A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Szatmári Többcélú Kistérség Társulás
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Családi napközi.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009.(XII.29.) Korm. rendelet, illetve egyéb kapcsolódó.
Tájékoztatás a szociális és gyermekjóléti intézmények engedélyezési és ellenőrzési eljárásában a évben bekövetkezett változásokról Dr. Szarka Anikó.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Debrecen, június 21. Ráczné dr. Lehóczky Zsuzsánna NRSZH
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
A kistérségi szociális feladatellátást érintő jogszabályi változások, évi működési feltételek Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás & Házi segítségnyújtás.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Konszolidációs törvény a megyei intézmények
A fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátás tekintetében.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Jogszabály módosítások Budapest
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
A szociális segélyezési rendszer átalakítása
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Szociális alapellátás feladatai és lehetséges kapcsolata az AE közösségekkel Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége, Szombathely/Zalaegerszeg.
Az Ország Közepe kistérség szociális ellátó rendszerének korszerűsítése a szolgáltatások és a humán erőforrások fejlesztésével, az intézményi együttműködések.
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az alacsonyküszöbű szolgáltatások jogi hátteréről Portörő Péter, SZMM május 19.
RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1 Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat R emény É let V áltozás.
Irányított Területi Kiegyenlítési Rendszer Ghyczy Gellért
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai „Eszköztár és kapcsolati háló” Szakmai konferencia Rehabilitációs és Szociális Igazgatóság.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Pécs, március 6. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
Szociális foglalkoztatás aktualitásai
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Előadás másolata:

A szociális törvény várható változásai Dr. Felvinczi Katalin Budapest, július 11.

A prezentáció témakörei  A szociális törvényben jelenleg hol jelennek meg az alacsonyküszöbű szolgáltatások?  Milyen egyéb szabályozás rögzíti azok működésének feltételeit?  Mi az oka a szabályozás átalakításának?  Milyen kompenzációs mechanizmusok kerülnek kialakításra?

A szociális törvényben jelenleg hol jelennek meg az alacsonyküszöbű szolgáltatások? évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális szolgáltatások Alapszolgáltatások Közösségi ellátások 65/A. § (1) Közösségi ellátások a pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegek részére nyújtott (2) bekezdésben meghatározott közösségi alapellátás, valamint a szenvedélybetegek részére nyújtott (3) bekezdés szerinti alacsonyküszöbű ellátás. - Hatályba lépés: január 1.

Mely szolgáltatások kerültek bele a normatívan finanszírozott körbe?  megkereső programok szervezése az ellátásra szoruló személyek elérése érdekében,  az orvosi vagy egy é b ter á pi á s kezel é sen, szolg á ltat á sban, szűrővizsg á laton val ó r é szv é tel ö szt ö nz é se é s figyelemmel k í s é r é se,  a szenvedélybetegség okozta egészségügyi és szociális károk mérsékléséhez szükséges egyes ártalomcsökkentő tevékenységek,  a kríziskezelés az életet veszélyeztető, a testi, szociális, kapcsolati, és életvezetési rendszerben kialakult kezelhetetlen helyzetek esetére.

Miként jelent meg a Törvényben az alacsonyküszöbű szolgáltatás?  A közösségi ellátások részeként  a –nél több állandó lakosú települések önkormányzatainak biztosítania kell a szenvedélybetegek részére nyújtott alacsonyküszöbű ellátást – vagyis kötelező önkormányzati feladatként

Milyen egyéb szabályozás rögzíti azok működésének feltételeit?  A normatív finanszírozás szakmai, pénzügyi feltételeit az 1/2000. (I.7.) SzCsM (ICSSZEM) rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről, valamint a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről című rendelet fogja szabályozni.  Ezek a rendeletek átdolgozásra kerültek a 2006-os év folyamán

