Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VISSZA- CSATOLÁS TERVEZÉS VÉGRE- HAJTÁS ÉRTÉKELÉS Képzés célja.
Advertisements

DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagy Ferenc Vállalkozási tanácsadó november 30.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
Szakálné Kanó Izabella Bajmócy Zoltán
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen. A háztartás pénze és ideje.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
A gyógyítás (hézagos) gazdasági alapjai
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Teljesítményértékelési rendszer
Egészségügyi közbeszerzések
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma
Life is game! But do not only play with a game!
Cipész, maradj a kaptafánál!
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
HIRING 101: BEVEZETÉS A TOBORZÁS-KIVÁLASZTÁSBA
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Baranya Megyei Önkormányzat
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola

Előadás vázlata Témaválasztás indoklása A HR régi és új szerepe Szervezeti hatékonyság és a HR kapcsolata Új irányok… Ránk váró feladatok

A téma aktualitása VÁLSÁGKEZELÉS (szervezeti szinten) Beruházások csökkentése Létszámcsökkentés= vásárlóer ő csökkenés Termékstruktúra váltás Bérek befagyasztása Költségcsökkentés VÁLSÁG

Létszámleépítés helyett… * Számszer ű sítés * Költségracionalizálás * Tudatos (újra)tervezés * Munkaid ő keret megváltoztatása * Munkakörmegosztás Ő szinte bels ő kommunikáció...tudatos emberi erőforrás- gazdálkodás

A HR régi és új szerepe A régi… o Információszolgáltatás o Végrehajtás o Standard folyamatok o Beszámolók, statisztikák a múltról o Tervkészítés, mint egyszeri aktus Az új… o Naprakész adatok o Pro aktivitás o Sajátosságok figyelembevétele o Tervezés és jöv ő kép o Tervek az aktualitások tükrében

A HR az alábbi 5 módon segítheti a szervezeti hatékonyság elérését » Partnerség » Szakértelem » Szószóló » Folyamatos átalakulás „ügynöke” » Információ központ

Új HR stratégia a válság kezelésére »Kijavítani »Reformálni »Kiegyensúlyozni »Újraépíteni a HR folyamatokat

HR folyamatok… Stratégiai munkaer ő -tervezés Szakmai és személyi kompetenciák újrastrukturálása Teljesítménymenedzsment rendszer Vezet ő i készségek, tudásmegosztás Változáskezelés Vállalati kultúra fejlesztése Küls ő /bels ő kommunikáció fejlesztése

Új és újszerű kutatási eredmények -1. (Létezik-e ma Magyarországon TUDATOS humáner ő forrás gazdálkodás?) * A megkérdezett szervezetek többsége készít HR tervet (94 %) * A HR részleg els ő sorban munkaügyi, míg a kontrolling részleg gazdasági feladatokat lát el * A megkérdezett szervezetek közel felénél van együttm ű ködés a humán és a kontrolling részleg között (47 %) * A HR kontrolling els ő sorban mutatószámok halmaza (87%) * A HR kontrolling kimutatásait nem használják fel a vezet ő i döntéshozatalban (74%)

Új és újszerű kutatási eredmények - 2. *Eredményes HR feltétele: - stratégiai szemléletmód - tudatos emberi erőforrás- gazdálkodás (EEG) - szabályozott HR folyamatok *Tudatos EEG a vertikális és horizontális kommunikáción keresztül valósul meg * Tudástőke – és annak mérhetőségének - valódi felértékelődése a túlélés eszköze

Új és újszerű kutatási eredmények – 3. (Munkaer ő -piaci helyzetkép ) * Atipikus foglalkoztatási formák ismertsége igen alacsony * Távmunka csekély mértékben van jelen a hazai foglalkoztatásban * Válságkezelési stratégia hiánya * Ad-hoc reakciók túlsúlyban

Ránk váró feladatok * A számok mögött meglátni az értékteremt ő EMBERT * Soft tényez ő k vizsgálata * Koncentrálás a kulcsmunkakörökre * PDCA megvalósulása * A HR kontrolling ne cél legyen, hanem eszköz

Zárszó HR tízparancsolat a válság idején: 1.Fókuszok-kompromisszumok nélkül 2.A lehet ő ségek folyamatos kutatása 3.Transzparencia, nyitottság, kötelezettség 4.Fókusz néhány kritikus területen (KPI) 5.Összehangoltság és „közteherviselés” 6.A dolgozók bevonása és elkötelezése az intézkedések iránt 7.Elszámoltathatóság 8.„Értékeld és értékeld” a tehetségeket 9.Az alkalmazottak motiválása 10.A kultúra és a brand er ő sítése (Forrás:DGS Global Research konferencia, 2011)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!