Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
BALESET TÖRTÉNT! MIT TEGYEK? MÉSZÁROS GYÖRGY MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐ.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
A munkáltatók munkavédelmi kötelezettségei (2009. március 04.) Juhász Zoltán (20)
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT” EFOP-1. 3
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Számítógépes szimulációval segített tervezés
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Állampolgári jogok és kötelességek
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Évente Ismétlődő Munkavédelmi Oktatása
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK

A Magyar Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem biztosítása érdekében évben kiadásra került az évi XCIII. törvény a munkavé-delemről, melynek célja, hogy az alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egész- ségének, munkavégző képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása érdeké- ben, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Munkavédelem fogalma: a szervezett munkavégzésre vonatkozó biztonsági és egészségügyi követelmé- nyek, továbbá a törvény céljának meg- valósítására szolgáló törvénykezési, szer- vezési, intézményi előírások rendszere, valamint mindezek végrehajtása.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem intézményrendszere: -Kormány -Országgyűlés /feladata: Pl. törvények elfogadása/ -Társadalombiztosító -Minisztériumok -Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) /felügyeleti szerv/ → hatóság. -Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  hatóság. -Magyar Szabványügyi Testület -Munkavédelmi Bizottság

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelemre vonatkozó szabályok meg-tartásának elősegítését, valamint ellenőrzését hatósági jogkörrel rendelkező: - Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet (megyei szervei), - Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (megyei és városi szervei) - Bányafelügyelet általános jelleggel látja el.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem részterületei: 1. A munkabiztonság: A munkaeszközzel, géppel, berendezéssel foglalkozik 2. Munkahigiénia: optimális munkakörnyezet kialakítása az ergonómia eszközeivel. 3. Foglalkozás-egészségügy: a munkát végző emberrel és az őt érő hatásokkal, a foglalkozási betegségekkel foglalkozik.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményei: A munkafolyamat, technológia ne veszélyeztesse a munkavállalók, közelben tartózkodók egészségét és biztonságát.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A biztonságos munkavégzés tárgyi feltételei: -biztonságos műszaki állapotú munkaeszköz biztosítása, -megfelelő mozgástér, be- vagy leesés megakadályozása, -egészséget nem károsító levegő, klíma biztosítása, -munkahely megfelelő természetes és mesterséges megvilágítása, -az egészséget nem károsító zaj- és rezgésszint, -egyéni védőeszköz, védőital juttatása, -munkahelyek megfelelő padozatának, közlekedési útjainak biztosítása, -munkahelyi rend és tisztaság.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A biztonságos munkavégzés személyi feltételei: -egészségügyi megfelelőség (előzetes, idősza- kos, pályaalkalmassági), különös tekintettel a fiatalkorúak foglalkoztatására, -az egészséget nem veszélyeztető és bizton- ságos munkavégzéshez szükséges ismeretek megléte, -szakmai képzés keretében a szakképzettség alapján betölthető munkakör munkavédelmi kö- vetelményeinek ismerete

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkáltató (munkaadó) kötelességei: -munkaszervezéssel biztosítani tudja munkavédelmi kötelezettségeit -szükséges információkkal a munkavállalót időben ellátni -oktatni -a munkakörülmények megfelelősségét rendszeresen ellenőrizni -rendellenességeket kivizsgálni és intézkedni -szakszerűen eljárni

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavállaló kötelességei: -munkaeszközöket és védőeszközöket (ruhát) szakszerűen használni -munkaterületén fegyelmet, rendet éstisztaságot megtartani -a biztonságos munkavégzés ismereteit elsajátítani -oktatáson részt venni -rendellenességeket, baleseteket, sérüléseket azonnal jelenteni.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem eszközrendszere: A munkavédelem eszközei (általában rendeletek, szabványok, előírások, szankciók): 1.Műszaki és higiénés eszközök 2.Jogi és igazgatási eszközök 3.Oktató, nevelő és felvilágosító eszközök

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 1.Műszaki és higiénés eszközök - technológia, munkaeszközök teljes körű kialakítása (primer védelem) - védőintézkedések (pl. egyéni védőeszközök) alkalmazása (szekunder védelem) - egészségvédő eszközök (pl. szellőző berendezés, zajcsillapítás) alkalmazása - egészségügyi eljárások (pl. ártalomszint, szűrővizsgálatok) alkalmazása

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2.Jogi és igazgatási eszközök - munkavédelem szabályai - munkavédelmi szabályok megtartá- sának ellenőrzése - szabályozás szankciói - munkavédelmi tevékenység irányítása

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 3.Oktató, nevelő és felvilágosító eszközök - A munkavédelemi oktatás: A munkavédelmi oktatás célja: a munkavállalók sajátítsák el a munkakörükhöz szükséges munka- védelmi ismereteket, váljanak alkalmassá a bizton- ságos munkavégzésre, a munkabalesetek, foglal- kozási megbetegedések megelőzésére.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkahelyi munkavédelmi oktatás a munkáltató feladata. A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló - munkába álláskor, - munkahely vagy munkakör megváltoztatásakor, valamint az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor, - munkaeszköz átalakításakor, vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor, - új technológia bevezetésekor elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem fogalomrendszere A baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, mely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetve halált okoz. A munkabaleset: a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, azzal összefüggésben éri. Ide értendő az anyagvételezés és mozgatás, szállítás, tisztálkodás, üzemi étkezés. Nem tartozik ide az úgynevezett úti-baleset, mely a munkahelyre vagy onnan történő utazáskor történik, kivéve, ha a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. (Ez a baleset is jogosít baleseti ellátásra, de kivizsgálása nem a munkáltató feladata.)

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Létesítés: új üzem, munkahely jön létre, vagy meglévő felújítása, bővítése, átalakítása, ill. gép telepítése történik függetlenül attól, hogy létrejötte után termelő vagy nem termelő célra használják. Munkahely: minden olyan szabad, vagy zárt tér, ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkaeszköz: minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz).

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Munkáltató: a munkavállalót szervezett munkavégzés keretében foglalkoztató. A mást nem foglalkoztató egyéni munkavállaló. Munkavállaló: a szervezett munkavégzés keretében munkát végző személy. Szervezett munkavégzés: a munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, tanulói és hallgatói jogviszonyban a gyakorlati képzés során, büntetés végrehajtási jogviszonyban, fegyveres erők, tűzoltó- ság, polgári szolgálatban és társadalmi munkában végzett munka

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Veszélyes: az a létesítmény, munkaeszköz, technológia, amelynél megfelelő védelem hiányában súlyos károsodásnak van kitéve a munkavállaló egészsége, testi épsége. Veszélyforrás: a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben jelentkező minden olyan tényező, amely a munkavégzés hatókörében tartózkodóra veszélyt vagy ártalmat (kockázatot) jelenthet.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 1.Fizikai veszélyforrás: - munkaeszközök, járművek, szállító-, anyagmozgató eszközök, ezek részei, ill. mozgásuk, továbbá anyagok és termékek mozgása, - szerkezetek egyensúlyának megbomlása, - csúszós felületek, - éles, sorjás, egyenetlen felületek, szélek és sarkok, - tárgyak hőmérséklete, - a munkahelyeknek a föld (padló) szintjéhez viszonyított elhelyezése, - szintkülönbség (pl. leesés, ráesés), - súlytalanság, - a levegő nyomása, hőmérséklete, nedvességtartalma, áramlása és ionizációja, - zaj, rezgés, infra- és ultrahang, - világítás, - elektromágneses sugárzás vagy tér, - részecskesugárzás, - elektromos áramköri vagy statikus feszültség, - aeroszolok és porok a levegőben.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2. Biológiai veszélyforrás: - mikroorganizmus és anyagcsere terméke, - makroorganizmus (növény, állat). 3. Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevétel.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2.Veszélyes anyagok: Minden olyan anyag vagy készítmény, amely fizikai, kémiai vagy biológiai hatása révén veszélyforrást képviselhet: - robbanó, - oxidáló, - gyúlékony, - sugárzó, - mérgező, - maró, - ingerlő, - szenzibilizáló, - fertőző, - rákkeltő, - mutagén, - teratogén, - utódkárosító (beleértve a spontán vetélést, koraszülést és a magzat retardált fejlődését is), - valamint egyéb egészségkárosító anyag.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Vonatkozó jogszabályok: évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 89/1995. (VII. 14.) Korm. Rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról. 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról.

1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK V É G E Köszönöm a figyelmet!