Mi az oka a szabályozás átalakításának?  A szociális szolgáltatások fejlesztése és célzottabbá tétele – rászorultsági feltételek vizsgálata és alkalmazása  A hatályos szabályozás szerint az önkormányzatok kötelező feladataiknak eltérő mennyiségi és minőségi mutatók alapján tesznek eleget. Ahhoz, hogy a meglévő forrásokkal hatékonyabban tudjanak gazdálkodni, mozgásterük növelése szükséges.  A mozgástér növelését a módosítási javaslat egyrészt bizonyos szolgáltatások esetében a lakosságszám határok módosításával, másrészt egyes kötelező alapszolgáltatási feladatok törlésével kívánja elérni.  Az alapszolgáltatási háttér alkalmas a bentlakásos intézményi ellátás kiváltására azokban az esetekben, amikor a szükségletek nem teszik feltétlenül indokolttá a szakosított ellátás igénybevételét

Miképpen változik a szabályozás? Az Szt. 86. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) Az a települési önkormányzat, amelyiknek területén  kétezer főnél több állandó lakos él, családsegítést,  tízezer főnél több állandó lakos él, az a) pont szerinti alapszolgáltatást és jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, továbbá december 31-éig támogató szolgáltatást és közösségi ellátásokat,  húszezernél több állandó lakos él, az a)-b) pont szerinti szociális szolgáltatásokat és nappali ellátást,  harmincezernél több állandó lakos él, az a)-c) pont szerinti szociális szolgáltatásokat és átmeneti elhelyezési nyújtó ellátást,  ötvenezernél több állandó lakos él, az a)-d) pont szerinti szociális szolgáltatásokat és utcai szociális munkát köteles biztosítani.” Az Szt. 86. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(3) A támogató szolgáltatás és a közösségi ellátások nem kötelező önkormányzati feladatok.”

Milyen kompenzációs mechanizmusok kerülnek kialakításra? - 1  Az Szt. VII. fejezete a következő 131/A. §-sal egészül ki:  „131/A. § A támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások nyújtásának működési költségeihez a központi költségvetés pályázati támogatással járul hozzá. A pályázaton nyertes fenntartóval – ha jogszabály kivételt nem tesz – a támogatási szerződést három évre kell megkötni.”

Milyen kompenzációs mechanizmusok kerülnek kialakításra? - 2  Egyidejűleg benyújtásra kerülő kormányhatározat szerint:  A szolgáltatások országos lefedettsége és a szolgáltatási szint fenntartása érdekében a támogató szolgáltatás és a közösségi ellátások működési támogatására a Magyar Köztársaság évi költségvetésének előkészítése során tervezett összeg nem lehet kevesebb az e jogcímeken évben – mind a Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) IX. Helyi önkormányzatok támogatásai fejezetéből, mind XXVI. Szociális és Munkaügyi Minisztérium fejezetéből – folyósított normatív állami hozzájárulás, a hozzájuk kapcsolódó egyházi kiegészítő támogatás és a Kvtv. 86. §-ának a) pontjában és 5. számú mellékletének 19. pontjában foglaltak alapján e szolgáltatások után évben nyújtott kiegészítő támogatások összegénél.

Várható – remélt hatások  A szociális szolgáltatások terén célzottabbá válnak az ellátások a gondozási szükséglet szabályainak meghatározása alapján.  A támogató szolgáltatás és a közösségi ellátások pályázati úton történő finanszírozása segíti a szolgáltatásokhoz történő egyenlő esélyű hozzáférést, és az ellátásoknak a valós igények alapján történő finanszírozásához, területi kiegyenlítéséhez.  A rehabilitációra vonatkozó szabályok korszerűsítése révén javul a szolgáltatások színvonala, azáltal, hogy komplex állapotvizsgálat alapján személyre szabott szolgáltatást tudnak nyújtani az ellátottak részére.  A hatósági szankciók körének kibővítése elősegíti a jogszabályok betartatását, a hatósági ellenőrzés hatékonyságának javítását, ezáltal hozzájárul az ellátás javításához.