Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza."— Előadás másolata:

1 A 17. sz.-i racionalizmus és empirizmus egy-egy jelentős képviselője Spinóza és Locke

2 Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza megoldása: egyetlen szubsztancia van: Isten avagy a természet (panteista felfogás: Isten és a természet azonos). Fő műve: Etika – geometriai módon bizonyítva Eukleidész görög mértantudós munkájának módszerét követi: definíciók (meghatározások), axiómák (bizonyítás nélkül érvényesnek tekintett tételek), tételek és ezek bizonyítása.

3 A szubsztancia jellemzése: önmagának az oka, nem teremtett, egyetlen.
Az Etika részei: 1. Istenről; 2. A lélek eredetéről és természetéről; 3. Az indulatok eredetéről és természetéről; 4. Az emberi szolgaságról, vagyis az indulatok erejéről; 5. Az értelem hatalmáról, vagyis a szabadságról. A szubsztancia jellemzése: önmagának az oka, nem teremtett, egyetlen. Végtelen sok attributummal (a szubsztancia tulajdonsága) rendelkezik, de csak kettőt ismerünk: kiterjedés és gondolkodás. Az emberben e kettő együtt nyilvánul meg: pszichofizikai paralelizmus.

4 Modus: a szubsztancia megnyilvánulásai: végtelen sok, pl. a mozgás.
A világban minden szükségszerű; a szabadság a felismert szükségszerűség; a szenvedélyek feletti uralom. A boldogság maga az erény; Isten értelmi szeretete. Teológiai-politikai értekezés (másik fontos műve): A vallási tolerancia hangsúlyozása. A demokrácia modern fogalmának kidolgozása.

5 John Locke (1632-1704) empirista filozófiája
Angol filozófus: a középkori nominalizmus (Occam) és Descartes volt rá nagy hatással. Egyet értett az angol polgári forradalom elveivel. Az alkotmányos monarchia létrejöttekor állami szolgálatba lépett. Empirizmus (’tapasztalat’ szóból): az ember elméje születésekor tiszta lap, a megismerés végső forrása a tapasztalat.

6 Fő műve: Értekezés az emberi értelemről.
Értekezésének főbb gondolatai: Nincsenek velünk született elvek. Az idea kifejezés jelentése: amit az ember gondol, bármi is legyen gondolkodásának tárgya: pl. fogalmak, képzetek stb. (Nem platóni értelemben szerepel nála.) Ideáink a külső tárgyak érzékeléséből vagy a reflexiókból (az elme birtokában levő ideákkal foglalkozik) származnak. Az ideákon túli világ létezésében bizonyosak lehetünk, ugyanakkor a tudásunk az ideáinkra vonatkozik.

7 A testek elsődleges tulajdonságai: a testtől teljesen elválaszthatatlanok; tömörség, kiterjedés, alak, mozgás. Ezek egyszerű ideákat keltenek bennünk, amelyek az elsődleges tulajdonságok hasonmásai. A testek másodlagos tulajdonságai: „erők arra, hogy elsődleges tulajdonságaikkal, vagyis érzékelhetetlen kis részeiknek térfogatával, alakjával, elrendeződésével és mozgásával bennünk különböző érzeteket ébresztenek, mint színek, hangok, ízek stb.” Nem tartoznak szorosan a testhez magához. Ideái nem hasonlítanak a testekhez. Csak az elsődleges tulajdonságok ideái léteznek valóságosan.

8 A nyelvvel kapcsolatos felfogása:
A szavak legnagyobb része általános kifejezés. Általános fogalmak: általános ideák jelei; elvonatkoztatás az egyedi, térbeli-időbeli körülményektől. Az általános és az egyetemes az értelem teremtményei, nem tartoznak dolgok valóságos létéhez.

9 Társadalom- és államfelfogása:
Társadalmi szerződés elmélet: az egyének átruházzák a hatalom gyakorlását az általuk választott képviselőkre. Minden egyén politikai jogegyenlőségének alapelve. A születési kiváltságok elutasítása. Az alkotmányos polgári állam (alkotmányos monarchia): szemben áll a feudális abszolút királysággal. A polgárok a törvényeknek vannak alárendelve, nem személyeknek. A törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom különválasztása. Az alapvető polgári szabadságjogok biztosítása: tulajdonhoz való jog, lelkiismereti- és vallásszabadság, szólásszabadság, gyülekezési szabadság, törvény előtti egyenlőség.


Letölteni ppt "Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések