Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bérkompenzáció teljesítésének munkaügyi ellenőrzése 2012 Irányadó eljárásjogi szabályok.
Advertisements

MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK Dr. Tihanyi Tamás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
általános tájékoztató

Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Mire kell figyelnünk idén a munkaügyi ellenőrzésekkor. Mire van joga a munkaügyi ellenőrnek és a cégnek? Pentz Edina, bérszámfejtési üzletág vezető RSM.
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a 2012
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Bukarest április1 A munkáltató tájékoztatási kötelezettsége -
Állam munkavédelmi feladatai
Munkajogi alapismeretek
Utazási iroda alapítása
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
VMKH MMSZSZ Munkaügyi Felügyelősége Munkaügyi ellenőrzés
MUNKAÜGYI HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSEK
A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai és a évi jogszabályváltozások Katonáné Papp Ágnes munkaügyi igazgatóhelyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Mezőtúr, november.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A MUNKAVÁLLALÁS ALAPVETŐ SZABÁLYAI
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA GYULAVÁRI TAMÁS
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
P est Megyei Kormányhivatal M unkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének M unkaügyi Felügyelősége Készítette: Dr. Mészáros Enikő Frissítve: 2013.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
AZ OMMF MUNKAÜGYI ELLENŐRZÉSÉNEK GYAKORLATA ELŐADÁSVÁZLAT a Fa-, Bútoripari Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság munkajogi képzéséhez Előadó:Dr. Végh.
Foglalkoztatási támogatások, kedvezmények Előadó: Patai Ferencné Munkavállalási tanácsadó Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Gyöngyösi Kirendeltség.
Felkészülés a munkavédelmi ellenőrzésekre Összeállította: Szabó Béla munkavédelmi referens Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály.
KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve évi hatósági irányelvei, hatósági ellenőrzési terve Emődi Ferencné január.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL „A évi közszolgálati ellenőrzések tapasztalatai.” Jegyzői értekezlet – Heves Megyei Kormányhivatal december 3.
Munkajogi ismeretek.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A bejelentések alapján lefolytatott munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai dr. Bérdi András igazgató Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
§ Törvényen kívül és belül §. Atipikus foglalkoztatás az Mt-ben Az atipikus foglalkoztatási formákat az Mt. „A munkaviszony egyes típusaira vonatkozó.
2014. I. negyedév munkaügyi ellenőrzési tapasztalatai!
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
A közigazgatási eljárás II.
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
A MUNKAVISZONY FOGALMA ÉS AZ MT. HATÁLYA
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Miskolci Járási Hivatal
Dr. Kovács László főtitkár
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály

A munkaügyi hatóság ellenőrzési tevékenységét, illetve a jogosultságokat a munkaügyi ellenőrzésről szóló évi LXXV. törvény határozza meg. A munkaügyi ellenőrzést végző kormánytisztviselők a foglalkoztató valamennyi munkahelyén külön engedély és előzetes bejelentési kötelesség nélkül ellenőrzést tarthatnak. A munkáltató a munkavégzés helyén történő ellenőrzést nem akadályozhatja meg, köteles a felügyelőket beengedni a munkaterületre/székhelyre.

A munkaügyi ellenőrzések típusai: Célvizsgálat: konkrét ellenőrzési célra irányul, nem öleli fel az összes ellenőrzési tárgykört. Legalább 3 hétig tart, az ellenőrzést végző k.tisztviselők többsége részt vesz az ellenőrzésben. Akcióellenőrzés: ua. mint a célvizsgálat, de max. 3 hétig tart. Komplex ellenőrzés: felöleli a Met-ben nevesített ellenőrzési tárgykörök összességét, a foglalkoztatás létrejöttére vonatkozó szabályok vizsgálatán túl, a munka- és pihenőidő nyilvántartás szabályainak, munkabérre vonatkozó szabályoknak a vizsgálatát érinti.

Közérdekű bejelentés, panasz vizsgálata: a bejelentés/panasz valamennyi, a munkaügyi hatóság hatáskörébe tartozó kérdésére ki kell terjednie. Utóellenőrzés: a jogerős döntésben foglaltak végrehajtásának vizsgálata (feketefoglalkoztatás).

2016. évre szóló munkaügyi ellenőrzési irányelvek: A munkaügyi ellenőrzések kiemelt feladata a munkaszerződés, illetőleg az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek biztosítása. Különösen a munkabérhez, a pihenéshez való jog érvényesülésének, a valóságnak megfelelő munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése. A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatókat.

A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a feldolgozóipari tevékenységet folytató munkáltatókat. A munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása érdekében bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80%-át érintően kell vizsgálni a döntés végrehajtását (utóellenőrzés). A munkaügyi hatóság a területi sajátosságokat figyelembe véve évente legalább egy alkalommal tartson vizsgálatot tekintettel az illetékességi terület foglalkoztatási helyzetére.

2016. évi ellenőrzési tárgykörök: március-április: munkabérrel kapcsolatos szabályok célellenőrzése (jelenleg zajlik) június-július: foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló célellenőrzés október-november: munkaidőre, pihenőidőre, nyilvántartásra vonatkozó szabályok célellenőrzése.

A munkaügyi ellenőrzés kiterjed: A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat alakszerűségére, a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre, a munkaszerződés lényeges tartalmi elemeire, a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések; a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség; a nők, fiatalkorúak, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok; a munka- és pihenőidőre a munkaviszonyra vonatkozó szabályban előírt rendelkezések;

a jogszabályban, kollektív szerződésben vagy a miniszter által az ágazatra kiterjesztett KSZ-ben megállapított munkabér mértékére, a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések; a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő, munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, elszámolás megtörténtére; a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának engedélyezésére, foglalkoztatásukra vonatkozó jogszabályok; a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, valamint e tevékenység végzésére jogosító jogszabályok; a teljesítménykövetelmény megállapítása tekintetében az előzetes foglalkoztatói eljárás lefolytatásának tényére, a telj.köv. és a telj.bér-tényezők alkalmazása előtti közlésére vonatkozó szabályok megtartására.

Intézkedések: További foglalkozatás megtiltása; Szabálytalanság megszüntetésére kötelezés; Központi költségvetésbe történő befizetésre kötelezés; Munkaügyi bírság kiszabása; Foglalkoztatásra irányuló jogviszony megállapítása; Jogsértés megállapítása. Munkaügyi bírság összege: Ft-tól Ft-ig.  20 fő alatti foglalkoztatotti létszám: Ft-ig.  Természetes személy: Ft-ig.  3 éven belüli ismétlődés: Ft-ig.

Kötelező bírságolás esetei:  A munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát) vonatkozó rendelkezések megsértése;  Foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggésben nem tett eleget a bejelentési kötelezettségének ;  Jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése (kivételek);  Hatósági nyilvántartásba vétel hiányában folytat munkaerő-kölcsönzési tevékenységet.

A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló évi XXXIV. tv:  Kúria közigazgatási munkaügyi jogegységi tanácsa 2/2013.sz. jogegységi határozata iránymutatás a Kkv. tv. 12/A. §-a alkalmazásához.  Személyi kör meghatározása!  Kkv. tv. 12/A. §-a személyi hatálya KIZÁRÓLAG mikro-, kis- és középvállalkozásra terjed ki, NEM tartoznak hatálya alá a természetes (magán-) személyek és kkv-nek nem minősülő vállalkozások.

KKV fogalma:  összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, max. 249 fő;  éves nettó árbevétele nem haladja meg az évi kb. 15 milliárd forintot.  Minden feltételnek meg kell felelnie, hogy a jogkövetkezmények alkalmazása szempontjából a KKV- ra vonatkozó kedvezőbb szabályok érvényesüljenek! Nem minősül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése meghaladja a 25%-ot!

Elérhetőségeink: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály 5000 Szolnok, Kellner Gyula u III. em. Telefon: 56/ Fax: 56/

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!