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
XV. Országos Családkongresszus A gender ideológia támadása a tisztaság ellen 2008.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
„Építse egyik a másikat" 1Thessz a párkapcsolat teológiája
Nagyböjt első hete.
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Afrikai teremtéstörténet
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
A központi igazság alkalmazása
A FESTŐ szerint minden szellemiekben fogan meg először, s csak ezután jelenik meg látható világunkban, így a FESTMÉNYen is. E szellemi eredetről mesél.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
Keresztények küldetésben 4. rész Elkötelezett kapcsolatok.
Gottfried Wilhelm Leibniz sz. Filozófus Matematikus
Szombat? Úr napja? Munkaszüneti nap?
Szent vagy, szent vagy, szent vagy Végtelen és nagy! Énekünk e reggelen Újra zeng neked! Egy személyben három, Teljes égi lény vagy. Ó örök Isten, Áldjuk.
Az üdvtörténet bevezetője.
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
Beszélgessetek arról, amikor hálásak voltatok valamiért!
Egy nap három férfi kirándulni indult. Egyszercsak egy erős sodrású folyóhoz értek. Mindenképpen át kellett jutniuk a folyó másik partjára, ám semmi ötletük.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
II Évközi Vasárnap A - év János 1,29-34 Keresztelő János másnap látta, hogy Jézus közeledik hozzá. Erre így szólt:
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
A bűnbeesés („ősbűn”) és az áteredő bűn. 1. A bűnbeesés bibliai elbeszélése /1. a) A szöveg helye és célja. - Rögtön a teremtés leírása után található.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
Húsvét bennünk! „Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus.” Efézus 5,14.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Gyülekezetünk 2. oszlopa: Szégyenkezés nélküli imádat
Református istentisztelet
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
FOUCAULD ATYA IMÁJA.
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
III. Szakadék Isten és az ember között:
A teremtő és gondviselő Atya
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Vágyaink és kívánságaink
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi és a nő egyaránt és ugyanúgy Isten teremtményei. – Az ember áll a teremtésben „legközelebb” Istenhez. – Az ember „uralkodik” a többi élőlényen. – Az ember „jól sikerült”…

1. A „két történet” összevetése /2. (Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) Ter 1, ) – Isten a „szavával teremt”. 2) – Isten saját „képmására”, önmagához „hasonlóra” teremti az embert. 3) – Isten eleve „férfinak és nőnek” teremti az embert. 4) – Isten megparancsolja az embernek, hogy uralkodjon a világ fölött. Ter 2, – Isten az embert a föld porából formálja. – Isten a saját „lelkét leheli” az emberbe. – Isten előbb megteremti a férfit, majd belőle a nőt. – Az ember nevet ad az állatoknak (= szintén a „hatalom” jele). b) K ÜLÖNBSÉGEK :

2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/1. a) Isten mintegy a „teremtés koronájaként” alkotta meg az embert: – Az ember különleges helyet kap a világban („uralkodik”). – Különleges kapcsolatban van Istennel: dialógus Isten és ember között (Isten „hozzá” is szól). b) Az ember „Isten képmása”: – Hagyományos (skolasztikus) értelmezés: Az ember szellemi képességei (értelme és akarata, vagyis a megismerés és az erkölcsi cselekvés) által hasonlít Istenre.

2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/2. – Néhány további lehetséges szempont az ember „istenképmásiságának” értelmezéséhez: Az ember valami alapvetően „jó dolog”… Az ember uralkodik a világon és alakítja azt (=„teremt”). Az ember „kapcsolati létező”: a férfi és nő (ill. ember és ember) közti kapcsolatok a Szentháromság „leképeződései”. Az ember – főleg az imában (ld. szombati hálaadás) – megjeleníti Isten dicsőségét. A „másik” ember „arca” a Végtelen felelősségre felszólító parancsának megjelenítője (Emmanuel Lévinas).

2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/2 – A férfi és nő közti kapcsolat nem hierarchikus viszony. → A teremtéstörténet(ek) alapjai lehetnek a női egyenjogúságot célzó, feminista törekvéseknek. – Isten az emberre bízta a világot: saját teremtő hatalmát „delegálja” neki. → A teremtéstörténetek megalapoznak egyfajta bibliai (vagy keresztény) zöldmozgalmat.