Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban"— Előadás másolata:

1 III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban

2 1. Az anyagról (anyagi világról) alkotott lehetséges elképzelések/ 1.
a) A valósággal kapcsolatos gondolkozástípusok: – A valóság(ok) számát tekintve: • monizmus : egy eredeti vagy ősvalóság van (minden ennek valamiféle „módosulása”). • dualizmus: két eredeti vagy ősvalóság van (a kérdés csak az, hogy ezek milyen viszonyban vannak?). – A valóság(ok) természetét tekintve: • materializmus, • idealizmus.

3 1. Az anyagról (anyagi világról) alkotott lehetséges elképzelések/ 2.
b) Az anyagvilágról kialakított felfogások: – monista materializmus: • mechanikus: világ = bonyolult gépezet. • dialektikus: a lélek / szellem = finom szerveződésű anyag. – dualista materializmus: Az anyag meghatározza a szellemet. – monista idealizmus: • szolipszizmus: nincs anyag, minden a gondolkozás (szellem) „terméke”. • mérsékelt idealizmus: Az anyag – valahogy – a szellem „következménye”. – dualista idealizmus (pl. manicheizmus).  Biblia (kereszténység): egyfajta mérsékelt idealizmus.

4 2. Mi az anyag? Honnan van? a) A keresztény tanítás szerint az anyag éppolyan teremtménye Istennek, mint a szellem (≠ rosszabb vagy másodlagos). b) Az anyag = a Végtelen (végtelen tökéletesség) által „kommunikált” véges tökéletesség lehetősége, a korlátozott létezés közege.

5 3. A teremtés teológiai tanítása és a tudomány(ok) / tudományos hipotézisek
a) Két félreértés tisztázása: – tudományos hipotézis / elmélet ≠ légből kapott, nem megalapozott állítások, – teremtés ≠ egy hat nap alatt lezajlott, múltbeli esemény (ez a deizmus elképzelése). b) Hogyan viszonyulnak egymáshoz a teremtés tana és a tudományos elméletek? – A tudományok a „változást” írják le, „magyarázzák” (akár a fizika, akár a biológia), – A teremtés tana azt állítja, hogy Isten – állandóan – egyfajta viszonyt teremt közte és a teremtmények között (≈ creatio continua). (Ld. Jean-Michel Maldamé: „Ősrobbanás és teremtés”)

6 4. A „rossz” a világban a) A hagyományos katolikus álláspont: rossz = „hiány” (tehát valójában nincs is). b) A kérdés továbbgondolása: Kétfajta rossz különböztethető meg: – Morális (erkölcsi) rossz: Ennek oka az ember bűne… – „Metafizikai” rossz (Leibniz): Ennek oka egyszerűen az, hogy a világ csak korlátozott tökéletesség…


Letölteni ppt "III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések